NaslovnaHrana kao lekVoćeNAR - Najzdravije i najlekovitije voće: Sok, ulje, sirće, čaj (RECEPTI)

NAR – Najzdravije i najlekovitije voće: Sok, ulje, sirće, čaj (RECEPTI)

Lekovitost nara bila je poznata još u staroj Persiji odakle nar i potiče. Još tada je nar cenjen kao najzdravije i najlekovitije voće, smatran je čak hranom bogova. Bio je simbol plodnosti, izobilja i večnog života. Nar je jedna od prvih kultivisanih biljaka uz maslinu i urmu. Danas nauka sve više potvrđuje da lekovitost nara nije mit.

Nar je bogat vitaminima A, B grupe i vitaminom C (100g sadrži 16% dnevne potrebe) i mineralima magnezijumom, kalijumom, fosforom, gvožđem, kalcijumom i bakrom. Sadrži antioksidanse koji nas štite od mnogih bolesti. Takođe je bogat i vlaknima koja odlično regulišu šećer u krvi pa količina šećera koju poseduje nar ne treba da nas brine. Osim ploda nara za lečenje se koristi i kora ploda, kora drveta, koren, list i cvet.

Lekovitost nara

Nar je pokazao svoju lekovitost kod sledećih bolesti i stanja:

  • Nar kao lek za srce, štiti krvne sudove od arteroskleroze, smanjenje nivoa holesterola, i krvni pritisak. Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i tako smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

  • Povećava nivo serotonina te blagotvorno deluje kod depresije i povoljno utiče na centralni nervni sistem.

  • Sadrži gvožđe te je veoma dobar za anemiju.

  • Nar kao afrodizijak, povećava plodnost kod muškaraca i odličan je za potenciju, čuva prostatu.

  • Odličan je za prevenciju osteroporoze.

  • Snažan je antioksidans te smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka (dojke, prostate, pluća, kože, debelog creva,l eukemije).

  • Odličan je borac protiv ešerihije koli i bakterija stafilokoka.

  • Nar kao prirodni lek za crevne parazite pomaže u lečenju proliva i probavnih problema.

  • Ublažava simptome menopauze i pomaže kod predmenstrulalnih tegoba jer reguliše nivo estrogena.

  • Ublažava simptome gripa.

  • Smanjuje kilograme.

  • Odličan za jačanje imuniteta, usporava proces starenja.

Sok od nara: lekovit za srce i krvne sudove

Nar, je voće koje je bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima, a sok od nara se često ističe zbog potencijalnih zdravstvenih benefita koje pruža:

  • Antioksidantna svojstva: Sok od nara je poznat po visokom sadržaju antioksidanata, kao što su polifenoli i flavonoidi. Antioksidanti pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u organizmu, koji mogu prouzrokovati oksidativni stres i oštećenje ćelija. Ovo može doprineti opštem zdravlju i smanjenju rizika od određenih bolesti.

  • Antiinflamatorna svojstva: Sok od nara takođe ima potencijalna antiinflamatorna svojstva. Neki istraživači su sugerisali da konzumiranje soka od nara može pomoći u smanjenju zapaljenja u telu.

  • Kardiovaskularno zdravlje: Sok od nara može biti koristan za kardiovaskularno zdravlje. Istraživanja su pokazala da sok od nara može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, poboljšanju protoka krvi i smanjenju oksidativnog stresa u krvnim sudovima.

  • Digestivno zdravlje: Sok od nara se takođe pripisuje blagotvornim efektima na probavni sistem. Može pomoći u poboljšanju varenja, regulisanju crevne flore i smanjenju inflamacije u digestivnom traktu.

Sok od nara je jedan od najboljih sokova za zdravlje. Hladno ceđen sok od nara će vam pomoći da smanjite pritisak, telesnu težinu i očistite arterije, a dobar je i za anemiju i vrtoglavicu. Preporučena doza je jedna čaša dnevno neograničen vremenski rok. U slučaju da bolujete od dijabetesa posavetujte se sa svojim lekarom pre nego započnete konzumiranje nara.

U poslednje vreme sve popularniji je i ekstrakt nara u vidu kapsula ili praha. Ekstrakt fermentisanog soka od nara ili celog ploda u vidu kapsula se može naći u prodavnicama zdrave hrane, apotekama i online prodavnicama. Istraživanja su pokazala da ekstrakt nara usporava starenje i dobro utiče na funkciju jetre, bubrega, mišića, srca i mozga. Takođe je potvrđeno da ekstrakt nara smanjuje zapaljenske procese i oksidativni stres u arterijama, te blagotvorno deluje na smanjenje holesterola.

U časopisu „Proceedings of National Academy of “ 2005 godine objavljena je studija koja govori o pozitivnom hemoterapijskom učinku soka od nara na ćelije karcinoma prostate.

Lekovitost ulja od nara

Nar se sve više koristi kao lek za kardiovaskularne bolesti i holesterol. Ulje nara se može naći u prodavnicama zdrave hrane i apotekama. U studiji koja je objavljena u časopisu američkog udruženja protiv raka naučnici su došli do saznanja da eligatinini iz ulja nara mogu da spreče nastanak raka dojke. Ulje nara se osim oralno takođe se može koristiti i za spoljnu upotrebu i masažu. Blagotvorno deluje na stvaranje kolagena i hidrira kožu pa je čest sastojak krema za lice, posebno za osetljivu kožu i akne. Pokazalo se veoma učinkovito i kod mnogih kožnih oboljenja kao što su psorijaza, saboreja i atropijski dermatitis.

Sirće od nara: lek za crevne parazite

Recept: Dva sitno isečena nara sa korom staviti u staklenu teglu. Preliti sa jednom litrom jabukovog sirća i ostaviti da stoji 30 dana. Zatim procediti i koristiti kao preliv za salatu ili piti po kašiku sirća rastvorenog u čaši vode. Ovako spremljeno sirće od nara odličan je borac protiv crevnih parazita.

