Ako mozes verovati, sve je moguce onome koji veruje

2081

Ma gde otisli, ma sta radili, nase misli grade stvarnost koja nas okruzuje.

SVEST

Unutrasnja svest je mocna snaga ciji se uticaj oseca u svakom aspektu zivota. Ona je osnovni i najvazniji aspekt onoga sto ste vi i glavni uzrok vaseg uspeha ili propasti.

Sve je energija i razmisljajuci, vi koristite ogromnu kolicinu te energije u obliku brze, lake i pokretne misli. Misao stalno pokusava da stekne neki oblik, uvek trazi spoljnu manifestaciju, trudi se da dodje do izrazaja, da se otkrije. U njoj su prirodno prisutni teznja i sposobnost da se materijalizuje u svom fizickom ekvivalentu.

Iako pojedinacna misao ne poseduje veliku moc, kad se ponovi ona moze postati sabrana i usmerena, njena snaga se moze visekratno povecati. Sto je veci broj ponavljanja, utoliko vecu energiju, snagu i lakocu dobija misao. Vase misli poseduju vlastitu snagu.

Nezavisno od toga da li vi to zelite ili ne, vi kreirate svoju vlastitu stvarnost preko misli koje izazivate.

Prvi korak je da treba samo da pratite protok svojih misli koje nastaju u vasem umu i da ih usmeravate u ispravnom pravcu. (odlucite sta zelite i razvijte svest usmerenu na to / od vas se trazi samo da dodajete potrebnu energiju, dok vas cilj ne postane realnost)

Stvarnost u kojoj zivite, uvek cete stvarati vi sami, odnosno vase misli

VIZUALIZACIJA

Vizualizacija je upotreba maste da covek sebe stavi u situaciju koja se jos nije dogodila, da zamisli da poseduje ili radi ono sto bi zeleo i da uspesno ostvaruje svoje zelje.

Vi vizualizujete sve to sto ce se sa vama dogoditi ili bi se moglo dogoditi i zivite tako, kao da je to vasa stvarnost.

 1. odlucite sta biste zeleli da uradite (npr. da zaradite mnogo novca)

 2. opustite se, ostavite sve na nekoliko minuta da biste se rasteretili fizicki i psihicki

 3. u toku 5 – 10 minuta vizualizujte stvarnost kojoj tezite

Uzivite se u svojim mislima tako kao da se to sada dogadja sa vama. Zamisljene slike koje kreirate i kojih se redovno prisecate postaju sablon vasih ciljeva, oblik koji ce se napuniti energijom. Ove slike su realne sile koje ce raditi za vas.

Rezultati se postizu samo ako se lik zapecatio u vasoj svesti time sto ste ga vise puta naslagali jedan na drugi – ponovo i ponovo u toku  vise nedelja, cak i mesecima, sve dok cilj ne bude postignut.

 1. uvek zamisljajte realizaciju svog cilja onako kao da vam se to stvarno dogadja u tom trenutku; uradite to realno u svojoj svesti, sa svim pojedinostima; preuzmite ulogu i misaono je odglumite

 2. vizualizujte svoj cilj barem jednom dnevno; snaga dolazi ponavljanjem

Svaka misao, nastala u vasem mozgu i redovno pothranjivana, imace plodni uticaj na vas zivot. 

METODA ZASEVANJA MISLI

“Kad objekat ili cilj vec postoje u vidu misli, njihov prelazak u opipljivi i vidljivi oblik samo je pitanje vremena. Predstava uvek prethodi realizaciji.”

Zasevanje misli je dodavanje osecanja slikama koje zamisljate. Kod metode zasevanja vi se usredsredjujete na osecaj za to sto zamisljate. Zamislite kakav ce biti osecaj posle ispunjenja vaseg cilja. Zivite sa ubedjenjem da ste vec postigli ono sto zelite. Zabelezite to u svojoj svesti kao nesto sto vec postoji kao cinjenica.

Nase misli kreiraju stvarnost koja nas okruzuje, a metoda zasevanja jednostavno funkcionise sa mislju da vec posedujemo ono sto zelimo. Redovno zasejavajte u sebe osecaj da vec imate ono sto zelite.

 1. ovu metodu primenjujte uvek sa osecanjem da vec imate ono sto zelite, da ste postigli ono cemu tezite

 2. praktikujte metodu zasevanja redovno svakog dana, bar po 5 minuta

POTVRDJIVANJA

Potvrdjivanja su jednostavne fraze koje osoba ponavlja u sebi ili glasno. Potrebno je da se zadrzite na frazi koja oznacava ono, sto biste hteli da vam se dogodi i da je ponavljate ponovo i ponovo.
Potvdjujuci, vi uticete na misli koje nastaju u vasem umu. U svakom pojedinom trenutku ljudski mozak je u stanju da zadrzi samo jednu misao, stoga se i sustina potvrdjivanja sastoji u angazovanju mozga mislima koji podrzavaju vas cilj u datom momentu. Reci zadaju mozgu program kakve misli treba da radja.
Oblikujte svoju zelju u vidu odgovarajuceg potvrdjivanja i redovno je ponavljajte.

