Ako vam je kosa suva i bez sjaja, nokti  lako lomljivi i listaju se, a imate i zanoktice …

1932

Ako isperete kosu pivom, nakon šamponiranja, ona će definitivno postati sjajnija.  Protein iz piva popunjava najsitnije pukotine u vlasima i ispucalim krajevima, pa kosa postaje mekša i bolje reflektuje svetlost (zbog čega i deluje sjajnije).  Nakon ispiranja kose pivom, učinite to još nekoliko puta, ali vodom, da biste uklonili neprijatan miris.  Budući da je protein ključna stvar, koristite neko gusto pivo.

Kada kosa deluje beživotno, zbog taloženja preparata za oblikovanje, onda je najbolje da je isperete jabukovim sirćetom – to će povratiti volumen i sjaj.  S obzirom na to da se radi o kiselini, jabukovo sirće će ukloniti sve naslage preparata, ali neće oštetiti kosu.  Štaviše, ovaj postupak je najbolje primeniti kao pripremu za pakovanja.
S obzirom na to da nokte izgrađuju izumrle ćelije, ništa zapravo ne može da izmeni njihovu strukturu.  Ali, budući da je dehidratacija osnove (ploče) nokta jedan od uzroka lomljivosti i “listanja”, adekvatno hidriranje (kao što je utapanje u maslinovo ulje a potom i utrljavanje masne kreme) može da obezbedi rast zdravog nokta.
Ako ste nekada čuli da želatin, bilo u sastavu nekih namirnica bilo u izvornom obliku, jača nokte, možete omah to i da zaboravite.  Iako su želatin i nokti sačinjeni od proteina, način na koji organizam prerađuje želatin nema nikakvog uticaja na nokte.
Samo uskislo mleko sadrži laktičnu kiselinu koja može da ukloni zanoktice.  Ipak, i slatko mleko korisno je za vrhove prstiju (a naročito za deo ispod nokta). proteini i masti iz mleka privremeno omekšavaju i smiruju kožu oko nokta, koja je možda iritirana i zbog grickanja noktiju. Vodite računa o tome da redovno koristite kremu za ruke.

PODELI