NaslovnaLekariAlternativaVEZA KRISTALA i NAŠEG TELA (ENERGETSKOG SISTEMA)- UPOTREBA u TERAPIJI

VEZA KRISTALA i NAŠEG TELA (ENERGETSKOG SISTEMA)- UPOTREBA u TERAPIJI

Oblasti upotrebe kristala u našem životu su raznovrsne i neophodno je već na samom početku znati kako i koje kristale da odaberemo. Naravno, taj izbor ćemo vršiti u zavisnosti od toga za koju namenu biramo kristale, kao i u zavisnosti od nas samih, odnosno osobe za koju se to čini. Naime, kao i između dve osobe, tako i između nas i kristala postoji posebna veza, pa dolazi do privlačenja ili odbijanja.

Pošto nam je primarna želja da približimo odnos čoveka i kristala u procesu našeg izlečenja, poboljšanja i održanja zdravlja, daćemo pregled načina uspostavljanja bliskog odnosa i povezivanja nas i kristala.

 Pošto u procesu uspostavljanja energetske ravnoteže u ljudskom energetskom sistemu bitnu ulogu igra i naše okruženje, još bolje rečeno naš životni i radni prostor, pažnju treba posvetiti i oblasti primene kristala u tu svrhu.

Upoznajući se postepeno sa našim – ljudskim energetskim sistemom, njegovim nivoima, od najvišeg duhovnog, pa preko mentalnog i emotivnog, do fizičkog tela i svih sistema i organa u njemu, sa jedne strane, i karakteristikama kristala sa druge, mi ćemo sticati sliku o njihovom odabiru i primeni u terapiji.

POČETNI KORAK u našem odnosu sa kristalima je IDEJA O BLISKOSTI, POVEZANOSTI I POMOĆI koju oni mogu da nam pruže u poboljšanju našeg života. Bilo da je reč o rešavanju nekog psihomentalnog problema, izlečenju neke bolesti na fizičkom nivou ili želji da duhovno napredujemo, zajednička odlika je da naš bliži odnos sa kristalima pojačava i ubrzava taj proces.

Pokrenemo li taj impuls u sebi i shvatimo li kristale kao jedan deo Kreacije koji nam može pomoći u tome, lako ćemo se povezati sa njihovim sjajem, lepotom, blistavošću i uspostaviti duboku interakciju na putu svog pročišćenja i ozdravljenja. No, bez obzira na to, i bez naše svesti o ovom odnosu oni imaju značajno dejstvo na svoju okolinu, prostor i nas same.

DRUGI KORAK je IZBOR, odnosno NABAVKA određenog kristala, ili više njih, u zavisnosti od potreba. Nećemo govoriti o slučajnom nalaženju kristala u prirodi ili iskopavanju, jer to nije predmet ove priče, već je za nas zanimljiva nabavka kristala u specijalizovanim prodavnicama, sajmovima ili kod osoba koje se bave sakupljanjem, obradom i prodajom kristala za isceljivanje ili primenu u prostoru.

 Osim neobrađenih, prirodnih komada, ili obrađenih u određene oblike, kao što su popularne piramide, kugle, jaja ili neka životinja, kristali mogu da budu oblikovani i kao nakit: privezak, ogrlica, minđuše, prsten; takođe i kao kamenje za kristaloterapiju – fino obrađeni obluci, pločice ili manji prirodni, neobrađeni komadi.

Najbolje je da prvi kristal koji ćete kupiti za sebe bude neobrađeni gorski kristal – prirodni špic. On je simbol, personifikacija svih kristala, čist i bistar, sjajan i providan, poput komadića leda. Kada pomenemo kristale, najčešće pomislimo na njega. Pravilnog je geometrijskog oblika, kao izdužena šestostrana piramida. Ovaj mineral bilo samostalno, bilo kao sastavni deo stena, čini najveći deo zemljine kore. Povezujući se sa njim i uspostavljajući dobar, harmoničan odnos, blisko se povezujemo sa našom majkom Zemljom, njenom moćnom energijom, koja može mnogo da nam pomogne na putu kreativnog uspona. Sa druge strane gorski kristal u ezoteričnom smislu ujedinjuje četiri elementa – zemlju, vodu, vatru i vazduh.

IZBOR ličnih kristala nije ni lak, ni neozbiljan čin. Najbolje je da tom prilikom budete smireni i opušteni (a još bolje u stanju povišene svesti, u molitvi i alfa stanju).

Ako imate mogućnost da u prodavnici ili na drugom mestu birate između više ponuđenih primeraka, bolje je da to sami obavite, nego da izbor prepustite drugoj osobi, makar ona bila instruktor ili veći poznavalac i praktičar u radu sa kristalima. Treba da izaberete kristal za sebe, da uspostavite blizak odnos sa njim, zato dozvolite svojoj intuiciji da vas spoji sa pravim kristalom odnosno kristalima.

Postoji više načina izbora, pa ćemo ovom prilikom opisati nekoliko.  Najvažnije je da se prema kristalima odnosite kao prema svesnim elementima, izuzetne čistoće i visoke vibracije. Obraćajte im se mentalno i sa ljubavlju, potrudite se da sa njima uspostavite blisku komunikaciju na svesnom nivou.

Opustite se, dišite neko vreme duboko, skoncentrišite energiju u oči, pa probajte prvo pogledom da se povežete sa njima. Potanko i mirno ih posmatrajte neko vreme. Gledajte ih izbliza i izdaleka, iz raznih uglova, gledajte ih paralelnim, opuštenim pogledom.

 Ovo bi bio način VIZUELNOG uspostavljanja komunikacije. Vidite koji vas vizuelno privlači, deluje vam najprisnije ili najprijatnije, ima najintenzivniju boju, koji najlepše sija za vas. Najčešće je onaj koji vam je „prvi zapao za oko” onaj pravi. Verovatno ćete se nakon posmatranja opet vratiti pogledom na njega.

Zatim možete rukom da im se približite na neku razdaljinu, dva-tri santimetra, kružite iznad njih, da prvo sa distance osetite da li zrače neku energiju. Probajte i levom i desnom rukom. Ako niste u stanju da osetite njihovo zračenje na daljinu uzmite jedan u ruku, bolje levu koja je pasivna i lakše registruje vibracije. Naravno, sve je to individualno i ne moraju sva pravila da važe i za vas.

Prepustite se INTUICIJI, unutrašnjem osećaju, neka vas vodi vaša čista svest – to je suština odabira svega u životu, ne samo kristala.

Kada kristal uzmete u RUKU, što bi već bio blizak način KONTAKTNE komunikacije, zapazite da li se brzo greje, kako vas prihvata, deluje li na vas pozitivno ili je dugo hladan i odbojan, možda vas čak iritira, bocka ili vam je neprijatno pri dodiru. Osetite kakva vrsta energije struji između vas.

Najvažnije je da ne žurite i ako se ništa ne dešava u prvom kontaktu, sačekajte par minuta, pa ponovo pokušajte. Možda suviše očekujete ili niste još spremni za uspostavljanje veze sa njihovim visokim vibratornim nivoima.

Budite strpljivi i ne odustajte na prvom koraku, ako vam ne ide. Probajte ponovo posle nekog vremena, polako i predano. Uzmite neki kamen u levu ruku, pa ga malo protrljajte između dva dlana. Ili kružite kristalom po levom, pa po desnom dlanu.

Skoncentrišite se na dodir, zaustavite kruženje, pa se smirite i sačekajte. Pitajte kamen da li je on Vaš, ili samo treba nešto da Vam saopšti. Nekad odgovori stignu, a nekad ne. Ko je uporan i pita za nešto što mu je bitno na odgovarajući način, veća je verovatnoća da će odgovor dobiti. Ponekad ih dobijemo i od kamenčića koji nisu naši ili su samo u tom trenutku kanal za informaciju, koja sa viših planova treba da stigne do nas.

Igrajte se kristalom, držeći ga u ruci. Dobro ga osmotrite sa svih strana, vrtite ga između prstiju. Stisnite šaku, pa se usredsredite na kontakt dlana i prstiju sa kristalom. Možda će neka tačka ili zona na vašem dlanu više reagovati na energiju kristala. Ili će reagovati prsti, kao posebni kanali, kojima teku energetski, akupunkturni meridijani i jako su osetljivi na energetske podražaje. Ako vas neka tačka boli, pritisnite je vrhom kristala ili ako nema vrh, nekom izbočinom i sačekajte par minuta. Odignite kristal par sekundi, pa ponovo pritisnite, ili trljajte to mesto kružnim pokretima, u smeru kazaljke na satu. Neka to potraje minut – dva. Kristali najčešće izvlače i smiruju bol, pa i ako ne verujete u to, možete odmah proveriti na sopstvenoj koži. Ipak, bez obzira na vašu želju ne znači da ćete odmah uspostaviti dobar kontakt, nekad je potrebno više vremena i upornog rada da se dobiju zapaženi rezultati.

Postoji veliki broj mogućnosti kako da uspostavite snažniju vezu i čak se srodite sa nekim kristalom. On vam  može biti savetnik u važnim situacijama i značajnim odlukama, dobar i stabilan prijatelj. Ne moraju samo dijamanti da budu ženi najbolji prijatelji, prema poznatoj uzrečici, ima još prelepih i vrednih kamenčića, a pritom manje skupih. Istražujte sami. Možda će to biti samo jedan, a moguće i više njih. Svaki kamen posmatrajte kao poseban izdanak svoje vrste, kao neponovljiv, specifičan i izuzetan zrak svetlosti, upakovan u samo njemu datu formu. Nijedan gorski kristal nije isti kao drugi, nijedan akvamarin, granat, smaragd nije isti kao njegovi srodnici. Svaki ima samo svoj oblik, iako su na izgled iste forme, samo svoj način prelamanja svetlosti, samo svoju boju, providnost ili čistoću, šare ili pukotine, inkluzije nekih metala ili nemetala. Podrobno svaki kristal zagledajte sa svih strana, uočite njegovu posebnost, nešto što ga izdvaja od drugih, glavne karakteristike po kojima možete da ga prepoznate pored svih ostalih sličnih kamenčića. Zatim se dobro skoncentrišite i osetite vezu, energiju koja struji između vas i kristala, jednog, pa zatim više njih. Ako su vam bliski i vaš odnos ima dublji smisao za vaš psihomentalni i duhovni napredak, sigurno ćete uspeti da uspostavite solidan kontakt i saradnju sa kristalima.

UPOTREBA KRISTALA u TERAPIJI

Još na početku smo pomenuli da kristali imaju višestruku namenu. Rekli smo da se mogu koristiti kao terapijski kamenčići, potom kao nakit koji osim dekorativne ima i energetsko-isceliteljsku ulogu, zatim kao upotrebni predmeti, ukrasni i elementi za energetsko stimulisanje, čišćenje i uravnoteženje prostora i slično. Sada ćemo više pažnje posvetiti samoj terapiji energetskog uravnoteženja i isceljivanja čoveka, odnosno odabiru, postavljanju, odnosu ljudskog energetskog sistema i kristala, potom kombinaciji samih kristala, kao i pripremi i održavanju i prostora i kristala, uz osnovnu pripremu korisnika terapije.

Na početku je bitno da se upoznamo sa ljudskim energetskim sistemom kako bismo znali gde, kako, zašto, koje kristale i koliko da postavljamo na telo tokom terapije. Ljuski biološko energetski sistem je veoma složen i sastoji se od više „slojeva” – nivoa. Mi imamo duhovni, mentalni, emotivni (astralni) i fizički nivo, koje možemo označiti kao posebna Tela. Ona ne egzistiraju odvojeno, već se prožimaju međusobno. Fizičko telo je najgušće, opipljivo je i vidljivo fizičkim čulima, dok su ostala tela suptilnija, viših vibracija. Njih možemo osetiti vančulnim sposobnostima koje se razvijaju tehnikama kreativne transformacije. Ova suptilnija tela su kao slojevi ili omotači, od najgrublje do sve finije strukture. Duhovno telo kao najfinije je najviše vibracije i sastoji se od talasa zlatne svetlosti.

Potom su od značaja za terapiju energetski centri (čakre), koji su ujedno i tačke vezane za određene nivoe naše svesti i žlezde sa unutrašnjim lučenjem, a imamo ih više – od sedam glavnih vezanih za fizičko telo, još dva viša glavna (osmi i deveti), preko dvadeset i jednog sporednog centra, do sto šetrdeset i četiri pomoćna i puno malih tačkica, poznatih kao akupunkturne tačke. Sve ove tačke su međusobno povezane energetskim tokovima ili kanalima, od glavnog vertikalnog toka, sve do najsitnijih energetskih kanala. Sve ovo objedinjuje jedno energetsko polje – Biopolje, koje se opet sastoji od niza slojeva – čitavog spektra vibracija.

Čitav sistem ima različite vibracije koje odgovaraju duginom spektru boja, od najgrubljih i najgušćih – od crvene boje, pa ka suptilnijim i višim vibracijama – preko narandžaste, žute, zelene, plave i ljubičaste, do bele svetlosti, a onda i ka višim vibracijama vezanim za više mentalne i duhovne nivoe – kojima odgovaraju srebrna i zlatna svetlost. Poznavanje ovih nivoa je izuzetno bitno za kristaloterapiju jer se prvi, osnovni i najgrublji odabir vrši upravo po boji. Kada budemo objašnjavali korišćenje i postavljanje kristala vezivaćemo boju određenog energetskog centra ili dela tela sa odgovarajućom bojom kristala. Kasnije ide i odabir na osnovu spektra delovanja određenog kristala – nivoa na kome deluje, problema koje može da reši ili oblasti koju može da stimuliše, kako na fizičkom, tako i na emotivnom ili mentalnom nivou.

