NaslovnaBiljeLekovito biljePelin kod problema sa neredovnim menstrualnim ciklusima, želucem, šećerom u krvi, nadimanjem...

Pelin kod problema sa neredovnim menstrualnim ciklusima, želucem, šećerom u krvi, nadimanjem i bolom u stomaku

Pelin raste na suvim i peskovitim terenima a gaji se i u baštama i vrlo je rasprostranjen u našoj zemlji. Zovu ga i Vermut ili Gorčika jer ima izražen gorak ukus.

Lako ga prepoznamo po jakom i oporom mirisu. Cveta od jula do septembra kada se i ubire.

U lekovite svrhe se koristi list i cvet jer drugi delovi ove biljke nemaju lekovitost.

 Lekovitost 

Ovo tipično gorko, aromatično sredstvo, daje se u obliku čaja, praška tinkture ili ekstrata za poboljšavanje apetita, jačanje organizma.

Odličnim se pokazao u lečenju zastoja žuči a dobre rezultate daje i kod problema sa povišenim šećerom u krvi, poboljšanju probave i nadimanja kao i bola u stomaku.

Kod žena sa neredovnim menstrualnim ciklusima, ova biljka uspešno reguliše menstruaciju.

Ova biljka odlično reguliše krvni pritisak.

Važno je napomenuti da se ova biljka u svrhu jačanja organizma, poboljšanja apetita uzima pre jela  a u svrhe čišćenja žuči i problema sa želucem i crevima se uzima neposredno posle jela.

Ovu biljku koristi i farmaceutska industrija ali i industrija alkoholnih pića te je njena primena i iskoristljivost veoma velika.

Receptura čaja

Pola kafene kašičice usitnjenog lista i cveta Pelina, preliti sa 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti pa popiti u laganim gutljajima neposredno pre i posle jela, u zavisnosti od svrhe upotrebe.

Ovako pripremljen čaj piti po potrebi ili 1-3 šolje dnevno. Povesti računa da trajanje upotrebe 1-3 šolje dnevno ne bude duže od 5 dana.

Čaj od Pelina ne vredi sladiti jer bilo koji zasladjivač ne može neutralisati gorak ukus ove biljke, nego samo umanjiti njegovu lekovitost.

 Tinktura od Pelina 

Tri jedaće kašike usitnjenog lista i cveta Pelina, preliti sa 2 dcl domaće voćne rakije ili 70% – nim alkoholom.

U dobro zatvorenoj tegli ostaviti da odstoji tokom 14 dana sa povremenim mućkanjem a zatim smesu procediti i piti 10-15 kapi u čaši vode neposredno pre ili posle jela.

Ovako prpremljena tinktura može se koristiti i za spoljašnju upotrebu u vidu obloga u trajanju od 15-20 minuta  kod problema sa reumom i bolovima.

Odličnom se pokazala i kao dezinfekciono sredstvo.

Poseban OPREZ kod upotrebe Pelina moraju imati trudnice i dojilje, deca a i odrasli u koliko ga duže vreme koriste jer  Pelin sadrži snažan neurotoksin koji može izazvati epileptične napade.

Zato se upotreba ove biljke zabranjuje deci, dojiljama i trudnicama, pacijentima obolelim od bilo koje vrste epilepsije a odraslima se preporučuje da Pelin koriste uz savet iskusnog fitoterapeuta i uz konsultaciju svog lekara.

Izvor: herbanatura.rs

Poslednji tekstovi