NaslovnaHrana kao lekPovrćeKelj – Štiti od zloćudnih tumora, virusa, katarakte… (RECEPTI)

Kelj – Štiti od zloćudnih tumora, virusa, katarakte… (RECEPTI)

Kelj je povrće prebogato vitaminima i mineralima, sadrži čak sedam puta više beta karotena i 11 puta više luteina od brokolija. Poznat je po obilju biljnih vlakana. Izgledom i oblikom, kelj (Brassica oleracea) je veoma sličan kupusu. Kao glavičasto lisnato povrće, kelj jeste, uslovno rečeno, varijacija kupusa. Iako pripada istoj porodici, poznatoj pod imenom kupusnjače, kelj je sa svojim osobinama posebna povrtarska kultura.

Kelj se najviše uzgaja u Aziji i na Mediteranu, ali je u priličnoj meri rasprostranjen i u severnoj Evropi i Americi. I mada su ga, kultivisanjem, u današnjem obliku proizveli belgijski povrtlari u XVIII veku, za kelj su znali i stari Grci i stari Rimljani. U Škotskoj je posebno omiljena namirnica, pa kada se nekom upućuje poziv na večeru, obično se kaže: Dođi na kelj”.

Kelj koji se danas nudi najčešći je u obliku glavice. Osim ovog postoji i lisni ili bezglavi kelj, kao i kelj pupčar. Međutim, kakvog god da je oblika, korisni sastojci su svuda isti. Ova namirnica je siromašna samo kalorijama, dok sve drugo poseduje u izobilju, zbog čega i privlači posebnu pažnju zdravstvenih stručnjaka.

Kelj pupčar je kultura umereno tople i vlažne klime. Dobro podnosi mrazeve, pa je ovo povrće za kasno jesenju i zimsku potrošnju. Za ishrnu se koriste razrasli pupoljci, glavičice, koje se formiraju na stablu u pazuhu listova, od kojih se spravljaju raznovrsna jela. On se ubraja ne samo u najbolje vrste povrća, već je neophodan u ishrani, jer se lako gaji i odlikuje se bogatim sadržajem dragocenih materija i to oko 5% veoma vrednih biljnih belančevina.

Prisutan je u svim godišnjim dobima, ukusan i bogat izvor vitamina A, C, K i B kompleksa, gvožđa, luteina, biljnih vlakana. Zbog količine kalcijuma koju sadrži, zovu ga i ‘kraljem kalcijuma’. Sadrži i velike količine kalijuma, dok je sedam puta bogatiji beta karotenom i 11 puta luteinom od brokolija. U zavidnim količinama sadrži još i mangan i magnezijum.

Dokazano je da što je tamnija boja kelja znači da u njemu ima više beta karotena, odnosno provitamina A. Beta karoten je posebno važan jer osobe čini vitalnim i raspoloženim. Bez ikakvog otpora beta karoten prodire u svaku ćeliju, odakle povoljno deluje na ceo organizam. Zbog obilja biljnih vlakana kelj se preporučuje osobama sa slabom pokretljivošću creva. Osim toga, trebalo bi da ga konzumiraju i osobe sa visokim krvnim pritiskom, a zbog vitamina A i luteina svi koji žele sa što duže sačuvaju oči od degenerativnih poremećaja, odnosno katarakte. Istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane bogate karotenoidima i vitaminom A dvostruko smanjuje rizik od razvoja katarakte.

Takođe, vitamin A je značajan i za normalnu funkciju reproduktivnih organa, a pomaže i u borbi protiv virusnih infekcija. S obzirom na to da je kelj ‘kralj kalcijuma’, treba ga unositi i da bi se očuvalo zdravlje kostiju.

Uloga vitamina C je takođe važna, jer on i posle kuvanja u kelju ostaje u znatnim količinama. Ovaj vitamin u organizmu sprečava delovanje slobodnih radikala, koji utiču na pojavu različitih oblika zloćudnih tumora.

Vitamin C je važan i za brže zarastanje rana, očuvanje pluća, a zahvaljujući njemu pospešuje se i antioksidativno delovanje vitamina E i poboljšava apsorciju gvožđa. Osim toga, kelj deluje pozitivno na metabolizam i ublažava simptome reume. Na bolne zglobove dovoljno je da se stave svježi listovi kelja, dok osobe sa problemima u želucu treba da piju sveže isceđen sok.

Prilikom kupovine treba birati teže, tamnozelene glavice sa čvrstim središnjim delovima listova. Listovi bi trebalo da budu sveži, bez tragova gubitka boje i vlage, mrlja i rupica. Ukoliko su glavice lagane, znači da su izgubile dosta vlage ili da su dugo stajale na policama gde se prodaju u neodgovarajućim uslovima čuvanja. Ne treba kupovati ni prepolovljene glavice, zaštićene providnom folijom, jer brzo gube veliku količinu vitamina C. U kućnim uslovima kelj je najbolje koristiti u roku od dva dana, jer ukoliko duže stoji, gubi vlažnost i razvija gorku aromu.

KELJ SA INTEGRALNIM SUSAMOM

Sastojci:
– 1 manja glavica kelja
– 2 crvene slatke paprike
– 1 ljuta paprika
– šaka seckanog spanaća ili blitve
– par oraha
– kašika maslinovog ulja
– so-

Sos:

100 g integralnog susama
– 2 kašike začina (izrezati svežu žalfiju, dodati beli luk i ulje)
– so

Priprema:
Kelj sitno izrezati, takođe papriku i spanać. Malo posoliti, dodati kašiku maslinovog ulja. Susam samleti u ručnom mlinu za kafu, posoliti i dodati začin i vodu, i promešati. Pomešati sa povrćem i ukrasiti grubo seckanim orasima.

BROKULA I KELJ U UMAKU OD OVSA

Sastojci:
– 1/2 glavice kelja

– 200 g brokula
– 3-4 cvekle
– 3 kašike začina (iseći 4-5 čena belog luka, dodati  mirođiju, svežu ili suvu, zaliti uljem.)
– 3-4 lista svežeg bosiljka, ili kašičica suvog
– 100 g celera, sitno narendanog
– so

Priprema:
Kelj sitno izrezati, dodati rendanu cveklu i brokule. Dodati začin, so i promešati. Ovas i para dajz sitno samleti u mašini za mlevenje mesa i dodati sve ostale sastojke, a zatim dovoljnu količinu vode da bude kremasto. Istresti po brokulama i kelju.

ordinacija.tv Izvor:herbanictinkture.com

Poslednji tekstovi