Kao što smo već pominjali kod odabira kristala, i kod same terapije ćemo uz sve znanje o spektru delovanja primeniti i našu intuiciju (ili radiestezijsku i druge metode) kako bi izabrali odgovarajući kristal/e u tom trenutku. Zato bi bilo dobro (za sve ljubitelje ili one koji pretenduju da se ozbiljno posvete ovoj oblasti) da obezbede sebi jednu pristojnu kolekciju kristala – osim što više vrsta vezanih za sve glavne nivoe delovanja, tako i od svake pojedinačne vrste i po par komada. Ovo je značajno zbog toga što je svaki kristal priča za sebe, osim svega onog što mu je osnovno za vrstu, boju i osnovne karakteristike, svaki je i poseban entitet koji se razlikuje po nečemu od svih ostalih, pa je tako i jedinstven, specifičan, izuzetan po nečem. Osim ako želimo da se posvetimo samo ličnom isceljenju i odaberemo sebi lični komplet kamenova, u slučaju da odlučimo da pomažemo i drugim ljudima pomoću kristala, onda osim svog kompleta kristala za isceljivanje neophodno je da posedujemo bar još par kompleta ili čak i više. To je zbog toga što svakom pacijentu treba po jedan komplet tokom terapije, a potom ti isti kristali idu na energetsko čišćenje, pa je za drugog pacijenta potrebna sledeća garnitura kristala…

Kada kažemo komplet ili garnitura kristala – tu idu kristali za sedam glavnih energetskih centara i to je osnovni komplet, kao i dodatni kristali za prošireno kombinovanje – stimulisanje celog sistema, aktiviranje drugih kristala i celog polja (dodatni gorski kristali), određeni kristali za pojedine oblasti ili rešenja nekih problema koji se onda postavljaju na potrebne tačke. Npr.: u slučaju povrede kolena, osim celog kompleta na glavnim centrima, dodatno postavite i jedan ili više njih i na ili kod samog kolena, a čak i još koji komad negde drugde, ako je direktno vezano i potrebno za dati problem… To je već složeniji nivo i prevazilazi domen ovih tekstova, pa to sada ne možemo detaljno razmatrati, ali za sve dodatno možete me kontaktirati putem e-maila ili telefonom navedenim na kraju Kursa Kristaloterapije.

Spomenula sam i pripremu prostora i korisnika za terapiju, kao i energetsko održavanje prostora i kristala. Prostor, kako naš, tako i onaj koji koristimo za terapije drugim ljudima, moramo održavati i pre i posle korišćenja. Potrebno je pripremiti prostor pre terapije: provetriti, očistiti fizički i energetski, mentalno ga zaštititi i oplemeniti prijatnim mirisima, blagim osvetljenjem, laganom opuštajućom muzikom. Nakon samog tretmana, zbog energetskih pražnjenja tokom rešavanja problema, potrebno je taj isti prostor ponovo „očistiti”, bez obzira da li ga odmah posle ponovo koristimo za drugu terapiju ili ne. Pre svakog novog pacijenta prostor treba da je pripremljen a nakon terapije očišćen. Ne smemo dozvoliti da novi korisnik dođe na tretman u energetski zagađen prostor i time ugrozi svoje zdravlje, umesto da ga poboljša. Takođe, ovo važi i za terapeuta – neophodno je konstantno redovno održavanje zdravlja, energetske čistoće i kreativnih potencijala tehnikama opuštanja, vizuelizacije, molitve i tansformacije energije nakon i između tretmana, kao i priprema pre rada, uz obavezno opuštanje, radi pravilnog rada. Pošto se kristaloterapija primenjuje kao posebna isceliteljska tehnika, ali može i da se kombinuje sa drugim metodama (masaže, psihomentalne terapije, lečenje bojama, zvukom, mirisom…), ako već nekom drugom metodom ne pripremimo pacijenta ili sebe (ako postavljamo kristale sebi), onda je dobro na početku neko vreme posvetiti opuštanju (svom ili pacijenta), pa onda leći na ravnu i tvrdu podlogu i postaviti kristale na određene tačke. Sama terapija, ležanje pacijenta sa postavljenim kristalima, traje pola sata, što je optimalno vreme, ali može i da se produži ako je potrebno.

Nakon završene terapije kristali idu na „čišćenje”, i to prvo pod tekuću vodu, pa u posudu sa vodom, da odstoje neko vreme, pa onda i na dodatno čišćenje ako i koliko treba, nekom od pominjanih metoda. Zatim im sleduje energetsko punjenje (na suncu, mesečevoj svetlosti, uz pomoć i pored drugih kristala i sl.), kako bi bili spremni za ponovnu upotrebu. Već smo rekli da, kao i sve drugo, i kristali traže pažnju i ljubav i da od tog odnosa zavisi i njihovo „zdravlje”, a samim tim i zdravlje onoga ko ih koristi. Od našeg odnosa prema njima zavisi i njihovo delovanje na nas. Loš tretman može da ih ugrozi i dovede i do njihovog oštećenja – gubljenja lepote i sjaja, gubljenja energetskog potencijala, pucanja, nestajanja i njihove „smrti”. Da bi to sprečili potrebno je da ih s ljubavlju i pažnjom negujemo, zamolimo ih da nam služe za zdravlje i izlečenje pre terapije i zahvalimo im se na radu nakon tretmana.

Pošto objašnjenje našeg energetskog sistema i odnos sa kristalima najbolje može da se objasni kroz direktno opisivanje samih kristala i njihovu primenu, to ćemo od sledećeg nastavka pojasniti detaljnije po grupama kristale i njihovu vezu sa energetskim centrima i nivoima, a na kraju i njihove veze sa određenim ljudskim problemima, bolestima, potencijalima i aspektima razvoja (poboljšanje koncentracije, memorije, duhovnog razvoja…).

VEZA KRISTALA i NAŠEG TELA (ENERGETSKOG SISTEMA)

Prva čakra i odgovarajući kristali

Rekli smo da kristale postavljamo na određene tačke na telu, prvo na glavne energetske centre (čakre), kojih, da podsetimo, na nivou našeg fizičkog tela ima sedam i još dve izvan, na pola, odnosno metar iznad glave. Sa poslednje dve se ređe radi, za sada ćemo se ograničiti na prvih sedam. Potom se kristali polažu i na druge tačke i oko tela ukoliko je to potrebno, u zavisnosti od toga šta je osnovna ideja i cilj tretmana –  želje da aktiviramo ceo sistem, rešimo akutni problem, uravnotežimo i pokrenemo energiju, otklonimo blokade, pripremimo pacijenta i za druge tehnike poput psihomentalnih vežbi, kao što su indukcija pozitivnih afirmacija, kreativna vizuelizacija, molitve…, što će biti objašnjavano postepeno kroz opis kristala i njihovog delovanja.

Svakom energetskom centru, u zavisnosti od njegove uloge i nivoa vibracija odgovara i određena grupa kristala, a najjednostavniji način da to prepoznamo i odredimo jeste boja energetskog centra, odnosno boja samih kamenčića.

Sedam glavnih čakri ima boje duginog spektra, a osma i deveta imaju posebne boje – srebrnu i zlatnu. Osim osnovnih i čistih boja tu ima i kombinacija i prelaznih kamenčića koji zbog toga što imaju više boja u sebi mogu odgovarati i više nego jednom energetskom centru. Inače, osnovna i najgrublja podela ide prema glavnoj boji čakre i glavnoj boji samog kristala.

Glavni energetski centri redom imaju sledeće boje:

– Prva čakra – jarko crvena boja – odgovara joj crveno i crno kamenje;

– Druga čakra – narandžasta boja – odgovara narandžasto kamenje u svim nijansama, kao i svetlo smeđe;

– Treća čakra – topla žuta boja – odgovara žuto i zlatasto kamenje;

– Četvrta čakra – smaragdno zelena boja (kao i roze boja) – odgovaraju zeleni i roze kristali;

– Peta čakra – svetloplava boja – odgovaraju kristali svih nijansi plave boje;

– Šesta čakra – ljubičasta boja – odgovara ljubičasto kamenje, kao i jako tamno, teget;

– Sedma čakra – bela sa zlatnim primesama – belo i prozirno kamenje, kao i ono sa zlatnim primesama.

Pre nego krenemo u objašnjavanje prve čakre i kristala tog nivoa, treba napomenuti da postoji jedan kristal koji je univerzalan, koji može da zameni sve druge i služi na svim nivoima – a to je najpoznatiji, najzastupljeniji i najkorišćeniji – Gorski Kristal ili Kvarc. Svi kristali su i dobili ime po njemu jer on izgleda kao led – što reč KRISTALOS na grčkom i znači. Posebno je omiljen zbog svoje čistoće, bistrine, providnosti i sjaja. Kvarc u kristaloterapiji ima glavnu ulogu između ostalog i zato što je univerzalan u energetskom smislu i nosilac sva četiri osnovna elementa – zemlje, vode, vatre i vazduha. Može se postavljati na sve nivoe i delove tela, služi u sve svrhe u kristaloterapiji i može da zameni bilo koji drugi mineral (ako ga nemamo ili ne koristimo).

Gorski kristal najčešće nalazimo u prirodnom obliku štapića koji ima šest strana i sa piramidalnim vrhom, tako da i njegov oblik simboliše sedam energetskih centara u našem telu. Može se naći još i u obliku obrađenih oblutaka koji se takođe dosta koriste u terapiji. Pored toga ga ima i u nakitu, što dodatno može da pomogne jer je tada stalno uz nas. I gorski kristal, kao i drugi minerali, mogu biti izrađeni kao ukrasni i upotrebni predmeti koji ulepšavaju i energetski pročišćavaju i oplemenjuju prostor. Takođe ga možemo naći obrađenog kao kuglu, jaje, piramidu… što su sve oblici koji još dodatno potenciraju određene energetske nivoe i koriste se za psihomentalni rad i razvoj.

Prva čakra, kao nivo svesti i centar energetske komunikacije najgrubljeg nivoa ima ulogu osnovne materijalizacije, kontrolu telesnih funkcija, vezu sa elementom zemlje, najgrublju snagu, instinkte, kao i materijalizaciju naših misli i ideja. Nalazi se na kraju trupa, između polnih organa i analnog otvora, a kristali se polažu par centimetara od trupa, između nogu, kod pacijenta koji leži, a po potrebi i na noge ili kod kolena i stopala (najčešće hematit ili magnetit, pa i drugi crni, zbog njihove snage da brzo materijalizuju sve što je potrebno).

Prvom energetskom centru odgovara, kao što smo rekli, crveno i crno kamenje, pa da nabrojimo neke od osnovnih i najčešćih:

– od crvenih – crveni jaspis, crveno tigrovo oko, rubin, granat, kao i zeleno crveni kamen heliotrop, crveni koral…,

– od crnih – crni turmalin, opsidijan, hematit, magnetit, crni onix, čađavac…

Crveno kamenje je snažno i stimulativno, zagreva i podiže energiju, osvežava organizam, unosi brze i snažne vibracije, pokreće na aktivnost, podstiče cirkulaciju. Polaže se na prvu čakru, između nogu i nosi se u džepovima, kao nakit.

Rubin je izuzetno moćan, najtvrđi i najsnažniji od crvenih kristala, oduvek se koristio u lečenju i razvijanju ezoterijskih sposobnosti. Jača imunitet, aktivira i vitalizuje celo telo putem krvotoka, unosi vatru, koja pročišćava i budi uspavane potencijale, raspaljuje čistu, snažnu ljubav, jača srce. Čuva od anemije i leukemije, reguliše krvni pritisak. Cenjen je i često se koristi kao nakit. Čisti se pod tekućom vodom, a puni na suncu par sati.

Granat podseća na rubin, zamenjuje ga u juvelirstvu. Češki su najbolji i crvene su boje. Mogu da budu i smeđe crveni i zeleni. On je jedan od najvažnijih kristala u isceljivanju. Jača srce, reguliše srčani ritam i krvni pritisak, čuva od malokrvnosti i leukemije, poboljšava rad seksualnih organa i jetre, jača kosti, pomaže kod artritisa i reume. Podstiče našu volju, štiti od depresije. Čisti se pod vodom, a puni na suncu, kratko – desetak minuta. Uspavan je sve dok se ne ispolira.

Crveni jaspis, poznat kao „kamen snage”, neprovidan i voštanog sjaja do mat, neophodan je u svakoj kućnoj apoteci. On daje snagu i vitalnost, zaustavlja krvarenja, čuva rane od infekcija, unosi harmoniju u nervni sistem, jača imunitet. Stimuliše fizičku izdržljivost, aktivira polne organe, olakšava tok trudnoće i porođaj. Smanjuje bolove, podstiče rad žlezda. On nam daje čvrstinu temelja. Od negativne energije koju upija u sebe čisti se pod tekućom vodom, a puni u zemlji, može u saksiji, zajedno sa gorskim kristalom.

Heliotrop, nazvan „krvni kamen”, tamno zelene je boje, sa crvenim ili ružičastim pegama, mat. Čisti krv i unutrašnje organe, stabilizuje krvotok, čuva srce. Ublažava reumatske bolove, štiti od infekcija, deluje zagrevajuće. Može da se stavlja na sve čakre. Čisti se pod vodom, a puni energijom na suncu.

