NaslovnaPedijatrijaDecaKako zaustaviti krvarenje iz nosa

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

Zbog čega nastaje?
Najčešći uzroci su: kopanje nosa (iritira sluznicu, krvni sudovi mogu lako da se izgrebu), povrede mehaničkog tipa, suv i pretopao vazduh u prostroru u kojem se boravi, infekcije gornjih disajnih puteva, problemi sa zgrušavanjem krvi i manjkom vitamina K, bakterijske infekcije (unutrašnjost nosa, na delu gde se završava koža, i nosnice su osetljivi na bakterije, taj deo se lako može povrediti, a bakterija ga može znatno nadražiti). Blago krvarenje može prouzrokovati i jače duvanje nosa.

Šta raditi?
Ne zabacujte detetu glavu unazad! Taj položaj dodatno pojačava krvarenje, a dete bi moglo i da povraća, ukoliko proguta krv. Umirite dete, jer većina dece ne voli da gleda sopstvenu krv. Odvedite ga do lavaboa i jako otvorite slavinu, tako da voda odmah ispira krv. Nagnite detetu glavu prema napred, iznad nivoa srca i recite mu da diše kroz usta. Svojim palcem i kažiprstom nežno pritisnite mekani deo, koji se nalazi neposredno ispod korena nosa.
Na ovaj način se privremeno zaustavlja krvarenje iz nosa, jer se tu nalaze važni krvni sudovi, koji na pritisak reaguju smanjenjem cirkulacije, odnosno protoka krvi. Postupak ponavljajte otprilike 5-10 puta, i krvarenje bi trebalo da prestane. Ne dopustite detetu da dira nos ili da ga izduva najmanje jedan sat, mada će mu zgrušana krv verovatno smetati.

Ukoliko je krvarenje jače, na koren nosa možete staviti hladnu oblogu (ili komadiće leda u krpi). Pojedini lekari savetuju stavljanje hladne obloge ili leda na zadnji deo vrata, iz istog razloga kao i na koren nosa. To je i pogodnije, s obzirom na to da je nos često zaprljan od krvi. Ako slučajno postoji i spoljašnja povreda, onda se ne preporučujr stavljanje leda direktno na povređeni deo. Vratom prolaze krvni sudovi prema glavi, odnosno nosu, a stavljanjem hladne obloge li leda samo se usporava krvotok.

Kada ići kod lekara?
Kod lekara idite ako nikako ne možete da zaustavite krvarenje, ako je nos veoma povređen ili slomljen i ako se krvarenje ponavlja, tj. javlja nekoliko puta u toku nedelje. Možete detetu pomoći i preventivno – vlažite mu nozdrve morskom vodom u spreju ili fiziološkim rastvorom, vlažite vazduh u prostoru gde dete boravi.

Poslednji tekstovi