NaslovnaBiljeLekovito biljeSRCOPUC - Za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, zaustavljanje krvarenja, jačanje...

SRCOPUC – Za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, zaustavljanje krvarenja, jačanje srca (RECEPTI)

Srcopuc je višegodišnja zeljasta biljka, simbol zdravlja mnogih evropskih naroda, koji žive u planinskim predelima. Zovu je i zečje nožice zbog karakterističnog izgleda. Pripada porodici glavočika i veoma je rasprostranjena. Raste u planinskim krajevima, na suvim i sunčanim mestima, ponekad i u svetlim listopadnim šumama. Stablo je obraslo svilenkastim dlačicama, zbog čega je i dobila naziv od latinske reči antenna (pipak). Naziv dioicus dobila je iz grčkog jezika koji označava pojam dvodoman. Biljka je dvodoma, odnosno poseduje ženske crvenkaste cvetne lekovite glavice i muške koje su neugledne, cevastog oblika.

Cveta od maja do jula, za lečenje se skuplja vršni deo sa cvastima, a ponekad i ceo nadzemni deo biljke. Iako nije do kraja proučena, zna se da od lekovitih sastojaka poseduje gorke materije, smole, malo etarskog ulja, tanine, alkaloide, pigmente kao što je karotin, fitosterole, vitamine C i K, saponine.

U narodnoj medicini zečje nožice se koriste za zaustavljanje unutrašnjeg krvarenja, iz nosa, pluća, organa za varenje. Koriste se i kod spoljašnjih rana koje krvare. U vidu čaja srcopuc deluje i kao sedativ, snižava krvni pritisak, ali i kao tonik za jačanje srca i organizma. Njegovo dejstvo je potvrđeno i kod povećanog lučenja žuči. Takođe, reguliše i lučenje želudačnog i pankreasnog soka, pomaže kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, olakšava iskašljavanje. Narodni lekari tvrde i da reguliše nivo šećera kod dijabetičara.

Čaj od srcopuca

Čaj od srcopuca se sprema tako što se 10 do 15 grama suve biljke prelije sa 2,5 dl vode i ostavi da vri 15 minuta. Zatim se sadržaj ostavi poklopljen 10 minuta, procedi i pije pola sata pre jela. Da bi se postigao željeni efekat, trebalo bi svakodnevo da se pije šolja čaja dva do tri puta dnevno, a najduže dva meseca.

Kada se pravilno koristi i u propisanim dozama, nema negativnih posledica. Oprezne bi trebalo da budu samo osobe koje su preosetljive na polen biljaka iz porodice glavočika, jer može doći do alergije ili kontaktnog dermatitisa.

SA KANTARIONOM POMAŽE KOD ČIRA

Za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu narodni lekari preporučuju čaj od srcopuca pomešanog sa slatkim korenom i kantarionom. Čaj se priprema tako što se sa 0,5 l vode preliju tri kašike mešavine čajeva (50 g srcopuca, 90 g slatkog korena i 60 g cvetova kantariona). Sadržaj se poklopi i kuva na niskoj temperaturi 10 minuta. Zatim se skloni sa ringle, ostavi da odstoji tri časa, pa potom procedi i pije tokom dana u manjim gutljajima. Da bi se osetilo poboljšanje, potrebno je osam nedelja.

Izvor: novosti.rs

Poslednji tekstovi