Hematit je crni kristal srebrnog sjaja, jača naš imunitet, leči malokrvnost, oslobađa krvne sudove od otrova i zakrečenja, zaustavlja krvarenja, čisti prvu čakru, psihi daje radost. Ne voli vodu,  energetski se čisti i puni pored gorskog kristala i na suncu.

Opsidijan može biti crn ili crn sa belim pahuljama, siv, stakleno sjajan. Izgrađuje kosti nakon preloma, ublažava bolove u kičmi i razne zapaljenske procese, jača imunitet, podiže pritisak. Balansira i neutrališe preterane emocije, jača koncentraciju. Pomaže kod proricanja. Čisti se pod vodom, a puni na suncu ili preko noći pored gorskog kristala.

Oniks je crn, svilenog sjaja, poboljšava krvotok, ubrzava cirkulaciju, pomaže rast kose i noktiju, uspostavlja harmoniju između fizičkog i duhovnog tela. Čisti se pod mlazom vode, a puni pored gorskog kristala ili preko noći u zemlji (u saksiji sa cvećem).

Magnetit je crni mat, namagnetisan, moćan i prodoran. Reguliše rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, ubrzava okoštavanje kod preloma, i brže zarastanje rana, održava zdravu kičmu i ostale kosti. Podstiče kreativnu vizuelizaciju, oslobađa psihu od blokada. Ne treba ga prati, čisti se u staklenoj posudi sa hematitom, puni se pomoću magneta.

Crni turmalin je snažan, obezbeđuje zaštitu od negativnih energija, pomaže kod snova i apstraktnih misli, čineći ih realnijim. Učvršćuje samokontrolu, disciplinu i istrajnost. Podiže nivo svesti, smanjuje hiperaktivnost. Reguliše reumatizam, menstrualne probleme, krvotok. Puni se na suncu.

Crno kamenje koje smo nabrojali, pa i drugo, kao crni opal, služi za aktiviranje životne (seksualne) energije i za rešavanje problema na nivou prve i druge čakre. Pošto je vezano za planetu Saturn, uči nas ozbiljnosti, odgovornosti, samodisciplini i vrednom, istrajnom radu. Njima se pridružuje čađavac, dimni, sivkasti kvarc, koji regeneriše mišiće, pomaže kod teškoća sa polnim organima i bubrezima. Uči nas viđenju svetlosti unutar tame, intuitivnom uvidu, transformiše negativne emocije u pozitivne. Čisti se u vodi, a puni pored gorskog kristala.

VEZA KRISTALA i NAŠEG TELA (ENERGETSKOG SISTEMA)

Druga čakra i odgovarajući kristali

Nakon osnovnih napomena o energetskim centrima i predstavljanja Prve čakre sa odgovarajućim kristalima tog nivoa, prelazimo na sledeći nivo. Viši nivo za jedan stepen u lestvici glavnih centara je Druga čakra, takozvana Seksualna čakra, centar sirove, neoplemenjene životne energije, energije održanja i produžetka vrste, skladište nataloženih i velikim delom nesvesnih energetskih potencijala, nakupljenih tokom ovog života, kao i nasleđa iz prethodnih života.

Druga čakra je locirana u predelu karličnog pleksusa, na kičmi, u visini stidne kosti. Za ovaj centar vezujemo element vode, intuitivno znanje, podsvest, niže emocije, dominaciju, seksualnost u svim njenim aspektima, kao i buđenje, transformaciju i podizanje naše životne energije, a onda i njeno korišćenje za naš razvoj na svim nivoima. Vezana je za sve organe za reprodukciju i urinarni sistem i sve organe pojasa karlice.

Seksualnoj čakri odgovara svo narandžasto kamenje: karneol, narandžasti kalcit, vatreni opal, sunčev kamen, narandžasti ahati. I topaz, ako je narandžast, može se položiti na ovaj energetski centar. Mesečev kamen, iako je sivkasto beli, mutno providan, takođe se prvenstveno koristi za ovaj nivo, kao i rodonit, ružičasti neprovidni kamen sa crnim poljima. Narandžasti kristali podstiču životnu energiju, pozitivno raspoloženje, regulišu rad polnih organa, pomažu samokontrolu. Osim pomenutih, za ovaj nivo se koristi i svetlosmeđe kamenje koje naginje ka crvenkastonarandžastim nijansama (sardoniks, različiti jaspisi…).

Kristali za drugu čakru stavljaju se na rastojanje od pet prstiju ispod pupka, na predeo stidne kosti, dok ležimo tokom terapije, ili se nose u džepu ili kao privezak i ogrlica oko vrata. Kada su direktno na samoj čakri, uticaj im je najsnažniji i tada prenose svoje vibracije u energetski centar isceljujući, uravnotežujući i aktivirajući ga, a odatle se prenose na ceo taj predeo i organe i sisteme vezane za drugu čakru, pa onda dalje i na celo telo. Isto važi i za sve druge čakre i njima odgovarajuće kristale. Produženo delovanje im je kada ih često nosimo uz sebe u džepu, oko vrata, kao narukvicu, minđuše, prsten.

Narandžasti topaz i vatreni opal su dosta skupi, pa za obične korisnike ili osnovne terapije nisu neophodni, ali ih zato odlično zamenjuje karneol – narandžasti kalcedon. Kao i svi kalcedoni, po hemijskom sastavu je silicijum dioksid sa vodom. Simboliše toplu i okrepljujuću energiju zemlje, povezuje nas sa našim korenima, psihi daje vitalnost i životnu radost, smiruje preterane emocije (ljutnju i agresiju), a podstiče hrabrost. Reguliše krvni pritisak, snižava šećer i regeneriše krv, poboljšava cirkulaciju, zaustavlja krvarenja. Čistimo ga pod tekućom vodom, a punimo na suncu.

Sunčev kamen je narandžasto smeđe boje, sa zlatnim iskricama, porculanskog sjaja. Unosi svetlost sunca u svoju okolinu, pruža radost i vatrenu snagu onima koji ga nose. Pomaže kod visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, astme, oboljenja zglobova, kostiju i reume. Ublažava depresiju i nervnu iscrpljenost. Obavezno se čisti pod mlazom vode, puni nekoliko sati na suncu.

Mesečev kamen je dobar saveznik ženama, ali i muškarcima može pomoći da probude žensku, nežnu i intuitivnu stranu svoje prirode. Samo ime mu kaže da ima mesečev sjaj. Može biti plavičast, nekad sivkasto beli, a neki put krem nijanse, mutnog je sjaja. Reguliše rad hormona, metabolizam, šećer u krvi, pomaže začeće. Podržava nas u spiritualnom napredovanju, budi intuiciju, u psihu unosi harmoniju. Nakon svake upotrebe čisti se pod tekućom vodom. Ogrlice i priveske noću stavite u posudu sa hematitom. Energetski ga punite preko noći na mesečini. Tako ćete dobiti snažan izvor energije.

Različiti jaspisi, odnosno njihove varijacije koje odgovaraju po boji i vibraciji ovom nivou, imaju stimulišuće dejstvo na životnu energiju, radost i emotivnost. Jaspis leopardova koža ima vrlo zanimljive tačkaste šare, poput leopardovih pega, smeđe, žute i crvene boje. On pomaže kod zapaljenja tkiva, mišića i nerava, posebno kod bolesti nervnog sistema (multiplex skleroza, Parkinsonova bolest, išijas…). Prirodni jaspis ima zanimljive apstraktne šare žuto smeđe boje, leči unutrašnje organe: bubrege, jetru i probavne organe. Jača imunitet u kombinaciji sa crvenim jaspisom.

Narandžasti kalcit dobro deluje na zube, kosu, kosti, unosi kalcijum u naš organizam putem dodira, a još bolje preko vodenog eliksira. Držeći ovaj kamen tokom noći u čaši vode, možete napraviti lek sa kalcijumom koji ujutro popijete.

Narandžasti ahat je jako sličan karneolu, spada u istu grupu Kalcedona, samo sa više primesa vode. On ima ahatnu strukturu, svetle i tamne koncentrične pruge, mutno je providan. Kao i svi ahati smanjuje bolove, a ovaj specifično u predelu seksualnih organa. Za vreme trudnoće čuva majku i plod i olakšava porođaj.

Sardoniks je takođe kamen iz grupe kalcedona, ima smeđe koncentrične pruge koje se smenjuju sa belim i crnim, a pozitivno utiče na nervni sistem i rad žlezda.

Rodonit je ružičasti do smeđe crveni sa tamnim, crnim mrljama, stakleno sjajan. On dobro utiče i na polne organe i na srce, disajne puteve i centralni nervni sistem. Psihi daje snagu da se prilagodi svakodnevnim promenama. Zovu ga i Kamen putnika i strpljenja, on unosi ljubav u sve naše aktivnosti. Postavlja se i na seksualnu (drugu) i srčanu (četvrtu) čakru, čisti se vodom, a puni na suncu.

Vatreni opal je jarko narandžasto crven, voštanog sjaja, slabo providan. Posebno se preporučuje za krvotok, a čuva od virusa i bakterija. Naročito voli vodu, preko nje se čisti, a nakon toga od njega možete praviti eliksir, ostavljajući ga tokom noći u čaši vode.

Kako bismo pojačali i ubrzali delovanje kristala, a samim tim i naše uravnoteženje i izlečenje, dobro bi bilo da i mi sa naše strane doprinesemo tom procesu, da ne budemo samo pasivni korisnici i očekujemo od kristala (ili nečeg ili nekog) da to uradi umesto nas. Sa svoje strane ćemo procesu delovanja kristala „potpomoći” svesnim i aktivnim učešćem, već samim tim što smo svesni njihovog delovanja dok ležimo sa postavljenim kristalima, a potom i drugim tehnikama. Bilo bi dobro da po par minuta posvetimo svakom energetskom centru (čakri), od prve do sedme, i usmerimo se na delovanje određenog kristala u toj oblasti, posmatrajući šta se dešava, prepuštajući se njegovim blagotvornim talasima prateći kako oni deluju na nas, na energetski centar, kako unose red, ravnotežu, zdravlje i sve ono pozitivno što nam treba na tom nivou.

Dalje pokušajmo da „vidimo” kako se te vibracije prenose na okolni deo tela, na sve organe i sisteme vezane za odgovarajući centar i kako teče isceliteljski proces. Sa svoje strane ovom procesu dodajte i svesnu kreativnu vizuelizaciju da se ovo događa („pogurajte” prosec izlečenja), pa još pojačajte sve svojim aktivnim i usmerenim disanjem, tako što ćete disati iz predela tog energetskog centra, udišući i izdišući odgovarajuću boju svetlosti (u ovom slučaju za drugu čakru ide sjajna narandžasta svetlost). Uz sve ovo bi bilo dobro da oplemenite proces isceljenja i molitvom kao najvišem nivou pozitivnog usmerenja i kreativnih vibracija, tako ćete svojim centrima, celom telu i energetskom sistemu, odnosno sebi na svim nivoima uneti najplemenitije isceljujuće talase i pokrenuti proces izlečenja do najdubljih nivoa.

Preporučujemo vam molitvu

„Molim Te Gospode Bože za Milost Tvoju za Sve Ljude Ovog Sveta”.

I želimo da uživate u svom aktivnom preobražaju i druženju sa kristalima, ali i sa drugim tehnikama koje smo pomenuli i koje prate ceo proces!

VEZA KRISTALA i NAŠEG TELA (ENERGETSKOG SISTEMA)

Treća čakra i odgovarajući kristali

Nakon osnovnih napomena o energetskim centrima i predstavljanja Prve i Druge čakre sa odgovarajućim kristalima tog nivoa, prelazimo na sledeći nivo.

Viši nivo za jedan stepen na lestvici glavnih centara je Treća čakra, takozvani Pleksus solaris ili solarni pleksus, centar oplemenjene životne energije, transformisane sirove seksualne energije podignute za jedan nivo više.

Treći energetski centar vezujemo za solarni pleksus, koji je glavni nervni splet za ceo organizam. On je rezervoar naše transformisane, pročišćene životne energije, gde vršimo njenu akumulaciju, da bismo je upotrebili za sve neophodne telesne i psihomentalne procese. Nalazi se u predelu trbuha, na kičmi, na polovini rastojanja između pupka i grudne kosti. Ovo je najviši nivo fizičkog tela i vezan je za racionalno znanje i um. Vlada elementom vatre. Treća čakra je svetlosni centar žute boje, sa primesama zlatne svetlosti.

Trećoj čakri, pleksus solarisu, pripadaju svi žuti kristali: topaz, citrin, ćilibar, tigrovo oko, jaspis, kalcit, pirit. Oni olakšavaju teškoće sa varenjem, regulišu bolesti jetre i žuči, želuca, creva, bubrega. Deluju antidepresivno, oslobađaju od podsvesnih strahova, podstiču imunitet i metabolizam. Žuta boja donosi ravnotežu, naročito za nervni sistem. Kristali se polažu na pleksus solaris, mogu se nositi na pojasu ili kao privezak i ogrlica.

Kristali za treću čakru se stavljaju na stomak, na pola rastojanja od pupka do početka grudne kosti, dok ležimo tokom terapije, ili se nose u džepu ili kao privezak i ogrlica oko vrata. Kada su direktno na samoj čakri, odnosno na njenom prednjem aspektu, uticaj im je najsnažniji i tada prenose svoje vibracije u energetski centar isceljujući, uravnotežujući i aktivirajući ga, a odatle se prenose na ceo taj predeo i organe i sisteme vezane za treću čakru, pa onda dalje i na celo telo. Produženo delovanje i za ovaj, kao i za sve druge centre, postižemo kada ih nosimo uz sebe i što češće ih držimo u šaci, „igrajući” se njim/a. Naime, pošto je šaka, odnosno naš dlan naš organizam u malom, tu je „preslikano” celo naše telo, onda mi držanjem i okretanjem kristala u šaci stimulišemo i masiramo celo telo, a tako i njegovu energiju prenosimo na ceo sistem, odgovarajuće čakre, delove tela, organe.

