NaslovnaHrana kao lekVoćeDIVLJA JABUKA - Bolovi u zglobovima nestaju, popravlja slabu cirkulaciju, odklanja kožna...

DIVLJA JABUKA – Bolovi u zglobovima nestaju, popravlja slabu cirkulaciju, odklanja kožna oboljenja, za jačanje nerava, srca, pluća… (RECEPTI)

Divljja jabuka ili kako je još zovu – mala jabuka je bogata vitaminima A, B i C, fosforom, gvožđem, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Sadrži i organske kiseline i biljna vlakna pa zato snažno utiče na naš imunitet. Njeno sirće nezamenljiv je lek kod prehlade i bolnog grla.

Bogato je aminokiselinama, a određen enzimi razgrađuju masnoću, pa je odlično za mršavljenje, regulaciju holesterola. Podstiče varenje, poboljšava probavu, utiče na ubrzan rad metabolizma…

Oni koji koriste ovaj prirodan eliksir primetili su da im je nivo koncentracije viši, da bolovi u zglobovima nestaju – idealno je rešenje kod reumatskih tegoba, dobar i za hronični artristis. Utiče i na proširene vene, popravlja slabu cirkulaciju, može da otkloni i najuporniji ekcem i kožna oboljenja…

Univerzalni čaj

Prelijte 10 g cveta divlje jabuke sa prethodno 5 min prokuvanih 2, 5 dl vode, velike kašike meda i soka jednog (1) limuna. Ostavite poklopljeno 15 minuta, procedite. Pije se za jačanje nerava, srca, pluća, ublažavanje kašlja, kijavice.

Domaće sirće

Operite i očiste divlje jabuke od semenki, sameljite i stavite u kacu. Da bismo dobili parvo domaće sirće ne smemo dodavati vodu, šećer ili konzervanse. Plod zri najmanje 180 dana, sve dok se voćni sok ne pretvori u sirće. Jedino tako dobijeno sirće je kvalitetno, lekovito.

Protiv anemije

Svako jutro na prazan stomak pojedite narendanu jabuku prelivenu sokom od 1/2 limuna, kašikom domaćeg šumskog meda i malom kašikom soka od bokvice ili drenjina.

Ako su divlje jabuke jako opore, mešajte ih sa slađim voćem

Protiv zatvora

Svakodnevno uzimate obrok od jedne pečene divlje jabuke sa kašom od ječma, pšenice ili raži. Može da posluži i hleb.

Protiv išijasa

Bolna mesta se oblože trulom divljom jabukom. Postupak se ponavlja tri (3) puta na dan dok se ne oseti olakšanje.

Za relaksaciju

Vodi u kadi dodajte 5-6 l jabukovog sirćeta i litar čaja od smrekinih bobica. Posle 15-minutnog kupanja popite i sok od sveže divlje jabuke s medom ili čašu jabukovog vina. Leči melanhoniju.

izvor:.kurir.rs

Poslednji tekstovi