 1. nije obavezno verovati u ono sto tvrdite – nemojte nista da brinete zbog toga sto ne verujete u frazu, jednostavno ne prestajte da je ponavljate / mozak ce sasvim prirodno uhvatiti smisao vaseg potvrdjivanja i u vasoj svesti pojavice se pravilne misli

 2. potvrdjivanje uvek treba da bude pozitivno

 3. potvrdjivanje treba da bude kratko (jedna recenica) – zahvaljujuci ponavljanju, vase potvrdjivanje ce se zabeleziti u vasoj svesti

Ponavljajuci potvrdjivanja, nije obavezno da bukvalno “verujete” da stvarno posedujete, ono sto u stvari jos nemate. Sve sto se trazi od vas je da ih ponavljate.

PODSVEST

Podsvest kontrolise sve zivotno vazne funkcije ljudskog organizma i tamo se belezi sve sto nam se dogodilo. Svi dogadjaji iz naseg zivota registruju se u nju, zajedno sa mislima i osecanjima koji ih prate.

Podsvest je onaj mehanizam uz ciju se pomoc ubrzavaju periodicno ponavljajuci se misaoni impulsi, vezani za osecanja i emocije, dobijaju snagu i materijalizuju se u svoj realno postojeci ekvivalent. Vi mozete namerno uneti u svoju podsvest plan, misao ili cilj, koji biste hteli da realizujete i uskoro cete dobiti materijalni ekvivalent onoga sto nameravate.

Podsvest prihvata ono sto joj sugerisete preko osecanja i emocija, nezavisno od toga da li su misli koje ce se u nju zabeleziti pozitivnog ili negativnog naboja. Nije ona u stanju da procenjuje stvari, kao sto to radi svest i nikada se nece sporiti sa vama.

Predstavljajuci energiju, nase misli ce uticati na stvarnost, ali se to odnosi samo na visekratno ponavljane likove, potvrdjivanja, vizualizacije, duboko ukorenjeni pogledi i zelje, koji trepere i rezonuju u opsirnijoj mrezi iste te stvarnosti. Vas uobicajeni nacin razmisljanja i misaoni likovi koji preovladjuju kod vas, formiraju vasu stvarnost i crtaju vasu sudbinu.

STVARNOST

Ono sto vam se dogadja u zivotu, nije slucajno. Vase minule misli pomogle su njegovom nastanku. Razlozi nastanka nase sadasnjice korene se u proslosti.

Promenivsi svoje misli vi necete izazvati iznenadne promene u stvarnosti koja vas okruzuje. Uvek ce postojati odredjeni isecak vremena tokom kojeg cete vi razvijati svoju novu svest, ali cete biti utonuli u “staru” stvarnost. Ovaj period “cekanja da se nesto dogodi” je kritican, jer vase ponasanje u to vreme ili ce ubrzati ili usporiti dolazak “nove” stvarnosti koju zelite da stvorite. Ako vi uporno ponavljate svoje nove misli, dokle bi vas to moglo dovesti ako ne do nove stvarnosti?

 1. uvek budite svesni onoga o cemu razmisljate – vase danasnje misli grade vasu realnost sutra i ubuduce

 2. promenite vas odnos prema svim zivotnim prilikama – prihvatite situaciju, ne trosite vreme na samosazaljevanje ili nepotrebnu borbu sa cinjenicama i okolnostima, prevazidjite ono sto je lose i nastavite napred snagom misli

 3. odredite svoj svakodnevni period “kreativnosti” u kome cete se osloboditi svakodnevnih briga – to je vreme kada cete dobijati potrebni naboj energije

KONCENTRACIJA I RAZMISLJANJA

Sposobnost da se usredsredite na odredjenu ideju ili lik neophodan je preduslov mogucnosti da koristite snagu misli. Neophodno je da um usmeravate na misli koje vi birate i da proterujete one nepotrebne. Nauciti se koncentraciji oznacava vratiti kontrolu nad sobom. Ovladavanje umom uz pomoc raznih metoda koncentracije disciplinira ga i jaca i daje nam slobodu da biramo misli koje kreiramo.

Razmisljanja su jedina i najbolja metoda za razvijanje sposobnosti koncentracije. Razmisljajuci, mi krcimo put kroz ideje, istine i zakone koji su na povrsini da bismo pronasli njihov duboki smisao i dosli do zakljucka na koji nas oni navode.

Razmisljanje predstavlja produbljeno istrazivanje date ideje, neke misli, zakona ili istine. To disciplinuje mozak, uci ga da se koncentrise na predmet razmisljanja na duze vreme, dok vi vise puta preispitujete sadrzaj predmeta i razmisljate o njemu, pronalazeci nove odnose i utvrdjujuci prikrivene slicnosti.

Moze se razmisljati o svemu, sto vas inspirise i/ili sto biste hteli jasnije da shvatite.

UBEDJENJA I NJIHOVO BELEZENJE U SVESTI

Ono sto prisustvuje u vasoj podsvesti, neposredno je povezano sa onim sto vam se dogadja.