Trećem energetskom centru, solarnom pleksusu odgovara žuto i zlatno kamenje (od kojih poneki ujedno može da se kombinuje i kod sedme čakre).

Na nivou treće čakre možemo upotrebiti u samoisceljivanju sledeće kristale: citrin, tigrovo oko, pirit, opal, kalcit, ćilibar, topaz, rutil kvarc.

Citrin je zlatno žuti kvarc, jako moćan, jer nosi u sebi mudrost i mir. Tamnije nijanse su bolje za treću čakru, dok su svetlije bolje za šestu – treće oko. On pomaže u otvaranju mosta između viših mentalnih i intuitivnih nivoa uma. Stimuliše kosmičku svest, podstiče volju i istrajnost. Jača naš imuni sistem i poboljšava metabolizam. Ublažava šećernu bolest, snaži bubrege i creva. Čisti od otrova sistem za varenje i žlezde. Otklanja podsvesne strahove, smiruje i deluje antidepresivno.

Kao što vidite izuzetno je korisno imati ga u kući i upotrebljavati ga što češće. Najbolje ga čistite pod vodom, a punite na suncu ili pored ametista i hematita.

Tigrovo oko je braon žute boje, sa koncentričnim prugama, svetlim i tamnijim, svileno sjajan. Pojačava životnu energiju, smiruje i otklanja depresiju. Pomaže kod problema sa jetrom, astmom i bronhitisom. Ublažava nervna i psihička oboljenja, unosi sigurnost u psihu, ravnotežu u emocije, povećava hrabrost. Čisti se pod vodom, a puni na suncu ili pored gorskog kristala.

Pirit je po boji sličan zlatu, sadrži gvožđe i zato je tvrđi od zlata. Gradi kockaste kristale, metalnog sjaja, neprovidne. On reguliše krv i žuč, rad žlezda, probavu, disanje. Psihu oslobađa blokada i strahova, unosi snagu i postojanost. Ne treba ga kvasiti, jer će izgubiti sjaj i snagu. Čistite ga mentalno ili uz pomoć hematita, punite ga na suncu ili pored gorskog kristala.

Opal je kamen mlečnog sjaja i najčešće prelama svetlost u svim bojama. Ako je žut, utiče na želudac i probavu, pomaže kod anemije. Deluje antidepresivno, pomaže kod stresa, jača optimizam i podstiče duhovni razvoj. Izuzetno je važno, ako nosite opal da transformišete svoju negativnu energiju u pozitivnu, jer on apsorbuje negativno i posle to vraća onome ko ga nosi, suočava ga sa tamnom stranom vlastite ličnosti. Za one koji na taj način uče, pravi je izbor. Opal često čistite pod tekućom vodom, noću ga držite u vodi. Punite ga pored gorskog kristala.

Kalcit je proziran, voštano sjajan, može se javiti u svim duginim bojama. Žuti jača kosti, pomaže zaceljivanju rana, unosi kalcijum u organizam i zato dobro deluje na zube, kosu i nokte. Smiruje psihu, olakšava san. Čisti se pod vodom, a puni preko noći pored gorskog kristala.

Ćilibar je okamenjena smola četinara, boje od svetlo žute, providne, do tamno braon, neki put sa inkluzijama cvetova, lišća ili insekata. On zagreva, daje snagu sunca solarnom pleksusu, koji je naš rezervoar energije i svim okolnim organima: probavnom sistemu, žlezdama, plućima. Ublažava kožne bolesti i koštana oboljenja. Jača mentalni nivo, pomaže vidovitost. Čisti se pod vodom, a puni na blagom suncu.

Topaz je vredan poludragi kamen, može biti providni, svetlo plavi, ružičasti, žuti i narandžasto mrki. Žuti ili carski topaz nas svojim sjajem uči o nestvarnosti materije i večnosti duha. Pomaže kod nervnih trauma, iscrpljenosti i mentalnog sloma. Jača ceo organizam, krvotok, žlezde, srce, nervni sistem. Ispunjava nas višom energetskom vibracijom, kreativnošću, jasnoćom uvida. Čisti se pod vodom, a puni pored gorskog kristala, ne na suncu.

Rutil je providni sjajni kvarc koji sadrži niti rutila, srebrne, zlatne i crvenkaste boje. Ove niti dodaju intenzitet delovanju kvarca i pojačavaju njegovu isceliteljsku moć. Ponekad prave divne šare koje nose snagu magnetnih polja Zemlje i zlatne Božanske svetlosti, najkreativnije vibracije. On je upravo jedinstvo Neba i Zemlje, Materije i Duha, životne snage i čistoće svetlosti. Ovaj sjajni dragulj nam daje sklad, potpunu fizičku regeneraciju i uzvišenost misli i osećanja. Rutil se koristi za treću i sedmu čakru. Postupajte sa njim isto kao i sa gorskim kristalom, poštujte ga i čuvajte. Čisti se isto kao i gorski kristal, pod tekućom vodom, a puni na suncu.

Nije na odmet da se podsetimo i pojasnimo korišćenje kristala u najosnovnijem obliku. Napomenućemo samo glavne energetske centre i osnovno postavljanje kristala na njih a za složeniji nivo rada je već potrebno dublje teorijsko znanje i iskustvo u praktičnom radu, što već možete saznati i proraditi u Školama koje ja držim sa mojim suprugom Zlatkom Kalajdžićem u Ekološkom Centru „Zlatni Put” u Beogradu.

Dakle, ukoliko ste sami sebi pacijent (a kasnije i drugima terapeut), potrebno je na početku pripremiti prostor u kome radite terapiju ili sebe isceljujete (provetren, čist, miran, tih prostor gde vas neće uznemiravati, blagog osvetljenja i prijatnog mirisa, uz tihu opuštajuću muziku). Pre same terapije kristalima poželjno je da se istuširate, lagano obučete i opustite svoje fizičko telo, pa smirite misli i emocije. Tek tada dolazi na red postavljanje kristala na njihova mesta. Ako još uz to znate i neku od tehnika samomasaže, možete i to primeniti pre same kristaloterapije, kao pripremu. Na kraju, dok ležite sa postavljenim kristalima, poželjno je da proces podstaknete i sa vaše strane radeći pozitivne afirmacije za izlečenje, molitve i vizuelizujete proces isceljenja.

Kristale postavljate redom na tačke na telu koje vam objašnjavam uz svaku grupu kristala i opis odgovarajućeg energetskog centra, počevši od prve do sedme čakre. Sa tako postavljenim kristalima ležite i mirujete upijajući njihove blagotvorne vibracije i isceljujuće talase. Ovaj proces, od trenutka kada ste ih sve postavili na tačke na telu, traje od petnaest minuta do sat vremena. Nakon toga vi nastavljate dalje sa svojim „programom”, a kristale podvrgavate procesu energetskog čišćenja i punjenja (o čemu smo govorili i dodatno objašnjavamo uz svaki kristal, ali ćemo se osnovnih načina opet podsetiti u nekom od narednih redova).

ČETVRTA ČAKRA i ODGOVARAJUĆI KRISTALI

U nekoliko prethodnih nastavaka smo govorili o osnovnom odabiru i postavljanju kristala, kao i o tehnikama čišćenja i povezivanja sa njima. Napomenimo ponovo da je neophodno voditi računa o energetskoj čistoći kristala, a posebno o njihovom čišćenju i potom punjenju pozitivnom energijom nakon upotrebe u isceliteljske svrhe. Najbolje je da ih odmah nakon tretmana očistimo na jedan od datih načina (što ponaosob objašnjavam za svaki kristal), a u najvećoj meri ih neko vreme ostavimo pod tekućom vodom, što voli najveći broj kristala, a potom ostavimo da se malo napune energetski i regenerišu, što kod velikog broja znači izlaganje sunčevoj svetlosti.

Do sada smo uz ovu opštu priču obradili i najosnovniju šemu kristala i rada sa njima na nižim energetskim centrima – prvoj, drugoj i trećoj čakri, koje su vezane za grublje nivoe i fizičko telo. Sada prelazimo na više nivoe, na nivoe koji nadilaze samo fizički deo postojanja i otvaramo vrata drugih dimenzija postojanja – astralnog, mentalnog i duhovnog plana. Prvi u nizu tih viših dimenzija je astralni deo postojanja, a kod nas je Četvrta čakra centar koji vibrira na tom nivou i koji je veza i prelaz na više vibracije. Ovaj centar se drugačije zove i Srčana čakra.

Četvrti energetski centar se nalazi u kardijalnom pleksusu, na kičmi, u visini sredine grudne kosti. Vezujemo ga za srce, on je centar bezuslovne ljubavi, stvaralačke, univerzalne energije. Rekli smo da je vezan za astralni nivo, pa time i za snove. Potpunim otvaranjem ovog centra u stanju smo da kontrolišemo i usmeravamo svoju životnu energiju, oslobodimo se vezanosti za materiju, odnosno čula. Na ovom nivou nastaje materijalizacija ljubavi i tu je centar kreativnog delovanja i bezuslovnog davanja. Njegov elemenat je vazduh, a boja je smaragdno zelena.

Četvrtom centru, srčanoj čakri, odgovaraju svi zeleni i ružičasti kristali.

Zelenu svetlost nose u sebi: smaragd, malahit, žad, hrizopraz, heliotrop, zeleni jaspis, aventurin, epidot, prazem, zeleni kalcit i turmalin. Roze zrače: ružičasti kvarc, rodohrozit, rodonit, kuncit.

Zelena je boja harmonije, kreativnosti, zdravlja, ljubavi i ona nam donosi unutrašnju ravnotežu i delovanje, ispoljavanje ljubavi na najkreativniji način, za dobrobit svih i cele prirode. Ovi kristali pomažu kod srčanih i disajnih problema i regulacije krvnog pritiska. Zeleni kamenovi smiruju nervnu napetost, oslobađaju ljubav u nama, daju nam podršku za stvaralački rad. Ružičasti unose nežnost, srdačnost i blagost u naše odnose i osećanja.

Kristale ovog nivoa koristite u terapiji tako što ćete ih postavljati na grudi, tačnije na sredinu grudne kosti dok ležite, ili ih imajte stalno uz sebe, i to što češće i u rukama – upravo zato što su ruke organ srca. Možete ih nositi i kao privezak ili ogrlicu.

Smaragd (emerald) je providni zeleni beril, sjajni dragi kamen, izuzetno cenjen i u materijalnom i u ezoterijskom smislu, jer je simbol izobilja i bogatstva, regeneracije života i sjajne kreativnosti. On emituje balansirajuće vibracije, donosi isceljenje i beskonačno strpljenje svima kojima je potreban psihomentalni sklad. Budi moćnu stvaralačku ljubav. Bistri oblici smaragda su dobri za meditaciju, inspiraciju i isceljivanje. Pomažu kod epilepsije, šizofrenije, paranoje i psihoze. Tamniji i neprozirni ili neobrađeni više se koriste za fizičke slabosti, kao što su srčane smetnje, anemija, zapaljenski procesi, problemi sa kostima i mišićima. Zlato pojačava njegovo delovanje, ali ga nosite samog, jer drugo kamenje može da mu umanji snagu. Čistite ga pod tekućom vodom, a napunite preko noći na mesečini.

Malahit je neproziran kamen u svim nijansama zelene boje koja potiče od bakra i javlja se u koncentričnim slojevima, svilenog je sjaja. Unosi ravnotežu, isceljujuću energiju ljubavi u naše telo, srce, psihu, dušu i celo biće. Na fizičkom planu čisti organe od negativne energije. Posebno je delotvoran kod reume, skleroze mišića, disajnih problema i metabolizma, srčanih smetnji i pritiska. Pošto preuzima na sebe negativne vibracije, treba što češće da ga čistimo, na deset minuta, naročito ako ga koristimo za ublažavanje reumatskih bolova. Promenom boje i gubitkom sjaja pokazuje koliko je loše energije preuzeo na sebe, zato mu pomozite i stavite ga pod vodu, pa ga i mentalno očistite. Hematit ga čisti, pa ga stavite u istu posudu, a punite pored gorskog kristala.

Žad je najčešće zeleni kamen, mada ga ima i u drugim bojama, stakleno sjajan, neprovidan. Simbolizuje mir i spokojstvo, nežan je i snažan i suptilno uzdiže svest. Konstantno emituje isceljujuću vibraciju harmonije. Deluje pozitivno kod problema sa jetrom, bubrezima i mokraćnim kanalima, kod reume, srčanih smetnji i pritiska, reguliše metabolizam. Ako se zamuti ili dosta zagreje dok je na telu, treba ga odmah očistiti pod tekućom vodom. Napunite ga u posudi sa kristalčićima ametista. Ne izlažite ga direktno suncu.

Hrizopraz je zeleni opal, voštanog sjaja, cenjen kao zaštitni kamen od loših uticaja, smiruje i balansira preterane emocije i neurotično ponašanje. Dobro utiče na srce, otvarajući ga za višu, čistu i bezuslovnu ljubav. Pomaže i razvoj više svesti. Ako pobeli stavite ga u posudu sa vodom, povratiće boju i moć. Povremeno ga treba izložiti suncu.

