NaslovnaNekategorizovanoSapun trava: Jača imuni sIstem, ublažava bolove, za lečenje reumatizma, ekcema i...

Sapun trava: Jača imuni sIstem, ublažava bolove, za lečenje reumatizma, ekcema i čireva na koži (RECEPTI)

Da li ste znali da postoji biljka sa kojom možete da operete ruke kao sa sapunom ili kosu kao sa šamponom? Zato se i zove sapunjača ili sapun- trava, što je izvedeno iz latinskog naziva Saponaria officinalis (sapo znači sapun). Stvara penu zbog velikog sadržaja saponizida, a za higijenu su je koristili stari Grci i Rimljani. U našim krajevima su je žene koristile za pranje veša početkom prošlog veka, koren se skuva u vodi, tečnost promućka i obilno peni.

 U pitanju je višegodišnja zeljasta biljka, raste na vlažnim i peskovitim terenima pored reka i potoka, u šikarama i zapuštenim mestima. Ima je u zemljama srednje i južne Evrope, a naročito na Balkanu. Kao ukrasna biljka gaji se u vrtovima, cveta čitavog leta, a cvetovi su mirišljavi, ljubičasti ili beli.

Lekoviti deo je koren, koji se vadi u martu ili u oktobru i novembru, važno je da biljka bude starija. Čisti se od zemlje i trulih delova, seče na komadiće i suši na suncu u tankom sloju ili u sušari na temperaturi od 40 do 45 stepeni. Osušen koren je sladunjavo-gorkog ukusa, a kad odstoji, postaje ljut. Pakuje se u papirne ili jutane vreće i čuva na suvom, provetrenom mestu. Ipak, sa vađenjem korena ne bi trebalo preterivati, jer je sapunjača svrstana među retke biljke.

Koren sapunjače se koristi i kao sredstvo za iskašljavanje kod bronhitisa i upale gornjih disajnih puteva. Posebno je delotvoran kod prehlada, kašlja, izbacivanja sluzi. Od njega se pravi čaj koji snižava holesterol u krvi, jača imuni sistem posle virusnih infekcija i ublažava bolove. U tradicionalnoj prirodnoj medicini se koristi kao blagi diuretik i za lečenje reumatizma i gihta. Od njega se prave obloge koje pomažu kod ekcema i čireva na koži.

ČAJ ZA IMUNITET I ČIŠĆENjE PLUĆA

Sprema se tako što se pola kašičice suvog korena prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji 10 minuta i procedi. Pije se šolja čaja, dva do tri puta dnevno.

Za iskašljavanje i čišćenje bronhija čaj se pravi od mešavine biljaka. Supenu kašiku smeše (po 20 g korena sapunjače, sladića, lista podbela, belog sleza i pitomog kestena) prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da se prohladi. Procedite, zasladiti kašičicom meda i pijte četiri do pet puta dnevno.

PRIRODNI ŠAMPON ZA KOSU

Šampon od sapunjače se pravi tako što se na pari prokuva 100 do 120 grama malih komadića kore od korena, u pola litra destilovane vode. Kada polovina vode ispari, sadržaj se procedi kroz gazu i sipa u bočicu. Ovaj šampon je odličan za sve tipove kose i za često pranje. Možete da ga obogatite i aromatizujete ekstraktom lavande, ruzmarina, kamilice, bora, limuna ili biljke po izboru.

Poslednji tekstovi