Ako ste zaraženi OMIKRONOM i primetite OVE SIMPTOME treba hitno da se javite doktoru!

21229

Koliko je omikron varijanta zarazna najbolje pokazuje prognoza SZO da će uskoro svaki drugi Evropljanin biti zaražen ovim sojem. Dobre vesti su da su kliničke slike uglavnom blage, ali pritisak na bolnice je ono što sve zabrinjava, usled masovnog širenja infekcije.

Još uvek nije sasvim jasno kakve su karakteristike omikron soja i kako utiče na koju populaciju, ali je sve izvesnije da zaobilazi i imunitet stečen vakcinacijom, te da teže pogađa nevakcinisane osobe.

Takođe, već su dobro poznati i simptomi omikron soja, a najčešći su bolno i nadraženo grlo, kašalj, zapušen nos, curenje iz nosa i neopisiv umor. Zanimljivo je da pacijenti najčešće ne prijavljju gubitak mirisa i/ili ukusa, kao što je bio slučaj sa prethodnim varijantama.

Jedan od najspecifičnijih simptoma je pojačano znojenje, posebno noću, kao i glavobolja, te povraćanje ili proliv, a sve ovo može, ali i ne mora da se javi.

Većina slučajeva omikrona ne zahteva hospitalizaciju, ali je SZO nedavno istakla da je neophodno obratiti se doktoru ako se simptomi pogoršaju. Svetska zdravstvena organizacija navela je i nekoliko specifičnih simptoma na koje treba pripaziti, uz napomenu da se oni razlikuju zavisno od starosti pacijenta.

“Odrasle osobe mogu da izgledaju dehidrirano, da otežano dišu i osećaju bolove u grudima, te da se žale na vrtoglavicu. Kod dece je moguće da naglo postanu zbunjena i odbijaju da jedu, a lice ili usne mogu da im poplave. Bebe možda neće prihvatiti dojenje. Svi ti simptomi upozorenje su da je potrebna hitna lekarska nega”, stoji na sajtu SZO.

Izvor: zena.blic.rs

PODELI