NaslovnaHrana kao lekAko pijete lekove izbegavajte ovu hranu- Kombinacije hrane i lekova koje nisu...

Ako pijete lekove izbegavajte ovu hranu- Kombinacije hrane i lekova koje nisu preporučljive

Brojni su slučajevi kada kombinovanje određene vrste hrane i lekova uzrokuje smanjeno dejstvo medikamenata. Neke pak kombinacije mogu biti i opasne. Neki lekovi imaju poseban uticaj na ugljene hidrate, neki na masti, a neki na proteine, dok mnogi utiču na vitamine i minerale. Otkrivamo vam kombinacije hrane i lekova koje nisu preporučljive, i koje bi mogle da ugroze delotvornost medikamenata.

Žitarice i povrće usporavaju delovanje antidepresiva

Hrana bogata vlaknima može izmeniti delovanje tricikličkih antidepresiva, kao i molekule nekih lekova za epilepsiju i kardiotonika za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju leka u crevima, poništavajući njegovo delovanje. Nije nužno da iz ishrane izbacite ovu vrstu hrane, već je važno da lekove uzmete sat vremena pre obroka. Biljna vlakna, posebno pektin (koga ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lekova. To pre svega važi za digoksin, jedan od lekova za srčane bolesnike, i acetaminofen, koji se uzima u slučaju raznih vrsta bolova

Vitamin C i digestive ne bi trebalo kombinovati sa antianemicima

Ako ste na terapiji antianemicima, pažljivo konzumirajte voće. Voće bogato vitaminom C može izazvati poremećaj u količini gvožđa,a postoji i opasnost od trovanja. Velika doza vitamina C ne preporučuje se onima koji su genetski izloženiji riziku od prekomernog gomilanja gvožđa, recimo, onih koji imaju talasemiju i hemohromatozu. Vitamin C može ograničiti izlučivanje aspirina, pa je važno paziti da se ne uzimaju zajedno.

Mleko i mlečni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika

Hrana koja obiluje kalcijumom, kao mleko i sir, može poništiti dejstvo nekih antibiotika (tetraciklin) i oslabiti delovanje kinolona, lekova protiv zapaljenja. Veže se za njihove molekule i deaktivira ih.
Da li je to opasno? Kod terapije antibiotikom odnos aktivnih materija mora biti isti svakog dana terapije, a smanjena količina aktivnih supstanci rizik je da se bakterija ne ukloni u potpunosti. Mleko s antiacidima na bazi kalcijuma i sode bikarbone može izazvati neželjene nuspojave. Stoga je mlečne proizvode bolje izbegavati tokom terapije. Apsorpciju tetraciklinskih antibiotika koče kalcijum i gvožđe, pa nije preporučljivo uzimati ih s mlekom koje je bogato kalcijumom ili sa namirnicama koje su bogate gvožđem.

Treba biti oprezan s voćem, posebno sa sokom od grejpfruta

Prema poslednjim istraživanjima glavni krivci za moguće neželjene posledice jesu bioflavonoidi, naringin-naringenin i furokumarin – supstance kojima je grejp bogat. Te materije povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa, kao što je benzodiazepin i antagonisti kalcijuma koji se koriste pri problemima sa pritiskom. Isto dejstvo imaju i na imunosupresore (koji se koriste nakon transplantacije), statine (protiv masnoća u krvi), protivzapaljenske lekove kao što su kortikosteroidi. Još je otvorena rasprava o negativnom učinku grejpfruta pri raku dojke. „British Juornal of Cancer“ upozorava da grejp može povećati mogućnost pojave raka dojke u menopauzi za 30 %. U tim slučajevima preporučuje se da smanjite njegovo uzimanje, dok druga istraživanja donose drugačije zaključke, odnosno da je grejp koristan upravo u antitumorskim terapijama.

Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce povisiće pritisak

Ako uzimate ACE – inhibitore (lekove za srce i visoki pritisak),veća količina kalijuma, koga ima dosta u morskoj soli, može izazvati srčanu aritmiju. Ne uzimajte ovu vrstu soli ako pijete antidepresive na bazi litijuma, jer u tom slučaju kalijum povećava koncentraciju aktivne supstance i može izazvati brojne nuspojave.

Plemenite plesni su opasni slučaju arterijske hipertenzije

Sirevi sa plemenitom plesni sadrže tiramin (ima ga i u crnom vinu, čokoladi, soji), koji može izazvati krizu pri povišenom pritisku, ako ste na terapiji antidepresivima ili nekim crevnim anitimikrobikom. Takvi sirevi su opasni i za one koji imaju problema sa srčanom cirkulacijom zbog tiramina koji izaziva sužavanje krvnih sudova i može izazvati povišenje pritiska. Pojedine vrste (čedar, parmezan) mogu kočiti delovanje antidepresivnih lekova, što je posebno izraženo u slučaju lekova baziranih na delovanju monooksigenaza. Zato treba izbegavati mlečne proizvode, bakalar i feferone.

Iznutrice i morski plodovi  ne idu sa barbituratima

Ako su vam propisani barbiturati (protiv depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja),izbegavajte prehrambene namirnice bogate vitaminom B12 kao što su džigerica, bubrezi, morski plodovi, pivski kvasac.Mešanje ovih supstanci može poništiti dejstvo terapije. Ako povećavate dozu po slobodnoj proceni, može doći i do trovanja

Masnoće nije poželjno kombinovati s antimikoticima

Masnoće povećavaju rizik od trovanja ako koristite griseofulvin, molekul prisutan u nekim antimikoticima. Kod obroka masnije hrane lek će biti duže izložen delovanju enzima probave koji smanjuju njegovo dejstvo. To se posebno odnosi na antibiotike koji moraju da se uzimaju između dva obroka.

Izvor: stvarukusa.rs

Poslednji tekstovi