Aventurin je zeleni kvarc, sa srebrnim tačkicama, providan i stakleno sjajan. Pomaže kod reume, srčanih i problema sa bubrezima i urogenitalnim sistemom, kod alergija i kožnih bolesti, jača kosu. Unosi mir i vedrinu u psihu. Čisti se tekućom vodom i voli sunce.

Amazonit, plavozeleni kristal sa belim talasastim prugama, staklenog sjaja, pojačava životnu energiju i osvežava ceo organizam. Smiruje srčane smetnje, živce, opušta mišiće, ublažava jake migrene i glavobolje, omogućava miran san. Voli vodu i sunce.

Epidot (unakit) je ružičasto zeleni kamen, neprovidan, staklenog sjaja. Unosi balans u naš organizam i naše ponašanje i delovanje. Reguliše kardiovaskularne i disajne smetnje. Čisti se tekućom vodom, a puni pored gorskog kristala.

Prazem (smaragdni kamen) se nalazi u raznim nijansama zelene sa crnim prugama, staklenog sjaja. Veruje se da štiti od uroka i i crne magije. Smiruje srce i pritisak. Leči rane i opekotine. Umanjuje kratkovidost. Voli vodu i sunce.

Zeleni kalcit je providan, voštanog sjaja, lekovito deluje na kožu i kosti, povoljno utiče na srčane smetnje, unosi radost, srdačnost i ljubav u naše živote. Čisti se pod vodom, a puni preko noći pored gorskog kristala.

Zeleni turmalin, kao jedan od turmalina, ima svu moć ovog sjajnog kamena, kroz koji energija snažno struji, kako toplotna, magnetna i električna, tako i mentalna i kreativna. On posebno pozitivno utiče na nervni sistem, unoseći ravnotežu i mudrost  u našu psihu, sve organe tela i sve nivoe naše egzistencije. Daruje nam radost i harmoniju sa potencijalom za regeneraciju celokupnog bića, tela i duše. U prirodi se turmalin javlja u raznim bojama, često ima čitavu skalu boja.

Hrizokola  je zeleni neprovidni kamen, deluje smirujuće, oslobađa od stresa, ljutnje i mržnje. Ublažava reumatske teškoće. Čisti se pod vodom.

Peridot (hrizolit) je providan, stakleno sjajan zeleni mineral koji jača imunitet i pomaže rad srca, pluća i žlezda. Podstiče pozitivne misli. Voli vodu i sunce.

Ružičasti turmalin – rubelit, takođe odgovara nivou srčane čakre, kreativne ljubavi. On nam pomaže da otvorimo srce i prvo pružimo sami sebi poverenje i ljubav, a zatim je, pročišćenu od konflikta i bola, damo celom svetu. Lubenica turmalin je zeleno ružičast, sadrži oba pola ljubavi, ženski i muški, jin i jang, nežni i snažni. Daje nam ravnotežu i jedinstvo u suprotnosti. Turmalin se čisti pod tekućom vodom i puni na suncu, osim ružičastog, koji se puni pored kvarca.

Roze kvarc je jak srčani iscelitelj, nežni tonovi bude osećanja prijateljstva i saradnje u ljubavi. Ukažite mu poverenje i pažnju, uzvratiće vam jakim pozitivnim vibracijama. On unosi nežne vibracije ljubavi; štiti od štetnih zračenja, olakšava emotivne probleme; leči srce. Pomaže kod slabosti organizma, umora, niskog pritiska, psihičkih bolesti. Nežne je providne roze boje. Na suncu bledi, a osvežava se pod tekućom vodom i pored ametista i gorskog kristala.

Rodohrozit se pojavljuje od svetlijih do tamnijih nijansi ružičaste, sa belim prugama, staklenog je sjaja. Dobar je provodnik energije i ubrzava integraciju fizičkih, emocionalnih i mentalnih aspekata ličnosti. Budi u nama kreativnost, radost življenja i sposobnost davanja drugima. Povoljno deluje na organe za varenje, reguliše šećer u krvi i cirkulaciju. Čistite ga pod vodom, a punite pored kvarca.

Kuncit je sjajan, providan i čist, pročišćava naše srce od svih naslaga boli, patnje i razočarenja, poput mača svetlosti i istine. Oslobađa nas sebičnosti kako bi se otvorili za beskrajnu duhovnu ljubav. Čuva naše srce i krvotok. Javlja se i u drugim bojama, a srebro mu pojačava snagu. Čisti se pod tekućom vodom, a puni u mineralnoj vodi sa kamenčićima kvarca.

PETA ČAKRA I ODGOVARAJUĆI KRISTALI

Za istrajne i strpljive ljubitelje kristala, željne novih informacija i spremne da pomognu sebi, a kasnije i drugome, polako napredujemo ka sve višim nivoima. Nastavljajući predstavljanje kristala i njihovu primenu, u lestvici vibracija i naših energetskih centara, nakon Četvrte čakre, otvaramo sledeću višu dimenziju. Stigli smo do energetskog centra u predelu našeg grla, tačnije korenu vrata. To je Peti energetski centar – Peta – Grlena Čakra, koja se nalazi kod tireoidne (štitne) žlezde, i to je centar u kome se spajaju Ljubav i Spoznaja u beskonačnu Veru i ostvarenje životnog smisla, Ličnog Puta Ljubavi i Savršenstva. Jasne je svetloplave boje.

Peta čakra se nalazi uz faringel i laringel pleksus, na kičmi, u visini vratne jamice. Centar je volje, vere i samopouzdanja. Predstavlja potpuno znanje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, sposobnost egzistiranja bez hrane, besmrtnost i moć govora. Ova plava tačka ujedinjuje Ljubav i Spoznaju, sve naše potencijale na putu beskonačnog razvoja.

Uravnoteženjem ovog centra i njegovim stimulisanjem jačamo našu volju i veru, istrajnost i snagu da ostvarimo sebe, Svoj Put Ljubavi i Savršenstva, da ispoljimo svu svoju kreativnost. Ukoliko nam Peta čakra pravilno funkcioniše onda snažnom voljom i verom u sebe, Svoj Put i svoje potencijale, imamo snage da sve ideje, želje i ciljeve sprovedemo u delo, da ne ostanu samo pusti snovi. Kako vera i volja igraju ključni momenat u našem životu, kako bez njih nema zdravlja, napretka i pravilnog življenja, i kako njima pokrećemo sve naše potencijale i nivoe, odatle vidite koliko je bitno da ovaj centar pravilno funkcioniše.

Plava boja simboliše veru, zaštitu, pročišćenje, samopouzdanje, poverenje, inspiraciju. Plavo kamenje unosi mir i spokoj, emocionalnu ravnotežu, hladi, snižava pritisak i temperaturu. Ovo sjajno kamenje nas štiti od štetnih zračenja, negativnih uticaja, čuva od oboljenja grla, pluća, aktivira naše kreativne potencijale, olakšava govor.

Kristali koji podstiču protok energije u ovom centru i svim organima i funkcijama koji mu pripadaju su svetlo plave, plave i plavo zelene boje. To su: akvamarin, tirkiz, plavi safir i topaz, kalcedon, hrizokola, plavi kvarc – aventurin, kao i lapis lazuli i sodalit u svetlijim varijantama. Pošto regulišu rad tireoidne žlezde, možete ih nositi kao priveske i ogrlice oko vrata, ili ih postavljati u grlenu jamicu u toku seanse samoisceljenja.

Akvamarin je svetlo plavi providni beril, odličan za pročišćenje i otvaranje grlene čakre. On našu volju oslobađa sebičnosti i uzdiže na nivo božanske, stvaralačke vere. Jača nam samopouzdanje, pomaže u oslobađanju od iluzija i viđenju istine, kao i iznošenju iste putem reči. Dobro deluje na grlo, tireoidnu žlezdu, sposobnost govora. Usklađuje naše emocije i misli sa životnim zadatkom, pomaže njegovom ostvarenju. Energetski ga čistimo mentalno i pod vodom, a punimo na suncu. Pošto je ovaj kamen prilično skup, možemo ga u terapiji zameniti tirkizom.

Tirkiz je neproziran, plavo zeleni kamen, od davnina poznat kao „donosilac sreće”, omiljen talisman u svim kulturama. Ima jaku isceljujuću vibraciju, smiruje sve vrste zapaljenja. Upija strahove, usporava vibraciju našeg energetskog polja, štiti i čisti auru. Povoljno deluje kod depresije, tuge i šokantnih stanja. Jača imunitet i usklađuje rad svih organa u telu. Podstiče psihičku snagu i sigurnost. Apsorbuje negativno od osobe koja ga nosi i tada može posvetliti i pozeleneti. Redovno ga treba čistiti mentalno i pored gorskog kristala i komadića bakra. Ne treba ga izlagati suncu. Srebro i bakar jačaju njegov pozitivan uticaj.

Plavi safir je svetlo plavi i providan dragi kamen boje različka, visoke frekvencije koja produhovljuje, pročišćava i isceljuje. Ujedinjuje telo, duh i dušu, odnosno sve nivoe našeg postojanja (fizički, emotivni, mentalni i duhovni). Safir čisti grlo koje je kapija ka duhovnom nivou, budi našu veru, samouvažavanje i poverenje u sopstvenu božansku prirodu. On pročišćava naše misli, emocije i reči, transformiše ih na viši nivo samosvesti. Pojačava koncentraciju i smiruje. Ublažava kožne probleme i reumu, bolesti oka i uha, sinusa, jača kosu i nokte. Čisti se pod tekućom vodom, a puni na suncu.

Svetlo plavi topaz je dragi kamen izuzetnog sjaja, koji rashlađuje, smiruje i inspiriše za vrhunsko stvaralaštvo i duhovni razvoj. Snaži celi organizam, srce, žlezde, krvotok i limfu, stabiliše nervni sistem. Koristan je u lečenju astme i kožnih bolesti. Čistite ga i punite uz pomoć gorskih kristala.

Pošto topazi i safiri, kao i korundi – rubin, smaragd i akvamarin, spadaju u skupo drago kamenje, njih možete zameniti jeftinijim, ali ne manje vrednim u kristaloterapiji, kvarcnim i drugim kristalima u odgovarajućoj boji.

Jedan od njih je plavi kalcedon. On je svetlo plavi kamen sa svetlijim i tamnijim koncentričnim prugama, svilenosjajan. Izuzetno smiruje nervni sistem i sve tegobe vezane za grlo i disanje, kao i psihičke smetnje poput nesanice, nervoze i apatije, i jedan je od osnovnih kamenova za Petu čakru u kristaloterapiji. Čisti ga voda, a puni se pored ametista ili na suncu.

Hrizokola je neprovidan kamen plavo zelenih polja, odličan pomagač za sve probleme koštanog sistema. Ovaj kamen uz to aktivira jetru, žuč i bubrege. Na polju psihe smiruje burna osećanja, ljutnju i bes, oslobađa od stresa. Čisti se pod mlakom tekućom vodom, ili u posudi sa hematitom. Regeneriše se na pločici bakra.

Plavi aventurin je providni plavičasti kvarc, koji nam pomaže kod prehlade, gripa i smetnji sa grlom. Uz to smiruje psihu. Čistimo ga pod vodom, a punimo pored gorskog kristala.

Plavo kamenje ako je tamnije odgovara čeonom centru ili čakri „treće oko” (o kome će biti govora u narednom tekstu), a svetlije varijante istog odgovaraju Petoj čakri. Najpoznatiji od tih koji mogu da se koriste i za jedan i drugi centar su: lapis lazuli i sodalit koji u svetlijoj varijanti stimulišu štitnu žlezdu i našu veru i volju.

Lapis lazuli je plavi kamen, neprovidan, sa belim poljima i piritnim inkrustacijama – zlatnim tačkicama, poput svemira posutog zvezdama. U starim kulturama je poštovan kao sveti kamen bogova ili muški kamen, jer podstiče hrabrost, samouvažavanje i višu volju. Simboliše beskonačnost vasione, apsolutnu svetlost, snagu i sjaj uma – misli. Učvršćuje visoki idealizam univerzalnog znanja i ljubavi. Deluje isceljujuće na telo i psihu, opušta i smiruje sve napetosti, bolove i grčeve, snižava pritisak. Štiti nas od negativne energije koja deluje od spolja, bilo da su zračenja iz svemira, tehničkih uređaja, iz zemlje ili nama upućene negativne misli i osećanja. Brzo se energetski zaprlja, pa ga treba što češće mentalno čistiti, ili pored kamenčića hematita i gorskog kristala.

Sodalit je plavi sa belim poljima, neprovidan. Pomaže pri balansiranju žlezda sa unutrašnjim lučenjem, aktivira metabolizam, insulin, snižava pritisak. Pojačava vidovitost, razvija logičko mišljenje, samopouzdanje i hrabrost. Ako gubi boju ili se zamuti treba ga duže ostaviti u vodi zajedno sa gorskim kristalom.

ŠESTA ČAKRA i ODGOVARAJUĆI KRISTALI

U našem „kristalnom” druženju stigli smo do veoma visokih vibracija koje nam otvaraju više dimenzije postojanja, svetove vizija, ideja, kreativne vizuelizacije… Tako dođosmo i do viših mentalnih nivoa našeg energetskog sistema, do Šeste Čakre. Ovaj centar je poznat još i kao naše duhovno, unutrašnje oko – „Treće Oko”.

Šesta čakra se nalazi u kaverninom pleksusu, u centru glave, na vrhu moždanog stabla, kod epifize. To je viši mentalni nivo i komandni je centar za vidovitost i spoznaju, univerzalno znanje. Otvaranjem ovog centra, njegovim „čišćenjem” i uravnoteženjem dolazimo do vidovitosti, do potpunog Znanja, spoznaje svog Puta. Boja šeste čakre ide od indigo do ljubičaste.

