NaslovnaLekariZdravlje ženeZašto nastaju VAGINALNE AKNE i kako da ih se rešite (recepti)

Zašto nastaju VAGINALNE AKNE i kako da ih se rešite (recepti)

Izašla ti je čudna tvrda kvržica na usminama vagine? izgleda kao baš velika akna, ali otkud sad tu da izlaze bubuljice? Verovatno si odmah pomislila na brojne polne bolesti i ko zna šta još…

Možda se tebi ovo događa po prvi put, ali problem je mnogo češći nego što možeš da pretpostaviš. Akne mogu da se pojave na bilo kojem delu tela. One zaista ne diskriminišu. Njima je sve jedno. Bilo leto ili zima, one se uvek pojave na najnezgodnijem mogućem mestu i to baš u pravom momentu da ti upropaste važan događaj, izlazak, ili romantično veče. Ne izlaze jedino na dlanovima. Sva ostala područja na telu su im podložna.

Osim najočiglednijeg mesta – lica, nekome akne izlaze na zadnjici, nekome na leđima, a nekome na usminama vagine. Takođe, obično se potrefi da uvek izađe na istom ili sličnom mestu.

Vaginalne akne najčešće nastaju zbog urastanja dlake ili zapušenja lojne žlezde. Mogu da budu veoma bolne i neprijatne, ali ne predstavljaju ništa opasno.

Akna ili urasla dlaka?

U principu nema razlike u izgledu između uraslih dlaka i akni. Akna je upaljena koža ispunjena gnojem. Najčešći uzrok je pojačan rad lojnih žlezdi koje su smeštene u folikulu dlake. Jedina razlika je u tome što, kod urasle dlake, dlaka raste unutar akne i ne uspeva da prodre napolje kroz kožu.

Zašto nastaju vaginalne akne?

Razloga je mnogo, a samo neki od njih su hormoni, bakterije, razna higijenska sredstva koja iritiraju kožu…

Što se tiče uraslih dlaka, one najčešće nastaju zbog brijanja.

Kako se rešiti vaginalnih akni?

Doktori savetuju da je najbolje pustiti ih da prođu same od sebe. Kako biste ubrzali proces izlečenja, možete ispirati problematično područje toplom vodom par puta dnevno, ili utrljavati antibiotsku kremu. Nemojte ih cediti na silu.

Ukoliko akna već dugo vremena neće da prođe, posetite dermatologa. Ovo je najbolje rešenje ako je akna velika, tvrda, bolna i opstaje duže od nedelju dana.

Iscedila sam aknu na vagini. Šta sad da radim?

Ukoliko nisi mogla da se suzdržiš i sama si iscedila aknu, najbolje je da dezinfikuješ to mesto 3% hidrogenom. Ubuduće pokušaj da se uzdržiš od ovakvog postupka, s obzirom da tako možeš da pogoršaš stvar.

Dok je bubuljica zatvorena, i bakterije su zatvorene u njoj. Kada je iscediš, one dospevaju u okolno područje i mogu izazvati nastanak drugih akni ili neku veću infekciju.

Izvor: besnopile.rs

Poslednji tekstovi