Trudnoća – Druga nedelja

1288

Nakon završetka menstrualnog krvarenja telo se lagano priprema za ovulaciju. Nivo polnih hormona u telu buduće mame se lagano uvećava sve do trenutka kada i dolazi do ovulacije. Maksimalan nivo polnih hormona ujedno i budi polnu želju i već u toku naredne nedelje bi trebalo da dođe do oplodnje.

Ovulacija je vreme plodnosti žene. Jajna ćelija je sposobna za oplodnju svega 4 sata nakon ovulacije ali životni vek spermatozoida je 72 sata što znaci da odnosi do tri dana pre ovulacije mogu biti „krivci“ i za oplodnju. Polni odnos u vreme ovulacije ne podrazumeva i sigurno začeće, ali šanse su oko 35 %.

Ishrana u ovo m životnom ciklusu može biti veoma važna zato smanjite unos nekvalitetnih šećera i masti i akcenat stavite na zdrave namirnice. Za dobar i odmeren unos voća i povrća biće vam zahvalan i vaš, i organizam vaše buduće bebe. Unos tečnosti će uticati na elastičnost kože, dobro varenje i cirkulaciju zato obratite pažnju da vode bude dovoljno ali nemojte preterivati.

Ukupno dobro opšte stanje pomoći će ne samo začeće i trudnoću već će uticati i na porođaj pa vreme koje imate pre začeća iskoristite i maksimalno se pripremite 9 meseci koji vas očekuju nisu ni malo za potcenjivanje.

PODELI