Šesti centar, treće oko, se slaže sa kamenjem tamno plave i ljubičaste boje i odgovaraju mu sledeći kristali, kao plavi: lapis lazuli, sodalit, azurit, indigo safir, sokolovo oko, a kao ljubičasti: ametist, sugilit, lepidolit, fluorit, čaroit. Ono podstiče naše mentalne sposobnosti, vidovitost, psihičku stabilnost, samoostvarenje. Indigo i ljubičasta boja predstavljaju most između konačnog i beskonačnog, bude u nama univerzalno znanje, mudrost.

Kamenje na ovom nivou nam pomaže kod glavobolja, bolesti očiju, epilepsije, zubobolje, rasejanosti, straha od smrti, nesanice i svih mentalnih poremećaja. Ovi divni kristali nas smiruju, opuštaju, uvode u meditaciju, pomažu nam da proširimo svoju svest i jasnoviđenje. Polažu se na treće oko, između obrva, dok ležimo, ili se nose u obliku nakita. Mogu se postavljati u prostor ako su veći komadi, najbolje u prostor za odmor, san ili umni rad.

Tamnije plavo kamenje odgovara čeonom centru ili čakri „treće oko”. Najpoznatiji su: lapis lazuli i sodalit (koje smo pomenuli u svetlijoj varijanti kao kristale za Petu čakru), kao i azurit i indigo safir. Oni prosvetljuju naš um, unose razumevanje i otvaraju nas za viđenje viših dimenzija postojanja.

Lapis lazuli je plavi kamen, neprovidan, sa poljima tamnije i svetlije plave boje, belim poljima i piritnim inkrustacijama – zlatnim tačkicama, poput svemira posutog zvezdama. U starim kulturama je poštovan kao sveti kamen bogova ili muški kamen, jer podstiče hrabrost, samouvažavanje i višu volju. Simboliše beskonačnost vasione, apsolutnu svetlost, snagu i sjaj uma – misli. Učvršćuje visoki idealizam univerzalnog znanja i ljubavi. Deluje isceljujuće na telo i psihu, opušta i smiruje sve napetosti, bolove i grčeve, snižava pritisak. Štiti nas od negativne energije koja deluje od spolja, bilo da su zračenja iz svemira, tehničkih uređaja, iz zemlje ili nama upućene negativne misli i osećanja. Brzo se energetski zaprlja, pa ga treba što češće mentalno čistiti, ili pored kamenčića hematita i gorskog kristala. Može se čistiti i čistom vodom, bez soli, a puniti i na suncu.

Sodalit koji odgovara šestoj čakri je tamno plavi sa belim poljima, neprovidan. Pomaže pri balansiranju žlezda sa unutrašnjim lučenjem, aktivira metabolizam, insulin, snižava pritisak. Pojačava vidovitost, razvija logičko mišljenje, samopouzdanje i hrabrost. Ako gubi boju ili se zamuti treba ga duže ostaviti u vodi zajedno sa gorskim kristalom. Može se energetski puniti na suncu.

Azurit je kristalni dragulj, tamno plave boje sa purpurnim poljima, stakleno zrnasto sjajan, neprovidan. Simbol je unutrašnjeg znanja i mudrosti. Pojačava koncentraciju, podstiče dobre misli, intuiciju i vidovitost. Možete ga držati na radnom stolu (kao veći komad) ili nositi kao privezak ili ogrlicu. Njegov ogroman potencijal nam pomaže da otključamo nebesku kapiju i shvatimo sveobuhvatnost i raznolikost postojanja. Otvara nas za kosmičku svest i poimanje univerzalne istine. Koristi se neobrađen, čisti se u morskoj soli, bez vode, a na suncu može biti do pola sata.

Indigo safir je vredan i skup kamen, izuzetno delotvoran u tretmanu mentalnih poremećaja, jer može da isključi negativne elemente iz uma i izgradi uzvišene. Ovaj sjajni kristal nas uči da razlikujemo iluziju od znanja. On pomaže da jasnije vidimo svetlost istine i dosegnemo univerzalnu spoznaju. Čistite ga mentalno i pod vodom.

Sokolovo oko je svileno sjajan kamen prugastih plavo crnih polja. Odličan je pomagač kod svih problema vezanih za glavu, a naročito oči. Omogućava bolje viđenje, i fizičko i psihičko. Uz to štiti od štetnog tehničkog zračenja. Čistite ga pod tekućom vodom, a zatim u suvoj posudi pored hematita i nakon toga ga stavite da se regeneriše uz gorski kristal.

Ljubičasto kamenje, rekli smo, takođe pripada „duhovnom oku”, odnosno centru za viđenje, unutrašnju spoznaju. Njemu korespondiraju: ametist, lepidolit, fluorit, čaroit, sugilit.

Ametist je kvarc, boja mu prelazi od providne bele u korenu, do tamno ljubičaste na vrhu krunice. On deluje na više nivoa, od fizičkog do duhovnog, na najnižem smiruje agresiju i za tu svrhu se nosi na pleksus solarisu. Čisti nam auru, uravnotežuje energiju, pročišćava snove, oslobađa nas ljutnje i besa, straha i uznemirenosti. Pomaže nam da transformišemo negativne misli i emocije u univerzalnu ljubav i znanje. Odlična je podrška svim mentalnim procesima, inspiraciji, intuitivnom uvidu, meditaciji. Umanjuje bolove na svim nivoima, posebno one koji su vezani za predeo glave. Postavite ga između obrva, masirajte sa njim glavu ili ga noću stavite pod jastuk. Ametist pomaže prelazak na drugu dimenziju u trenucima smrti. Vredan je i koristan kristal, upućuje nas na vrednosti novog zlatnog doba saradnje u ljubavi i znanju. Obavezno ga sebi priuštite, jer nije skup, a višestruko je blagotvoran. Čistite ga pod vodom, nemojte ga izlagati suncu.

Lepidolit je ljubičasto zeleni, neprovidni, stakleno sjajan kamen, koji pomaže kod stresa i napetosti, jača naš nervni sistem. Nosite ga oko vrata, postavljajte između obrva, čistite ga u morskoj vodi, a stavite na sunce desetak minuta.

Fluorit je providno svetlo zeleni, sa violetnim poljima, stakleno sjajan. Zovu ga „kamen genija”, duboko deluje na sve čakre, posebno čeonu – „treće oko” stimulišući unutrašnje viđenje. On pomaže centriranje svih čakri, koncentraciju i učenje. Podstiče mentalni rad, otklanja strah od ispita. Leči starosnu senilnost, glavobolje, grip, astmu. Fluorit je snažan katalizator našeg unutrašnjeg preobražaja, uči nas da mudrost dolazi iz harmonije, koja je proizvod kontemplacije, ova proizlazi iz mira, a unutrašnji mir vodi ka unutrašnjoj svetlosti, potpunoj sreći i ispunjenju. Čistimo ga u vodi, a punimo na suncu.

Čaroit je ljubičasti, sa tamnim i svetlim poljima, od ružičaste do violet, neprovidan, stakleno sjajan. Nije pogodan za meditaciju jer je šaren. Nosite ga kao privezak ili stavljajte na čelo. On unosi stabilnost u neurovegetativni sistem i pojačava imunitet. Štiti od štetnog zračenja. Treba ga čistiti pod vodom i što više puniti na suncu.

Sugilit je crveno ljubičast do tamno lavanda, sa crnim poljima, neprovidan i masno sjajan. Jedan je od najjačih lekovitih minerala. Pošto je skoro izašao na površinu on pripada novom dobu i suzbija bolesti uzrokovane savremenim stresnim načinom života: srčane, nervne, mentalne, auto imune. On jača vid, sluh, govor, čisti unutrašnje organe, pomaže kod raka i side. Poboljšava imunitet, smiruje i opušta. Izuzetno je cenjen i skup. Možete ga koristiti kao nakit ili polagati na čelo i držati u ruci. Veoma je moćan, teško ćete iscrpiti njegovu snagu. Ipak ga čistite povremeno u posudi sa kamenčićima hematita, a punite pored kamenčića gorskog kristala.

SEDMA ČAKRA i ODGOVARAJUĆI KRISTALI

Idući u nizu energetskih centara, nakon Šeste, jeste Sedma Čakra, najviši energetski centar na nivou fizičkog tela, centar koji nas otvara ka višim dimenzijama, dimenzijama beskonačnog prostora i vremena. Neophodno je da u toku svog razvoja, a posebno u ovim trenucima velikih promena na svim nivoima i nailaska ere vodolije, shvatimo da fizički nivo postojanja ne samo da nije jedini, nego je i najmanji deo sveukupnog života, i da mi moramo da se otvorimo za više dimenzije, pojmimo sveukupnost i jedinstvo života, pojmimo da smo mi beskonačni, da na svojim najvišim dimenzijama prevazilazimo vreme i prostor.

Samo tako možemo da napredujemo dalje, da se duhovno razvijamo i ostvarujemo, da pratimo tok života. Pripremajući i pročišćavajući se na svim nivoima, od najniže, prve čakre, pa idući na gore, prirodno je da otvorimo i svoj sedmi energetski centar do maksimuma, pa potom i da nastavimo dalje sa razvojem. Razvoj i duhovni rast nemaju kraja, mi se razvijamo i dalje, to je prirodan proces koji traje, beskonačan je i nastavlja se i na još višim dimenzijama, iznad granica fizičkog postojanja.

Sedma čakra je na vrhu glave – na temenu i predstavlja centar za otvaranje za više dimenzije i spajanje svih nivoa postojanja i potpuno oslobođenje od svih uslovljenosti vremena i prostora. Boja joj je blještavo bela sa zlatnim primesama.

Sedma, krunska čakra je centar višeg nivoa naše svesti. To je nivo doživljavanja beskonačnosti postojanja i neograničenosti sopstvene svesti. Boja joj je, rekli smo, blještavobela sa zlatnim, pa i sa mogućim tragovima ljubičaste. Ljubičasta je najviša vibracija u spektru boja i prelazi u belu, a bela svetlost sadrži sve boje i univerzalna je. Ovom nivou odgovara belo kamenje, kao i providno: gorski kristal, ametist, fluorit, beril, čaroit, dijamant, houlit, biseri, a delimično se koriste i ljubičasti kristali.

Kristali na ovom nivou nas psihički uravnotežuju, otvaraju vrata percepcije, omogućavaju iskustva više svesti i jedinstva sa kosmosom, i doživljavanje transcedentalne, čiste ljubavi. Njihov sjaj, lepota i vrhunska vibracija uvode nas u svet svetlosti, mira i harmonije u sebi i oko sebe. Nosite ih uz sebe ili postavljajte na glavu ili iznad kada ležite i opuštate se. Uz njih ćete se osećati bolje, lepše, srećnije, potpuno ispunjeni pozitivnom energijom.

Ljubičasto kamenje se manje koristi za sedmu čakru i njega smo obradili u prošlom tekstu, kada je bilo reči o šestoj čakri, kojoj ono više odgovara, tako da ga sada nećemo posebno pominjati. Prelazimo na belo i providno kamenje, na prave predstavnike sedme čakre.

Za krunski centar, odnosno temenu – sedmu čakru, vezan je gorski kristal – providni kvarc i ostali providni kristali i dijamant. Oni predstavljaju univerzalnu svetlost, oslobođenje i osvešćenje. Pomažu uspostavljanju potpune ravnoteže u sebi i sa okolinom i spajanje sa Univerzumom, konačno oslobođenje od materije i svih uslovljenosti određenih prostorom i vremenom.

O providnom gorskom kristalu i njegovoj vrhunskoj vibraciji, kao i univerzalnoj nameni, već smo govorili, tako da ćemo sada ponoviti samo najosnovnije, a više ćemo se sada pozabaviti njegovim varijetetima u koje spadaju: rutil kvarc, mlečni i turmalin kvarc.

Gorski kristal, kvarc je providni kristal kvarca i on je univerzalan kamen za energetsko čišćenje, uravnoteženje i punjenje svih nivoa, od fizičkog prostora u kome boravimo, preko našeg fizičkog tela, svih organa, do emotivnog i mentalnog nivoa. Otklanja blokade, pretvara negativnu energiju u pozitivnu, jača celi organizam. Pojačava dejstvo svih ostalih kristala. Nosi u sebi belu svetlost, odnosno propušta sve boje duge kada je providan, čist i blistavo sjajan. Kada se energetski zaprlja čistite ga tekućom vodom ili ga ostavite da neko vreme bude u posudi u vodi. Sunce mu vraća snagu. Može biti u prirodnom, neobrađenom obliku (prirodni špicevi ili skupine više njih – druze) ili obrađen (oblutci, nakit, prostorni oblici – kugla, piramida…).

Rutil je providni sjajni kvarc koji sadrži niti rutila, srebrne, zlatne i crvenkaste boje. Ove niti dodaju intenzitet delovanju kvarca i pojačavaju njegovu isceliteljsku moć. Ponekad prave divne šare koje nose snagu magnetnih polja Zemlje i zlatne Božanske svetlosti, najkreativnije vibracije. On je upravo jedinstvo Neba i Zemlje, Materije i Duha, životne snage i čistoće svetlosti. Ovaj sjajni dragulj nam daje sklad, potpunu fizičku regeneraciju i uzvišenost misli i osećanja. Postupajte sa njim isto kao i sa gorskim kristalom, poštujte ga i čuvajte.

