NaslovnaLekariSaveti lekaraEndorfin “hormoni sreće” proizvode osećaj euforije, zadovoljstva, suzbijaju bol

Endorfin “hormoni sreće” proizvode osećaj euforije, zadovoljstva, suzbijaju bol

Endorfini, ili „hormoni sreće“, specifične su supstance koje luči šišarkasta žlezda da bi podigla prag bola, proizvela smirenje i osećaj povišenog raspoloženja (euforije).

Endorfini su veoma specifični neurotransmiteri, koji omogućuju telu (organizmu) da prevaziđe samo sebe. Primećeno je, na primer, da se oslobađaju kod intenzivnih sportskih aktivnosti, omogućujući bolje rezultate podizanjem praga bola (smanjenjem neprijatnosti). Do lučenja endorfina takođe može doći u slučaju neke povrede (nesreće), stresa, bola, bolesti, jer ove supstance omogućuju da se ova neprijatna stanja bolje podnesu.

Zbog osećaja prijatnosti koje izazivaju, neki endorfine nazivaju i „prirodnom drogom“, mada taj izraz nije sasvim na mestu, jer oni nemaju nikakve štetne efekte za naše telo, niti dovode do zavisnosti. Endorfini su sasvim prirodno sredstvo protiv potištenosti, depresije, anksioznosti i bola, koje svako od nas poseduje.

Kada ima dovoljno endorfina

Visoke koncentracije endorfina u mozgu proizvode osećaj euforije, povećavaju osećanje zadovoljstva i suzbijaju bol, i fizički i psihički.

Kada nema dovoljno endorfina

* Kada u telu nema dovoljno endorfina, javlja se osećaj strepnje.

* Čovek jače oseća bol.

* Često se javlja pojačanog apetit i žudnja za masnom ili slatkom hranom, kao što je npr. čips (prženi krompirići), sirevi, kremasti sosovi, puter i čokolada.

  Kako može da se podstakne proizvodnja endorfina

Na osnovu dosadašnjih proučavanja, utvrđeno je da određene materije i postupci podstiču proizvodnju endorfina u mozgu. Neke od njih su: određene namirnice, a posebno ljute papričice i čokolada, intenzivne sportske aktivnosti, masaža, akupunktura i akupresura, meditacija.

Nije loše biti svestan sledeće stvari. Pošto organizam povezuje određene namirnice (najtipičniji primer je čokolada) sa lučenjem endorfina, onda u periodu stresa ili psihičke ili fizičke nelagode/bola, može da se javi npr. pojačana žudnja za čokoladom – koja je u stvari potreba da se poveća lučenje endorfina.

Autor: zdravahrana.com

Poslednji tekstovi