NaslovnaNekategorizovanoSuve kajsije su prirodni lek za srce,  mršavljenje, nadutosti, opstipaciju… ( RECEPTI)

Suve kajsije su prirodni lek za srce,  mršavljenje, nadutosti, opstipaciju… ( RECEPTI)

Kajsija je koštunjava voćka poreklom is severoistočne Kine. Okruglog je oblika, nežne naranžaste boje i obrasla je sitnim dlačicama. Najviše ih se proizvodi u Turkoj, Iranu i Italiji. Ulje kajsije koristi se kao prirodni lek za otoke i čireve.

Kako je kajsija sezonska voćka ljudi su od davnina pokušavali da je sačuvaju što duže. Najčešće se tretiraju sulfur dioksidom (E220) kako bi dobile lepšu i drečaviju boju. One koje nisu tretirane imaju tamniju nijansu. Zato ne dajte da vas obmane izgled. Smeđkaste i manje privlačnog izlgeda su daleko zdravije.

Kajsije koje su dehidrirane (dry apricot) u sebi sadrže beta karoten, kalijum,  fosfor, magnezijum, selen i dosta gvožđa. Takođe, one sadrže i vitamine B grupe i vitamin A. U jako maloj količini sadrže i vitamin C.

Suve kajsije kalorije

Kalorijska tablica kaže sledeće: u 100 grama sušenih kajsija nalazi se 241 kalorija. Ne sadrže holesterol, ali na tu količinu imaju 63 ugljena hidrata.

Iako važe za vlaknasto voće koje potpomaže mršavljenje sa njima treba obazrivo. Broj kalorija nije zanemariv, stoga nemojte preterati sa konzumacijom.

Zašto suve kajsije morate da uvrstite u ishranu

  1. Sušene kajsije su dobre za malokrvne(anemične) osobe. One obuluju gvožđem i popravljaju krvnu sliku.

  2. Sadrže kalijum karbonat, zbog čega su prirodni lek za srce i prevencija aritmiji. A zbog prisustva magnezijuma i fosfora oni regulišu krvni pritisak.

  3. Sadrže lutein i zeaksantin koju su bitni za zdravlje očiju.Ovo voće smanjuje rizik za nastanak katarakte.

  4. Beta karoten je odličan za vaš ten. On ima antiejdž efekat i smanjuje oštećenja nastala usled izlaganja kože suncu.

  5. Bogate mineralima suve kajsije za zdravlje kostiju su prava blagodet. Jedite ih redovno i smanjićete rizik od osteoporoze.

  6. Pomažu kod opstipacije jer spadaju u vlaknastu hranu. Sitno ih iseckajte i dodajte u ovsenu kašu, slobodno ih kombinujte i uz suve šljive. Podstaći ćete probavu i imaćete meku i redovnu stolicu svaki dan.

  7. Dobre su i za dijabetičare jer imaju nizak glikemijski indeks. Pripazite ipak na doziranje tokom dana, dakle nemojte preterivati.

  8. Imaju više kalijuma nego banana i deset puta više magnezijuma nego druge voćke. Upravo zbog toga je suva kajsija odličan lek za spazam mišića.

  9. Vitamin B6 bitan je za jačanje imuniteta i poboljšava vaš metabolizam. Karotenoidi iz kajsije štite od raka i pobošljavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema.

  10. Znajte da se u nekim kulturama cene suve kajsije kao afrodizijak. I Šekspir navodi isto u Snu letnje noći.

Najbolji recepti sa suvim kajsijama za zdravlje

Suve kajsije u ishrani nisu samo ukusan već i izuzetno zdrav sastojak. Njihova vlakna su idealna za svaku dijetu. Potrudite se da umesto rafinisanog belog šećera u jelo stavljate voćne šećere jer su mnogo zdraviji.

Za zdravlje je najbolje svaki dan konzumirati sušene kajsije ali po malo – dozirano. Na taj način ćete sebi obezbediti unos vitamina i minerala vitalnih za organizam. Iseckajte ih u musli, praviti od njih ukusne keksiće i bonžite. Takođe, možete ih i samleti i koristiti kao namaz.

Samlevene suve kajsije i med savršen su izbor za početak svakog dana. Namažite ih na hleb, palačinke ili koristite kao punjenje za kroasane ili fil za kolače.

Čuvena Saher torta kao premaz preko sočne čokoladne piškote koristi upravo džem od kajsija. Izaberite zdraviju varijantu i pokušajte umesto džema koristiti ovaj preliv od meda i kajsija.

Veganski slatki zalogajčići

Za ovaj recept potrebno vam je:

  • 5 šolja pahuljica od spelte,

  • po šolja urmi (datula), orasa, suvih kajsija i kokosa.

  • domaći med.

Priprema:

Urme prvo potopite da omekšaju, a zatim njih i ostalo voće iseckajte. Dodajte med i malo vode u koje ste potapali datule kako biste spojili sastojke. Utapkajte smesu u tepsiju i stavite u frižider.

Sušenim kajsijama protiv dijabetesa

Dijabetes je stanje povišenog nivoa šećera u krvi. Sistem koji prenosi glukozu po organizmu u ovom stanju je poremećen. Šećer se taloži u krvi i ne dospeva do organa koji tako polako propadaju.

Šećerna bolest negativno utiče na funkcionalnost organizma i smanjuje životni vek bolesnika. Sušene kajsije sadrže magnezijum koji reguliše nivo šećera u krvi.

Većina bolesnika ima dijabetes tipa 2 koji se javlja zbog genetskih predispozicija ili faktora spoljašnje sredine. Postoji i dijabetes tipa 1 koji se najčešće javlja pre 30-te godine života, gestacijski (u trudnoći) i ostale specifične vrste.

