NaslovnaSaveti lekaraMultipla sklerozaSaveti o ishrani za obolele od multiple skleroze

Saveti o ishrani za obolele od multiple skleroze

Multipla skleroza je progresivno oboljenje koje zahvata centralni nervni sistem, pri cemu dolazi do blokade ili usporavanja protoka nervnih impulsa, sto uzrokuje simptome kao sto su: umor, ukocenost u ekstremitetima, otezano kretanje, ukocenost, poremecaj funkcije besike i creva, problemi sa vidom.

Ishrana bogata zdravim i hranljivim namirnicama predstavlja vazan deo borbe sa multiplom sklerozom. Medjutim, cinjenica je da ne postoji cudotvorna dijeta koja otklanja simptome multiple skleroze- ne postoji jedinstvena dijeta kojom se moze tretirati ili leciti multipla skleroza.

 S obzirom da se je multipla sleroza oboljenje koje se odlikuje fazama pogorsanja i poboljsanja- egzarzcerbacije i remisije, kao i na to da su simptomi multiple skleroze promenljivog intenziteta, nije moguce meriti efektivnost pojedinacnih rezima ishrane. Medjutim, cinjenica je da je niskomasna ishrana sa visokim sadrzajem biljnih vlakana veoma povoljna za osobe obolele od multiple skleroze.

Saveti obolelima od multiple skleroze:

1.Izbegavajte  zasicene masti
Dr Roy Swank predstavio je svoju niskomasnu dijetu za multiplu sklerozu, davne 1948. Godine. On je tvrdio da zasicene masti u proizvodima zivotinjskog porekla, kao i tropska ulja pogorsavaju simptome multiple skleroze. Swank-ovo istrazivanje je dovelo do kontroverze. Ono je sprovedeno pre nego sto se moglo magnetnom rezonancom izmeriti progresija multiple skleroze. Kako god, smanjenje unosa zasicenih masti na manje od 15 grama dnevno ima pozitivan uticaj na celokupno zdravlje. To predstavlja pozitivan i zdrav korak ka povecanju odbrambenih snaga organizma.

2.Izbegavajte punomasne mlecne proizvode
Iako veza izmedju osetljivosti na mlecne proizvode i broja i tezine napada simptoma multiple skleroze nije dokazana, opredeljenje za niskomasne verzije mleka, sireva, jogurta i ostalih mlecnih proizvoda, predstavlja jos jednu zastitnu strategiju koja moze unaprediti celokupno zdravlje pojedinca i tako mu omoguciti da bolje podnosi simptome multiple skleroze.

3.Izbegavajte gazirana pica
Pica koja sadrze kofein i alkohol mogu iritirati mokracnu besiku. Prema nutricionistickim smernicama, najbolje je u potpunosti izbegavati ova pica, ukoliko postoje simptomi multiple skleroze koji se odnose na poremecaje funkcije mokracne besike.

4.Ispitajte da li ste netolerantni na gluten
Prema rezultatima jedne studije, odabrani pacijenti oboleli od multiple skleroze imali su vecu incidencu netolerancije na gluten nego sto je to slucaj u opstoj populaciji.Medjutim, to ne znaci da su sve osobe obolele od multiple skleroze netolerantne na gluten i da treba da ga u potpunosti izbegavaju.
Odluka o prelasku na ishranu bez glutena, tj. svih vrsta psenica, razi, jecma, treba da bude doneta nakon utvrdjene netolerancije na gluten. Tako, istrazivaci preporucuju rano otkrivanje netolerancije na gluten kod osoba sa multiplom sklerozom i prilagodjavanje ishrane u skladu sa tim.

5.Jedite voce umesto rafinisanog secera
Naucni dokazi pokazuju da je upotreba rafinisanog secera povezana sa pojavom tzv. „subova“, tj talasa ispoljavanja simptoma multiple skleroze.
Takodje, suzdrzavanje od rafinisanog secera pomaze pojedincu da telesnu tezinu drzi pod kontrolom, sto je veoma vazno u tretmanu multiple skleroze.
Secer i visokokaloricne namirnice doprinose povecanju telesne tezine, sto dovodi do povecanja umora, koji je povezan sa multiplom sklerozom.
Takodje, prekomerna telesna tezina dovodi do problema u mobilnosti i povecava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Pored toga, voce bogato biljnim vlaknima pomaze u prevenciji opstipacije, tj. zatvora,  koji se takodje javlja kod osoba obolelih od multiple skleroze.

Zakljucak:
Iako ne postoji lek za multiplu sklerozu, ovo oboljenje nije smrtonosno. Srcana oboljenja i kancer predstavljaju vodeci uzrok smrtnosti kod osoba obolelih od multiple skleroze. Isti je slucaj i sa opstom populacijom.
Dakle, nema potrebe da usvajate restriktivne dijete ukoliko bolujete od multiple skleroze. Dovoljno je da se trudite da napunite svoj tanjir niskomasnim namirnicama sa visokim sadrzajem vlakana, sto ce obezbediti organizmu potrebnu energiju i omoguciti zastitu od dodatnih zdravstvenih problema.

izvor:: planetazdravlja.com

Poslednji tekstovi