Čaj od nara – Lekovitost

Čaj od nara se pravi od osušenih cvetova, kore ili plodova nara. Ovaj čaj je popularan zbog svog karakterističnog ukusa i potencijalnih zdravstvenih koristi. Evo nekoliko mogućih prednosti koje se pripisuju čaju od nara:

Antioksidativna svojstva: Čaj od nara je bogat antioksidantima, uključujući flavonoide i polifenole. Ti antioksidanti pomažu u neutralisanju slobodnih radikala u telu, smanjujući oksidativni stres i potencijalno doprinoseći opštem zdravlju.

Zdravlje srca: Neke studije su sugerisale da čaj od nara može imati blagotvoran uticaj na zdravlje srca. Antioksidanti u čaju od nara mogu pomoći u smanjenju upale, regulaciji krvnog pritiska, poboljšanju protoka krvi i smanjenju oksidacije LDL (lošeg) holesterola.

Digestivna podrška: Čaj od nara se tradicionalno koristi za poboljšanje probave. Smatra se da može pomoći u smanjenju upale u digestivnom traktu, smanjenju dijareje, ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog creva i promovisanju zdrave crevne flore.

Imuni sistem: Čaj od nara može imati blagotvoran uticaj na imuni sistem. Antioksidanti u čaju od nara mogu pomoći u jačanju imunološkog odgovora organizma i smanjenju rizika od određenih bolesti.

Lekovitost čaja od kore nara za proliv

Recept: 10 g kore nara preliti sa 2dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti da stoji 30 minuta. Popiti polovinu čaja, čaj ne cediti. Drugu polovinu popiti posle tri sata.

Čaj od kore nara za želudac

Ovako spremljen čaj od kore nara pomaže kod čira na želucu.

Recept: 10g kore nara preliti čašom vrele vode, poklopiti da stoji 30 minuta. Čaj popiti podeljen u četiri doze (po četvrtinu čaše) u toku dana. Prvu dozu popiti pre doručka, čaj ne treba cediti. Čaj se pije svaki drugi dan u toku sedam dana. Tokom lečenja ne konzumirati alkohol.

Jedinstvene lekovite osobine suve kore nara poznavao je još Hipokrat  pre 2500  godina. Uspešno je primenjivao za lečenje dizenterije.

Pored toga, korom nara je lečio smrtne i ubodne rane.

G.I. Gluboki (Članak iz lista “Ruski Vesnik”)

Kako sušiti kore nara za čaj?

Kore opranog i osusenog nara (odabrati zrele, teške plodove sa maznom korom) poređati na parčetu gaze i prekriti gazom. Držati na toplom i suvom mestu dok kore ne budu potpuno suve ili u sušilici voća na 40 stepeni. Suve kore nara je najbolje čuvati u platnenoj vrećici na suvom i tamnom mestu.

Da li konzumirati nar u trudnoći?

Konzumiranje nara se preporučuje trudnicama ne samo kao lek već i kao super hrana. Odličan je izvor kalcijuma, gvožđa, folne kiseline i vitamina K. Odličan je izvor vlakana, zato se nar koristi kao lek protiv zatvora i hemoroida u trudnoći.

Da li deci davati nar?

Deci možete davati sok od nara već sa punih 8 meseci života. Preporučena doza je 1,2dl soka. Deca starosti od 3 godine mogu jesti nar. Nar kao lek i zdrava hrana blagotvorno deluje na razvoj zuba i kostiju dece i jača imunitet.

Deca mogu imati alergiju na nar, mada veoma retko ipak budite obazrivi ako dajete nar deci.

Saveti za odabir, čuvanje i čišćenje nara

Nar se bere u kasnu jesen i može se naći u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici. Prilikom kupovine bolo bi dobro da birajte isključivo teške i neoštećene plodove. Plodove nara možete u svežem stanju čuvati na suvom i tamnom mestu do dva meseca. Ceđen sok od nara ne čuvati (u frižideru) više od dva dana. Za nar se kaže da je voće strpljivih, zato što nije baš jednostavno očistiti ga. Prskanjem soka prilikom čišćenja nara možemo upropastiti odeću. Fleke od nara se teško skidaju zato budite obazrivi tokom čišćenja. Ali to nikako ne treba da vas odvrati od upotrebe nara u ishrani jer nar super zdrava hrana.

Nar – kalorije

Nar je voće koje ima relativno visoku kalorijsku vrednost u poređenju sa drugim vrstama voća. U proseku, jedna šolja soka od nara (236 ml) sadrži oko 134 kalorije. Međutim, kalorijski sadržaj može varirati u zavisnosti od veličine ploda, koncentracije soka ili drugih faktora.

Kalorijski sadržaj u naru uglavnom potiče od prirodnih šećera koji se nalaze u voću. Takođe, nar je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima, što ga čini hranjivim izborom, iako ima veći broj kalorija.

Tabela nutritivne vrednosti 100 g nara

Energetska vrednost

83 kCal

Proteini

1,7 g

Ugljeni hidrati

19 g

Šećeri

14 g

Vlakna

4 g

Masti

1,2 g

od kojih zasićene

0,1 g

Važno je napomenuti da, iako je nar izuzetno hranljiv i lekovit, treba ga konzumirati umereno kao deo raznovrsne ishrane. Takođe, individualne reakcije i potrebe organizma mogu varirati, pa je uvek preporučljivo konsultovati se sa stručnjakom pre uključivanja nara ili bilo kojeg drugog novog elementa u ishranu.

Izvor: lekovitoizdravo.com

Poslednji tekstovi