NaslovnaApotekaRoditelji, multivitaminski SUPLEMENTI nisu bez rizika

Roditelji, multivitaminski SUPLEMENTI nisu bez rizika

Multivitamini nisu neophodni većini zdrave dece koja normalno rastu.

Hrana je najbolji izvor hranljivih sastojaka. Redovni obroci i užina mogu pružiti sve hranljive sastojke koji su potrebni većini predškolaca.

Iako su mnoga mala deca izbirljiva, to ne znači nužno da imaju nutritivne nedostatke. Mnoge uobičajene namirnice – uključujući žitarice za doručak, mleko i sok od pomorandže – obogaćene su važnim hranljivim sastojcima, kao što su vitamini B, vitamin D, kalcijum i gvožđe. Dakle, vaše dete možda uzima više vitamina i minerala nego što mislite.

Da li deca imaju drugačije potrebe za hranljivim sastojcima od odraslih?

Deci su potrebne iste hranljive materije kao i odraslima – ali obično zahtevaju manje količine.

Kako deca rastu, od vitalne je važnosti da dobiju odgovarajuće količine hranljivih sastojaka koji pomažu u izgradnji jakih kostiju, poput kalcijuma i vitamina D.

Gvožđe, cink, jod, holin i vitamin A, B6 (folati), B12 i D presudni su za razvoj mozga u ranom životu.

Stoga, iako će deci možda trebati manje količine vitamina i minerala u poređenju sa odraslima, ipak treba da dobiju dovoljno ovih hranljivih sastojaka za pravilan rast i razvoj.

Dalje, multivitaminski suplementi nisu bez rizika. Megadoze vitamina i minerala mogu biti toksične. Pored toga, neki vitamini i minerali mogu da interaguju sa lekovima koje vaše dete može uzimati.

Razgovarajte sa pedijatrom ako ste zabrinuti da li dete dobija preporučeni nivo vitamina i minerala.

Multivitaminski suplement  može biti koristan za vaše dete ako:

  • Ima kašnjenje u fizičkom i razvojnom rastu (neuspeh u napredovanju)

  • Ima određene hronične bolesti ili alergije na hranu

  • Ima restriktivnu ishranu, poput stroge veganske ishrane

Konkretno, deca koja jedu biljnu ishranu mogu biti izložena riziku od nedostatka kalcijuma, gvožđa, cinka i vitamina B12 i D – posebno ako jedu malo životinjskih proizvoda ili čak nimalo.

Ako lekar vašeg deteta preporučuje multivitamin, odaberite onaj koji je dizajniran za starosnu grupu vašeg deteta i ne daje više od 100% dnevne vrednosti vitamina i minerala. Pored toga, držite multivitamine van dohvata deteta i jasno mu stavite do znanja da nisu slatkiši.

Mere predostrožnosti

Dodaci vitamina ili minerala mogu biti toksični za decu kada se uzimaju u prekomernim količinama. Ovo je posebno tačno sa vitaminima A, D, E i K rastvorljivim u mastima koji se skladište u telesnoj masti.

Jedna studija prijavila je toksičnost vitamina D kod deteta koje je uzimalo previše dodatka.

Imajte na umu da naročito gumeni vitamini takođe mogu lako da se prejedu. Jedna studija je navela tri slučaja toksičnosti vitamina A kod dece zbog prejedanja vitamina sličnih slatkišima.

Ako sumnjate da je vaše dete uzelo previše vitaminskih ili mineralnih dodataka, odmah se obratite lekaru.

Autor: Tamara Nikoličić
Izvor: Detinjarije.com

Poslednji tekstovi