Kada podsvest primi neko ubedjenje ili ideju, nezavisno od toga da li su istiniti ili ne, ona ce poceti metodicno da emituje misli koje potvrdjuju to ubedjenje.

Izazovite sebe da biste kreirali nova, pozitivna ubedjenja, cak i kad ne verujete u potpunosti u njih. Podsetite sebe da vi mozete svesno uneti u svoju podsvest svaku misao, ideju ili ubedjenje koje ste pozeleli i vas mozak ce ih prihvatiti, pod uslovom da mu ih predstavite uz emociju i da ih podrzite ponavljanjem.

Misljenje je plod navike. Ako ste dopustili da se u vas mozak ukorene pojmovi koji vas ogranicavaju, mozete ih proterati posredstvom novih pozitivnih ubedjenja, ponavljajuci ih sve dok ne zamene u potpunosti one stare.

Vi mozete automatski i sa uspehom koristiti ideje i ubedjenja tek posto budu zabelezeni u vasu svest. Kad zabelezite ideju u svoju svest, koristite metodu potvrdjivanja u kombinaciji sa metodom razmisljanja (da bi se moglo nesto stabilno zabeleziti u vasu svest, potrebno je vreme od jednog do tri meseca; to je 30 do 90 vezbi za belezenje (ubedjenja), 5 do 10 minuta svakog dana).

SAMOOCENA

Samoocena je ocena ili predstava koju imamo o sebi, a gradi se na osnovu ideja koje smo formirali tokom godina. Potrebno je da redovno jacate svoju samoocenu i da ne dopustite da ona pocne da se srozava. To mozete postici tako sto cete sastaviti jedan program i poceti da prihranjujete vasu svest pozitivnim, bodrecim i inspirativnim mislima o svojoj vlastitoj licnosti. Podsvest ce primiti svaku misao koja vam se redovno vrti po glavi, nezavisno od toga da li je istinaita ili ne i ona ce ranije ili kasnije postati deo vase samoocene.

Tvrdnje koje mogu biti lako zabelezene u vasu svest, sto ce odmah uciniti vasu samoocenu stabilnijom:

 1. vi ste jedinstveni

 2. vi mozete uraditi sve sto zazelite

 3. vi posedujete bezgranicnu snagu

Vi snosite odgovornost za svoju samoocenu, za predstavu o sebi i VI ste odgovorni za njihovo kreiranje i odrzavanje. Cenite sebe neprestano.Vizualizujte, zasejavajte i potvrdjujte svoje pozitivne osobine.

Budite samouvereni. Ulijte sebi svrsto uverenje da vi mozete i zelite da uspete.

SVEST O BLAGOSTANJU

Svest o blagostanju je stanje uma, u kome se stvara predispozicija da ocekujete, primate i svuda da otkrivate blagostanje i mogucnosti. Da biste izgradili takvu svest, treba sprovesti 5 koraka:

 1. KORAK: RAZVITI UBEDJENJA O BLAGOSTANJU

Prenesite podsvesti i zabelezite u njoj 4 ubedjenja o blagostanju:

 1. ubedjenje o blagostanju: svemir vrvi od izobilja

 2. ubedjenje o blagostanju: zivot nosi radost i satisfakciju

Kad se opredelite za neko ubedjenje, vas um uvek ce nalaziti dovoljno dokaza da bi ga podrzavao.

 1. ubedjenje o blagostanju: svaki aspekt mog zivota nudi neogranicen broj mogucnosti

 2. ubedjenje o blagostanju: na meni je odgovornost da uspem

Vasa duznost i obaveza je da uspete, da zaradite mnogo novca i da pomazete drugima da isto postignu uspeh.

 1. KORAK: TRAZITE I PRIHVATAJTE IZOBILJE VEC SADA

Predajte se osecaju da ste uspeli vec sada!

 1. KORAK: OTKRIJTE USPEH SVUDA I U SVEMU

Naucite se da primecujete uspeh svuda.

Ne zavidite nikad tudjoj sreci.

 1. KORAK: CITAJTE INSPIRATIVNE KNJIGE, SLUSAJTE KASETE O SAMOUSAVRSAVANJU, POSTANITE CLAN GRUPA I ORGANIZACIJA KOJE TEZE USPEHU

 2. KORAK: DRUZITE SE SA USPESNIM LJUDIMA – REALNIM I IMAGINARNIM

Treba, stvarno, da postanete svesni da ostvarujuci svoje ciljeve, vi doprinosite podizanju opsteg nivoa ljudske srece i pomazete i drugima da uspeju. Postanite svesni da to nije jednostavno licna ambicija, vec vasa odgovornost. Ne budite toliko sebicni i postignite uspeh. Vi ste potrebni svetu!

Samo jasna vizija o tome sta mozemo uraditi i kakvi mozemo postati, redovno nas podstice da radimo na kreiranju vase nove stvarnosti. Ostvarljivo je sve sto mozete zamisliti.

Објавио Aleksandra Dotlic

PODELI