NaslovnaBiljeČajne mešavineBROJSOV ČAJ - ČISTI TELO OD OTROVA, JAČA IMUNITET, ŠTITI JETRU I...

BROJSOV ČAJ – ČISTI TELO OD OTROVA, JAČA IMUNITET, ŠTITI JETRU I BUBREGE (Recept)

Ako niste čuli za Brojsov čaj, krajnje je vreme da saznate nešto o ovoj “šoljici zdravlja”. Reč je o biljnoj mešavini, koja se sastoji od nane, matičnjaka, kantariona i žalfije, a koji se različito priprema u odnosu na to za koji zdravstveni problem je namenjen.

Već po sastavu je jasno da je Brojsov čaj neviđeno zdrav napitak jer se ne zna koji je od sastojaka zdraviji, a pre nego što objasnimo kako se pravi čaj, nekoliko reči o lekaru po kojem čaj nosi ime.

Rudolf Brojs je bio austrijski lekar skromnog porekla, koji je čvrsto verovao da priroda ima moć da potpuno izleči naš organizam. On je osmislio terapiju koja je sadržala čajeve i dijete, za koje je tvrdio da leče od raka i brojnih drugih, invazivnih bolesti.

Sastav čaja

Kao što smo rekli, Brojsov čaj se sastoji od nane, matičnjaka, kantariona i žalfije, a postoji razlog zašto su baš te biljke sastojci.

Nana je veoma moćna u borbi protiv virusa i toksina u telu što pogoduje bubrezima i jetri, kantarion ima antiseptička, analgetička i blaga sedativna svojstva, žalfija je takođe bogata antiseptičkim i esencijalnim uljima, kao i matičnjak, koji pomaže u borbi protiv toksina, virusa i bakterija.

Ovaj čaj pomaže kod problema sa bubrezima, želucem, u čišćenju organizma, ali je sjajan i za zdrave osobe, kojima pomaže u jačanju imuniteta.

Kako se pravi

Brojsov čaj, tj. njegove varijacije, pošto su sastojci različiti u odnosu na to za koje probleme je namenjen, sprema se veoma jednostavno, ali je potrebno pratiti mere sastojaka veoma precizno, da bi ovaj napitak imao što bolji efekat. Svaki čaj se pije nekoliko puta dnevno.

Brojsov čaj za imunitet

Potrebno je:

  • Kašika žalfije

  • Prstohvat nane

  • Prstohvat matičnjaka

  • Prstohvat kantariona

Priprema:

U pola litre vode kuvajte tri minuta žalfiju, zatim skinite sa vatre, pa dodajte po prstohvat nane, matičnjaka i kantariona. Ostavite da odstoji poklopljeno deset minuta. Procedite i pijte polovinu ovog čaja pre doručka, a drugu polovinu popodne ili pred spavanje.

Brojsov čaj za bubrege

Potrebno je:

  • Preslica 15 grama

  • Kopriva 10 grama

  • Troskot osam grama

  • Kantarion šest grama

Priprema:

Dodati po prstohvat mešavine ovih biljaka i preliti šoljom vruće vode, pa ostaviti da odstoji deset minuta. Nakon toga procediti i talog vratiti, pa ponovo preliti sa još dve polje kipuće vode i kuvati još 10 minuta. Sve to procediti u isti sud i pomešati sa prethodno oceđenim čajem.

Brojsov čaj za detoksikaciju

Potrebno je:

  • Kašika žalfije

  • Prstohvat kantariona

  • Prstohvat nane

  • Prstohvat matičnjaka.

Priprema:

Dodati žalfiju u pola litre ključale vode i ostaviti da vri još tri minuta. Nakon skidanja s vatre u tu vodu dodati po jedan prstohvat kantariona, nane i matičnjaka. Ostaviti poklopljeno 10 minuta, pa potom procediti.

izvor: mondo.rs

Poslednji tekstovi