Agarik blazei: Gljiva koja može da spreči pojavu raka

512

Gljiva agarik blazei vodi  poreklo  iz brazilskih  kišovitih  šuma.   Meštani  su je zvali “božija gljiva” i upotrebljavali je kod ozbiljnih oboljenja kao poslednje sredstvo. Ona sadrži mnogo vise dragocenih vitamina, polisaharida i beta glukena od svih ostalih lekovitih gljiva. Američki mikolog Mjuril ju je otkrio i opisao 1965 godine. Na kongresu o mikologiji i fungoterapiji, koji je održan u Nju Jorku 2006.godine agarik blazei je priznata kao najperspektivnija gljiva za lečenje u onkologiji.

Iako još uvek nije tako dobro poznata u Evropi, agarik blazei je priznata u SAD kao gljiva koja može da spreči pojavu raka, a u Japanu je zvanično odobrena kao antikancerogeni medikament. Konzumiranje gljive dovodi do porasta broja i aktiviranja ćelija “prirodnih ubica” i makrofaga, t.j. ćelija, koje su odgovorne za uništavanje bakterija i virusa i za izbacivanje suvišnih materija, kao i za formiranje hemijskih materija – kao što su  interferon, interleukin  koji  uzimaju učešća  u  odbrambenim procesima. Na taj način se sprečava formiranje novih malignih ćelija. U ekstraktu ove gljive je visoka koncentracija ovih materija. Materije koje sadrži ne samo što pomažu organizmu da uništi onko-ćelije, već i usporavaju procese starenja.

Agarik blazei zaustavlja rast svih tumora i vodi do remisije bolesti. To njegovo delovanje dokazano je istraživanjima kod : leukemije, raka debelog creva, pluća, polnih organa,  dojke, pankreasa, prostate, jetre. Ova medicinska gljiva dokazala je svoju efikasnost i kod poremećaja funkcija jetre, varenja, povećanih vrednosti holesterola, problema sa slezinom i kod oslabljenog imunog sistema.

Kod većine pacijenata dokazano je da tumorski marker pada nakon nekoliko sedmica i oni počinju da se osećaju bolje i to u slučajevima u kojima zvanična medicina ne daje rezultate.  Kao naročito korisna dokazala se kod pacijenata koji nisu bili za operaciju. To važi i za slučajeve kada nije mogla da bude sprovedena ni hemioterapija ni zračenje. Japanski naučnici koji istražuju rak potvrdili su čudnovato i pre svega brzo dejstvo ove gljive kod pacijenata I u poslednjem stadijumu maligniteta.

Gljiva agarik blazei, ili njen ekstrakt, može drastično da smanji štetne efekte od konvencionalne terapije. Ona pomaže kod razgrađivanja raspadnih otrovnih materija, koje se formiraju u telu kao rezultat hemioterapije. Prilikom posmatranja 100 pacijenata koji boluju od raka na genitalijama, registrovano je znatno smanjenje neželjenih efekata :  gubitak apetita, malaksalost, opadanje kose, a broj prirodnih ćelija-ubica se značajno povećao.

Danas, zahvaljujući njenom odličnom dejstvu, gljiva počinje da se gaji u velikim količinama.

ordinacija.tv

PODELI