NaslovnaNekategorizovanoKad ti kažu da si PREPOTENTNA da li je to uvreda, ili...

Kad ti kažu da si PREPOTENTNA da li je to uvreda, ili pohvala?

Pojam prepotentnost se ustalio u svakodnevnoj komunikaciji, te gotovo da nema osobe koja ga ne koristi. Ipak i dalje postoji oni ljudi koji nisu sigurni u značenje ove reči, zbog čega sledi objašnjenje.

Etimološki posmatrano izraz prepotentnost potiče iz latinskog jezika i označava nadmoć, oholost i samovolju. Često se uotrebljava i u značenjima veća sila, veća vlast ili veća sposobnost. Dakle, reč “prepotentan / prepotentna” naizgled označava nešto pozitivno i dobro. Međutim…

Ako za neku osobu kažemo da je prepotentna to znači da je ona puna sebe, odnosno uverena je da poseduje vrednosti (koje možda i nema), što je čini boljom i vrednijom od drugih osoba. Reč je o uobraženim, razmetljivim i arogantnim ljudima.

U psihologiji na prepotentnost se posmatra kao na kompleks više vrednosti, gde osoba o sebi ima lažnu, samoobmanjujuću sliku zbog koje misii da poseduje kvalitete koje nema (harizmu, pamet, lepotu, talenat…)

Prepotentnost je ustvari preterana nadmenost, uobraženost osobe koja je veoma neprivlačna za druge ljude, koja je bez razloga “digla nos”. Smatra se iritirajućom i nepoželjnom osobinom, zbog čega ih drugi često izbegavaju.

izvor: velikirecnik.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslednji tekstovi