Mlečni kvarc je delimično providan, bele boje, čist i sjajan. Aktivira probavne organe, reguliše holesterol i čisti organizam od viška masnoća. Pospešuje duhovnost, povezuje telo s dušom i univerzalnim duhom. Podstiče dobro raspoloženje, pozitivna osećanja i misli, nevinost. Povezuje sve naše nivoe: materijalni, emotivni, mentalni i duhovni, unosi ravnotežu. Energetski se čisti u slanoj vodi ili tekućom vodom, a puni na sunčevoj svetlosti ili u posudi sa sitnim gorskim kristalima.

Turmalin kvarc je bistri bezbojni kristal sa crnim iglicama turmalina, koji udvostručava njegovu snagu. Predstavlja polaritet svetlosti i tame, aktivnog i pasivnog u nama, jedinstvo suprotnosti. Pomaže nam da shvatimo sebe i svet u kome živimo, okrenemo se svetlosti i preobražavamo negativne elemente u sebi, destruktivne misli i osećanja u apsolutno kreativne. Kao i svi kristali omogućava nam samospoznaju uspostavljanjem veze sa čistom svetlošću u sebi i oko sebe. Čisti se pod vodom i voli sunce.

Topaz beli je providan, sjajan kristal koji jača ceo naš energetski sistem, poboljšava rad srca, žlezda sa unutrašnjim lučenjem, krvotok, živce, čisti organe i tkiva od negativne energije, podstiče dobro raspoloženje. Energetski ga održavaju voda i sunce.

Beril je providan dragulj. Obojene smo već pominjali: svetlo plavi (akvamarin), zeleni (smaragd), žuti (zlatni i zelenkasti heliodor), ružičasti (morganit). Providni služi za otvaranje čakri, prodire duboko u auru, čisti je od energetskih naslaga i prosvetljava. Još je snažniji u kombinaciji sa obojenim berilima.

Dijamant je najviša manifestacija blještave bele svetlosti u materiji, car među kristalima, simbol snage, bistrine, čistoće, prosvetljenosti. Redak je i skup, jer se teško nalazi. Zbog ovoga se u kristaloterapiji zamenjuje gorskim kristalom koji ima slične osobine. Dijamant je najmoćniji, najsjajniji i najprodorniji kamen, tvrd i oštar, brzo i lako seče sve što se nađe na putu svetlosti i ne uklapa se u njenu najvišu vibraciju. Simboliše vrhunsku transformaciju, jer nastaje iz uglja – kao crnog i poroznog, i pod dejstvom temperature i pritiska se pretvara u najlepši dragulj – svetao, blistav, kompaktan i čvrst. Naučite preobražaj od dijamanta, postanite tako sjajni, bistri i nedodirljivi za sve uticaje. Njegova briljantnost, reflektovanje svetlosti sa svih strana, čini da sija kao malo sunce, kao izvor sjaja i najčistije energije. Ljudi koji su spoznali svoje jedinstvo u svetlosti, ljubavi i Znanju, sijaju nepodeljenom čistoćom, zlatnim zracima univerzalne istine. Oni su očistili i izbrusili sopstveni dijamant i iznedrili ga napolje da služi svima kao putokaz ka Svetlosti, ka Putu Ljubavi i Savršenstva. Pronađite svoj Kamen Mudrosti, probudite ga u sebi, osvetlite svoju unutrašnjost, pa ga dajte čitavom svetu da bude još jedna Zlatna Iskra u beskraju Svemira.

ODABIR i POSTAVLJANjE KRISTALA

TERAPIJA

Nakon uvodnih tekstova o osnovama kristaloterapije i objašnjenjima potrebnim za razumevanje ovog procesa sledili su opisi našeg energetskog sistema i glavnih energetskih tačaka, a paralelno sa tim i grupe odgovarajućih kristala. Uz dodatne neophodne informacije o svim koracima kristaloterapije i druženja sa svetom prelepog „kamenja”, da podsetimo, od odabira, nabavke, druženja, čišćenja i najosnovnijeg korišćenja kristala, stigli smo do momenta kada je neophodno zaokružiti i pojasniti jedan osnovni terapijski proces, sa svim njegovim koracima. Osim tog osnovnog postupka, naravno, postoji i niz kombinacija, što je već viši stepen rada sa kristalima i prevazilazi nivo ovih tekstova. O tome ćemo samo par reči, a oni koji su željni učenja i rada mogu da kroz dalje druženje sa nama u Ekološkom Centru Zlatni Put prošire svoje znanje i uđu dublje u svet kristala i terapeutskih metoda uopšte. Kristali se koriste, kao što smo već pominjali, i za „čišćenje” i oplemenjivanje prostora.

Da biste mogli da sebi uradite osnovni tretman kristaloterapije, neophodno je da nabavite bar jedan komplet kristala za sebe, minimum sedam komada odgovarajućih za sedam glavnih energetskih centara (čakri), ili sedam univerzalnih – gorskih kristala. Za ozbiljniji rad neophodno je da imate po više različitih komada za svaki centar ili nivo, od onih koje smo pominjali, ili čak i da imate i više komada od svake vrste. Ovo je neophodno ukoliko mislite da i nekom drugom pomognete kristaloterapijom jer vam u tom slučaju treba više kompleta u različitim međusobnim kombinacijama. Više kompleta morate imati u tom slučaju i zbog neophodnosti čišćenja jer posle jedne seanse kristali idu na čišćenje, a ako odmah nakon jednog pacijenta sledi drugi (bili to vaši ukućani ili se profesionalno time bavite), onda ne možete koristiti isti komplet dvaput uzastopce a da ga ne očistite energetski nakon upotrebe.

Ako sami sebe tretirate potrebno je da pre postavljanja kristala pripremite i prostor i kristale i sebe. Isto važi i kad pomažete drugima, prostor, kristali i pacijent se moraju pripremiti za seansu, a u ovom slučaju i terapeut. Nakon završene terapije sledi i energetsko čišćenje i punjenje prostora, pribora, kao i terapeuta.

Bilo da je u pitanju prostor za ličnu i porodičnu relaksaciju ili radni prostor za terapije pre seanse ga treba provetriti, energetski očistiti i napuniti pozitivnom energijom. To podrazumeva da pripremite atmosferu za isceljenje, obogaćujući prostor prijatnim mirisima, laganom smirujućom muzikom, blagim osvetljenjem, najbolje prirodnim sunčevim, propuštenim kroz zavese pastelnih boja, ili toplim veštačkim, a nikako jakim neonskim. Tokom terapije obezbedite  mir i neometan proces isceljivanja bez priliva agresivnih zvukova ili kretnji, buke, govora, zvonjave telefona…

Kristali koji će se koristiti tokom terapije moraju biti energetski čisti, što važi uopšte za njih, uvek ih treba održavati u aktivnom pozitivnom stanju. Nikada ne propuštajte da ih očistite posle rada ili nošenja uz sebe, a i ako ih ne koristite često obavezno je njihovo čišćenje u određenim periodima i na određeni način, što zavisi od vrste, a o čemu smo već govorili. Ako već ne znate tačno koliko često, onda ih bar jednom nedeljno energetski oslobodite nepotrebnih vibracija koje oni pokupe iz prostora gde su smešteni. Ako ih ne održavate, ne brinete o njima i ne pružate im neophodnu pažnju i ljubav, ne očekujte onda od njih puno, može se desiti da tako „zaprljani” – energetski opterećeni, ne mogu da vam pomognu, pa čak i da potpuno stradaju, izgube energiju, sjaj, nekad puknu ili nestanu… To je njihov odgovor na nebrigu i opterećenje lošim vibracijama iz najbliže okoline, od ljudi i prostornog okruženja. Više puta smo govorili kroz naše tekstove i druženje, ali da i sada podsetimo – Duhovnost je naš kreativan odnos prema svemu i svakom, u svemu što mislimo, govorimo, osećamo i činimo, uvek, u svakom trenutku života, kroz ljubav i svest kojom je dajemo. Dakle, da li su u pitanju kristali, hrana, naša porodica, posao, najbliže okruženje, drugi ljudi, priroda, sve jedno je, ili smo kreativni ili ne, ili pružamo odgovarajući odnos ili ne. Pa tako brinite i o svojim kristalima ako želite da vaše druženje bude u najboljem mogućem odnosu.

Pre samog postavljanja kristala neophodno je da se i vi pripremite (ako ste sami sebi pacijent), kao i vaš pacijent kada stignete do faze da pomažete i drugima. Možete da se istuširate, lagano obučete, pa onda neko vreme posvetite sopstvenoj relaksaciji i energizaciji. Krenite od vežbi istezanja, nastavite sa samomasažom, a nakon toga se smirite i duboko sporo dišite uz vizuelizaciju protoka svetlosti kroz svoje telo, prvo blještavobele, a zatim plave, pa zlatne, koje vas energetski čiste i ispunjavaju najkreativnijom energijom. Uz vizuelizaciju se molite za Božiju milost, mir i zdravlje, kako biste se potpuno opustili i smirili, „otvorili” za isceljujuće delovanje kristala. Lezite na ravnu podlogu (prostirka na podu, tvrđi krevet, bez jastuka za glavu) i onda postavite kristale.

Kristale izaberite iz svoje kolekcije koju ste već obezbedili za sopstveno lečenje i uspostavili odgovarajući kontakt, povezujući se sa njima na opisane načine putem energetskog čišćenja, punjenja i prihvatanja njihovih isceljujućih vibracija. Za početak možete se povezivati pojedinačno sa svakim kristalom, stavljajući ga prvo na dlan, pa na srce i čelo, kako bi osetili emotivnu i mentalnu vezu, a zatim na osnovu njegove boje, providnosti, strukture, šare i ostalih karakteristika, već opisanih u prethodnim napisima, odredite mu mesto na telu. Najvažnije je, pored svih preporuka i uputstava o korišćenju kristala da se sami što dublje povežete sa njima i intuitivno osetite šta oni vama daju, kakav je vaš lični uzajamni odnos i na osnovu sopstvenog iskustva odredite koji kamen za koju namenu vama može da posluži. Izuzetno je bitno da kod rada sa kristalima budete odgovorni i prema sebi, njima i drugim ljudima i da dobro proučite literaturu, a zatim krenete u otkrivanje samo svog odnosa sa kristalima. Birajte ih polako, s mirom i ljubavlju, sa svešću o njihovoj vrhunskoj svetlosnoj vibraciji, stabilnosti i pomoći koju mogu da nam pruže u isceljivanju kako fizičkog tela, tako i u oslobađanju psihomentalnih blokada i energetskom razvoju. Povežite se prvo sa gorskim kristalom, pa onda sa ostalima, jer će vas gorski kristal, kada se intenzivno povežete sa njim na svim nivoima, uvesti u odnos sa svim drugim kristalima. Već sam naglasila njegovu univerzalnost i bliskost sa našim energetskim poljem, kao i moć da pojača dejstvo svih ostalih minerala.

Među svojim lepim uglačanim oblucima, koji se najčešće koriste za terapiju, svesno odaberite odgovarajuće kamenčiće, osećajući koji vam treba u tom trenutku u zavisnosti od vašeg psihomentalnog i fizičkog stanja, problema koje imate i želite da rešite, stanja koje želite da postignete. Opuštanje je na prvom mestu i svakom je potrebno, pa je ono prva faza svake terapije, a zatim sledi energetsko čišćenje, oslobađanje od negativnih vibracija. Izaberite sedam kristala koje ćete postaviti na odgovarajuće tačke glavnih energetskih centara (čakri) na površini fizičkog tela, kako biste izveli tretman čišćenja čakri, a preko njih i organa sa kojima su povezani, žlezda, čula, kao i energetskih tokova u telu putem meridijana. Ne morate sve to znati, da biste se energetski pročistili, otvorili i aktivirali centre i meridijane, ispunili energijom, lečili i uravnotežili čakre, a time i ceo energetski sistem, uključujući sve nivoe, od duhovnog, pa preko mentalnog i astralnog, sve do fizičkog tela. Polako osvajajte znanje, upoznajte svoje telo, kako fizičko, tako i ostale nivoe, na tom putu veliku pomoć će vam pružiti kristali kao nosioci univerzalnog znanja, pohranjenog u njihovoj kristalnoj rešetki. Kako ih budete upoznavali i povezivali se sa njima, tako ćete sve više utvrđivati vezu sa svojom suštinom, univerzalnim duhom i celokupnim postojanjem. Možete ih doživeti kao oči kojima gledate razne slojeve jedne, sveukupne stvarnosti.

Aktiviranje čakri uz pomoć kristala se vrši zahvaljujući njihovoj sposobnosti da koncentrišu i prenose određenu talasnu dužinu svetlosti, kako sam već opisala u prethodnim nastavcima. Postavljajući kristale na kožu, na tačku koja odgovara mestu gde se energetski centar nalazi u unutrašnjosti tela na kičmi, mi tu svetlost usmeravamo u čakru koja se puni odgovarajućom bojom svetlosti. Ako ovaj proces koji se dešava zahvaljujući prirodnom zračenju kristala i našoj otvorenosti za svetlosne vibracije potpomognemo i vizuelizacijom energetskog toka u pozitivnom smeru u levku čakre, mi onda svesno usmeravamo energiju u čakrama u pozitivnom smeru i napajamo sve naše organe koji su vezani i hrane se energijom odnosno svetlosnim vibracijama iz ovih centara. Nijedan organ u našem telu ne može dobro funkcionisati ako nema stalan dotok pozitivne energije odgovarajuće talasne dužine svetlosti. Obojene kristale, ili gorske kao zamenu, postavljajte redom počevši od Prve do Sedme čakre. Za Prvu postavite kristal između blago raširenih nogu, tik do trupa. Za Drugu se odgovarajući kristal stavlja na stidnu kost, a za Treću na stomak, otprilike na polovinu rastojanja između pupka i grudne kosti. Četvrtu čakru stimulišemo tako što ćemo odgovarajući kristal postaviti na sredinu grudne kosti, a Petu postavljanjem u jamicu u korenu vrata. Za Šestu čakru mesto za kristal je tačka između obrva, dok ga za Sedmu, na kraju, postavljamo iznad temena.

