NaslovnaNekategorizovanoAko SUŠITITE VEŠ NA RADIJATORU rizikujete zdravlje – Ovo su simptomi opasne...

Ako SUŠITITE VEŠ NA RADIJATORU rizikujete zdravlje – Ovo su simptomi opasne bolesti!

Stručnjaci su upozorili ljude da ne stavljaju mokru odeću na radijatore, jer iako je to brzo rešenje za sušenje tokom zime, može da nanese štetu našem zdravlju.

Sušenje odeće zimi može predstavljati problem, posebno ako nemate mašinu za sušenje, pa prebacivanje preko radijatora dok su topli može biti primamljivo. Međutim, stručnjaci upozoravaju da to može dovesti do mnoštva problema kako nivo kondenzacije u prostoru raste, piše magazin Mirror.

Kondenzacija može izazvati curenje iz nosa i crvene oči

Ne samo da će stan postati plodno tlo za buđ, već može izazvati i simptome slične gripu. Sušenje odeće na radijatorima dovodi do veće količine kondenzacije zbog nedostatka protoka vazduha usled pokrivanja radijatora, što zadržava vlagu u vašim prostorijama i tada počinju da se javljaju problemi.

Ta vodena para će se “zalepi” za prvu hladnu površinu na koju naiđe, stvarajući savršeno okruženje za rast buđi.

Kao posledica, mogu se javiti simptomi slični gripu. Buđ može postati štetna ukoliko se ne suzbije. Ona može da dovede do curenje iz nosa, iritirane kože i crvenila u očima. Takođe, osobe koje već imaju respiratorne probleme biće pogođeni razvojem buđi jer to može pogoršati njihove zdravstvene probleme.

Kako sprečiti zdravstvene probleme a ipak osušiti veš u kući?

Premda se veš tokom zime ne može sušiti napolju, kako biste sprečili rizik od buđi i kondenzacije potrebno je da prozore držite delimično otvorene radi ventilacije, a ako ipak morate da stavite nešto na radijator da se osuši, potrebno je da to bude radijator ispod prozora kako bi se sprečila kondenzacija i nastanak buđi.

Takođe, prostorije kao što je kupatilo ili kuhinja gde postoje aspiratori tj. ventilatori za izvlačenje vlažnog vazduha, mogu takođe biti dobar izbor za mesto na kom možete osušiti veš tokom zimskih meseci.

Izvor: kurir.rs

 

 

 

 

 

Poslednji tekstovi