Osim ovih sedam za glavne čakre, isceliteljski tretman možemo pojačati gorskim kristalima postavljenim oko nas i time osnažiti aurično energetsko polje, aktivirati ceo sistem, poboljšati ceo proces… Za to upotrebite 6 (šest) prirodnih gorskih špiceva i njih postavite na sledeći način: jedan ispod stopala, dva pored nogu, u visini desnog i levog skočnog zgloba po jedan, još dva sa strane trupa u visini desnog i levog ramena po jedan, i na kraju jedan iznad glave. Svi imaju špiceve usmerene na gore, čime se obezbeđuje dotok zemaljske energije, dok je onaj iznad glave usmeren na dole, kada se želi dotok spiritualne energije. Tako se prave dva trougla, jedan usmeren na dole, koji predstavlja materijalni nivo i jedan na gore, duhovni nivo, a oba nam obezbeđuju ravnotežu. Ovu formaciju možete napraviti i sa dvanaest gorskih kristala, u slučajevima težih bolesti i veoma slabog energetskog stanja.

Za dodatno stimulisanje i lečenje možete izabrati još koji kristal i postaviti ga na odgovarajuće mesto koje želite da tretirate (npr.: problem sa jetrom, bol u kolenu, povreda uveta, problemi sa srcem – kristal stavite na obolelo mesto ili blizu). Ako su problemi mentalne ili emotivne prirode, potrebno je pronaći mesto gde ih staviti kako bi se delovalo na tom nivou (npr.: kod mentalnih problema na nivou racionalnog, u zavisnosti koji problem i koji kristal su u pitanju, postavljanje može biti kod solarnog pleksusa, ili kod prednjeg dela glave… i sl.). Kombinacija je bezbroj i zato je neophodno da se uđe u svet kristaloterapije malo dublje, kako bi se razvijali u poznavanju čoveka, kristala, tog odnosa i rada sa kristalima.

Sem za rešavanje nekih problema, dodatno kristale možemo koristiti tokom terapije i za stimulisanje i uravnoteženje celog sistema ili delova tela, i to kao kombinacije u parovima (poput Moqui kamenja, ili parova magnetičnog hematita ili nekih drugih). To radimo tako što ćemo pored već postavljenih glavnih i onih koje smo dodali na određene tačke gde su bolesti i problemi, uzeti u svaku ruku po jedan od kamenova iz para, ili ih postaviti pored delova tela sa jedne i druge strane u paru. I ovde je pregršt kombinacija. Nemoguće je sve nabrojati, zato vam ostaje da izoštrite svoj osećaj i učite, vežbate, kombinujete…

Terapija kristalima traje individualno, od 15 (petnaest) minuta, pa do sat vremena. Za to vreme mirujete, upijate blagotvorne vibracije i prepuštate se isceljujućem procesu. Dodatno pojačavate sve i vašim aktivnim učešćem u terapiji kroz vizuelizaciju, pozitivne afirmacije, molitve… i druge tehnike kojima stimulišete, kao pacijent, ceo proces i uspostavljate mnogo snažniji, dublji i brži odnos i proces isceljenja.

Nakon završene terapije kristali idu na energetsko čišćenje i punjenje, prostor provetravate i punite svetlošću i svežom energijom (i čistite i punite energetski ako znate neku od tehnika – što je obavezno ako ste terapeut drugima), nastavljate dalje sa svojim aktivnostima ili se odmarate i spavate ako ste pacijent, i energetski sređujete sebe ako ste terapeut.

KRISTALI u PROSTORU

Kako bismo zaokružili priču o upotrebi kristala, ovom prilikom obratićemo pažnju na neke osnovne elemente vezane za njihovu primenu u isceliteljskoj, zaštitnoj i ulozi emitovanja pozitivnih vibracija i energetske podrške u prostoru. Pored svoje dekorativne uloge zbog divnih boja, oblika i sjaja, prirodni kristali doprinose prijatnijoj atmosferi, većem miru i spokoju u prostoru u kome se nalaze. Ako vodite računa o energiji u okruženju, predlažem da oplemenite svoj dom ili radni prostor pozitivnim vibracijama koje isijavaju prekrasni svetlucavi kristali. U prirodnim oblicima, poput kamenih ruža, korala i grančica ili skupine piramidalnih struktura i obeliska, oni unose svetlost u vaš životni prostor i zrače određene frekvencije energije, u zavisnosti od boje, oblika i veličine. Zbog svoje pravilne kristalne strukture oni su izvanredni provodnici toplotne, električne, magnetne i bio-(životne)-energije, kao i njenih drugih oblika. U stanju su da akumuliraju, uvećavaju, poput generatora i isijavaju u svoju okolinu svetlost i sve ostale energetske oblike. Minerali, takođe, svojim snažnim poljem transformišu štetne i unose blagotvorne vibracije u okolinu i u tu svrhu bolje je koristiti prirodne, neobrađene kristale. Poželjno je da budu pravilnog oblika, kao kvarcni kristali koji imaju prirodni oblik piramide, a nalaze se često u skupinama, poput korala. Takve skupine se zovu druze i one snažno energetski deluju u prostoru. Kristali su po svojoj prirodnoj strukturi okamenjena, čista svetlost u čvrstom obliku, određene forme.

U nehumanim uslovima gradskog života, skoro smo potpuno otuđeni od prirode, zelenih prostranstava, neba i zemlje. Želimo li se približiti prirodi, deo neprolazne lepote kreacije možemo sebi priuštiti u vidu kamenih skulptura, u oblicima koje je jedino ona mogla izvajati. Takve boje je mogla izmisliti samo nepresušna imaginacija slobodnog i beskonačnog duha majke Zemlje. Ako u svoj dom unesemo jedan delić te lepote bićemo bliži korenima, bliži Zemlji i njenom stvaralačkom duhu. Ovi sjajni kameni cvetovi mogu dodati svetlost, živost ili mir, oplemeniti i upotpuniti ambijent u kome provodimo trenutke odmora ili radimo.

I kutak sa malo prirodnog svetla dobiće više sjaja uz pomoć jednog ili više komada kristalnih druza, što je stručan naziv za skupinu nekoliko ili više kristalnih samaca. Ako uz to taj kutak osvetlite na odgovarajući način, sijalicama u boji, kristali će upijati svetlost i širiti je u prostor putem svojih glatkih, sjajnih površina. Kada su u obliku piramidica, kao kvarcni kristali, posebno koncentrišu energiju i snažno deluju na svoju okolinu. Zato je u sobama za odmor i spavanje od deset do petnaest kvadrata dovoljno imati kristal ili skupinu veličine od deset do dvadeset santimetara u prečniku. Dnevne sobe, trpezarije ili radne prostore veće kvadrature mogu krasiti krupniji komadi kamenih korala. Veličinu i broj kristala birajte prema veličini prostora, zbog njihovih snažnih vibracija, nemojte da vas ponese njihova lepota i blistavost, pa da preterate sa koncentracijom te moćne svetlosne energije.

Oblik može biti prirodni kao što je kristalni obelisk sa zašiljenim vrhom, pa i više njih sraslih zajedno, različitih veličina, sakupljeni poput grozda ili razgranati kao korali. Od vašeg afiniteta zavisi za koji oblik ćete se opredeliti. Piramidalni više koncentrišu energiju, a zatim je usmeravaju u određenom smeru. Razgranati šire energiju na sve strane u svoju okolinu. Oblik, takođe, zavisi i od vrste minerala. Neki rastu u piramidalnim grozdovima, kao kvarcni, neki u teseralnim, kockastim, kao pirit. Drugi su poput latica ruže, kao kalciti, ili zaobljeni poput hematita, opala. Ako se obrađuju mogu se oblikovati u piramide, kocke, kugle, jaja ili različite skulpture i figure. Svaki oblik nosi svoju simboliku i samim tim, energetsko dejstvo na okolinu. Osetite sami šta vam prija, i opredelite se za odgovarajući oblik i boju u zavisnosti od namene prostorije.

Prema boji možemo uslovno odrediti namenu kristala: crveni i narandžasti  podstiču fizičku aktivnost, poboljšavaju cirkulaciju energije u prostoru, aktiviraju ustajalu i uspavanu vibraciju. Ako je negde slab protok energije ili nedostaje snažna nota, postavite neki jaspis, karneol ili kalcit crvene ili oranž boje. Na primer, u velikim sobama opremljenim nameštajem hladnih ili tamnih boja dobro će doći komad kristala u jarkim, toplim tonovima. U tamnim prostorijama isto će pomoći neki veći svetlucavi kamen.

Za podsticaj mentalne aktivnosti, uravnoteženosti ili boljeg apetita i varenja preporučujem tople žute citrine, tigrovo oko, aragonit ili ćilibar, koji sijaju i greju poput sunca i raduju naš um. Takođe, figurice kao jaja, lopte i oble posude od žuto zelenog oniksa služe istoj svrsi. Dobri su za trpezarije i radne sobe. Zeleni kristali, kao i ružičasti, unose harmoniju, regenerišu i podstiču isceliteljsku energiju u prostoru i u nama, bude pozitivne emocije. Najbolje je da ih smestite u dnevnu sobu i prostoriju za odmor, a po potrebi mogu poslužiti i u spavaćim sobama. Zeleno zrače: žad, hrizopraz i hrizopal, koji su svetliji ili prazem, ahat, aventurin, malahit, koji su tamnije zelene varijante. Roze kvarc isijava u svoju okolinu nežne i tople talase ljubavi.

Plavi minerali inspirišu kreativan rad i imaju zaštitni potencijal. Oni nas štite od štetnih zračenja podzemnih voda, ruda, raznih uticaja kojima smo i ne znajući izloženi, a koja dolaze iz zemlje i svemira, potom od elektromagnetnih talasa i  drugih tehničkih uticaja, prouzrokovanih savremenim načinom života. Zaštitu nam pružaju svetloplavi, kao što su: akvamarin, kalcedon, tirkiz. Sokolovo oko, svilenkasti tamno plavi kristal sa petrolej prugama, može vam pomoći kod zračenja kompjutera i televizora. Za istu svrhu delotvoran je tamno plavi lapis lazuli i azurit.

Ljubičasti kristali unose mir i harmoniju u prostor, opuštaju i omogućavaju lak san. Svojim prijatnim talasima smiruju misli, poboljšavaju koncentraciju, pa su preporučljivi i za radne prostore i za spavaće sobe. Ametist je posebno dobar za miran san, ali i za mentalne aktivnosti, poput učenja i kreativnog rada. Za lepe snove možete manji kristal postaviti na uzglavlje ili veći na noćni ormarić pored kreveta. Takođe, jedna mala piramida ljubičastog fluorita na radnom stolu omogućiće vam da lakše učite i brže se inspirišete za inventivne ideje.

Providni ili mlečno beli kristali pozitivno deluju na sve naše nivoe, jer isijavaju belu svetlost koja sadrži sve boje, poput duge i nose univerzalnu, vrhunsku vibraciju. Zato beli kristali mogu da se postave svuda u stambenom ili radnom prostoru, najbolje pored prozora, gde prikupljaju dnevno svetlo i šire ga u okolinu. Oni izuzetno vole sunčeve zrake, koji ih napajaju energijom. Providni, kao kvarcni gorski kristali, unose bistrinu vode i odsjaj neba i sunca u naš dom. Providni kvarc je i univerzalan i dobar za sve namene, otklanja energetske blokade u telu i transformiše štetne talase u prostoru u pozitivne. Da podsetimo, Gorski kristal u ezoteriji predstavlja sva četiri elementa: zemlju, vodu, vatru, vazduh. Kad se povežemo sa kristalom ili ga stavimo u prostor, unosimo ravnotežu svih elemenata u svoj bio sistem ili okolinu. Ako u prostorijama nemate dovoljno prozora i, samim tim, dnevnog svetla, postavite na istočnu ili južnu stranu sobe, u uglu, stočić sa lampom i kristalom koji zrake svetla reflektuje u prostor oko sebe. Kristal uvek treba da bude dobro osvetljen, bilo dnevnim ili veštačkim svetlom, jer samo tako može širiti svoj blagotvorni uticaj.

Divni kameni cvetovi imaju trajnu lepotu i nezamenjivu dekorativnu i energetsku ulogu. Oni su dar prirode i sjajna svetlosna tela koja unose harmoniju u naš život. Ako im ukažemo poverenje i svoj dom ili kancelariju prepustimo njihovim pozitivnim vibracijama, možemo se osećati prijatnije, životnije, bliže prirodi i njenoj kreativnoj energiji. Potrebno je odrediti kako ćete i gde postaviti kristale u prostoru, koji želite da oplemenite njihovim svetlosnim talasima. Dobro bi bilo da se posavetujete sa stručnjakom za energetsko uređenje prostora koji će ispitati prostor i odrediti najdelotvornije mesto za kristal. Ako niste u mogućnosti da konsultujete stručnjaka pri izboru adekvatnog mesta za kristal, prepustite se sopstvenoj intuiciji i sami ga pronađite.

izvor: narodnamedicina.com

Poslednji tekstovi