Pored odgovarajuće terapije insulinom ključan faktor u izlečenju su fizička aktivnost i prilagođena zdrava ishrana. Bitno je kako su obroci raspoređeni, unos kalorija ali i vrsta energenata koji se unose u telo.

Organizam bez glukoze ne može opstati, pluća ne mogu da dišu, niti mozak da funkcioniše.

Ali jako je bitno koja vrsta šećera se unosii u telo. Beli šećer je definitivni najgora solucija. Šećeri iz osušenih kajsija su mnogo zdravija varijanta. Voće u ishrani dijabetičara je jako bitno kako bi se održala zdrava moždana funkcija. Posebno kajsije, borovnice, narandže i jabuke.

Ključ je u umerenosti i rasporedu zdravih obroka. Pacijent koji boluje od dijabetesa treba da „uobroči“. Najbolje bi bilo da uvede određenu rutinu, tj da ima obroke svaki dan u isto vreme. Na taj način se nivo šećera u krvi drži pod kontrolom.

Sušene kajsije su idealna hrana za jačanje kičme

Suve kajsije za zdravlje kostiju imaju višestruke blagodeti. Kao prvo one sadrže 55 mg. kalcijuma (u 100 gr.). On je glavni mineral za izgradnju kostiju.

Ipak, kako bi kalcijum delovao potrebni su mu vitamini saborci: A i D. Tako da bi najbolje bilo da kajsije konzumirate u kombinaciji sa namirnicama koje u sebi sadrže ove vitamine.

Magnezijum koji takođe sadrže u velikoj koncentraciji bitan je za očuvanje zdravlja kostiju.

Recept za zdravu kičmu suve šljive, kajsije i smokve

Osušene smokve, šljive i kajsije regenerišu kičmu. Napravite čaj od ovih voćki na sledeći način;

  • Potopite u vodu 2 komada suvih šljiva i dodajte po jednu smokvu i jednu kajsiju.

  • Prelijte suvo voće vodom, što manje stavite čaj će biti jači.

  • Kada tečnost proključa sklonite sa ringle i ostavite neka odstoji oko dva sata.

Doziranje:

Pijuckajte ovaj napitak svakodnevno i uklješteni pršljenovi će se sami vratiti na svoje mesto.

Prirodni laksativ dokazanog dejstva

Suve kajsije za probavu su delotvorne kao i suve šljive. Njihova vlakna su lako svarljiva, a tri-četiri voćke dnevno imaju izuzetan laksativni efekat. Ako je vaš problem hronični zatvor i tvrda stolica, uvrstite ih u ishranu.

Suve kajsije su istovremeno i prirodni lek za mršavljenje i otklanjanje nadutosti u stomaku.

Kako biste poboljšali varenje i peristaltiku creva jedite ih pre obroka. Na taj način će njihova vlakna potpomoći da se svari i ostala hrana koju ste uneli.

Bilo bi poželjno da čim se probudite dan započnete sa čašom mlake vode ili čaja u koji ste iscedili malo limuna.

Zatim iseckajte suve šljive i kajsije i umešajte ih u musli ili ovsenu kašu. Ovaj hranljivi obrok pripremiće vas za sve izazove koje dan sa sobom nosi.

Šta je potrebno za sušenje kajsija u kućnim uslovima

Sušenje voća u dehidratoru je najjeftiniji način da dobijete ukusno i zdravo suvo voće.

Postupak sušenja kajsija

  • Kajsije je potrebno prvo oprati a zatim prepoloviti i izvaditi koštice. Možete ih seći i na četvrtine. Birajte samo zdrave plodove i nemojte pretrpavati dehidrator.

  • Na temperaturi oko 70 stepeni potrebno ih je sušiti oko sedam sati. Što tanje kriške voća isečete vreme sušenja kajsija će biti kraće. Ukoliko su kajsije prskane prvi ih dobro operite od pesticida toplom vodom.

  • Kada je voće osušeno stavite ga u papirne vrećice ili sterilisane tegle. Čuvajte na hladnom mestu.

Cena dehidratora za sušenje voća koštaju otprilike 5000 – 7000 dinara. Možete ih kupiti i online.

Suve kajsije recepti za najukusnije poslastice

Recepti sa sušenim kasjijama su mnogobrojni. Od baklave, keksa i sitnih posnih kolačića pa sve do delicija sa mesom.

Džem i kompot od sušenih kajsija je prilično jednostavno napraviti, a idealna su poslastica za one koji se zdravo hrane.

Suve šljive, kajsije i smokve savršene su za pripremu zdravih posnih kolačića.

Džem od sušenih kajsija

Pravi se tako što se:

  • 400 grama suvih kajsija stavi u šerpu i  prelije vodom. Stavite posudu na šporet i pustite nek voda proključa. Kuvajte još šest minuta.

  • Zatim ostavite da se smesa prohladi pa izmiksajte štapnim mikserom.

  • Dodajte i sok od pola limuna i promešajte.

Čuvajte džem u staklenim teglicama. Na isti način možete napraviti i pekmez koji u sebi sadrži suve šljive, kajsije i smokve.

Sušene kajsije u čokoladi

Napravite tako što ćete otopiti čokoladu na pari. Zatim u nju umočite sušene kajsije.

Radi još boljeg ukusa i dekoracije možete ih uvaljati u mlevene lešnike ili kokos.

Hleb sa suvim kajsijama kao idealan desert uz šoljicu čaja

Potrebni su vam sledeći sastojci:

  • 150 gr. iseckanih suvih kajsija,

  • 150 gr. butera + 40 gr.

  • pola pakovanja kvasca,

  • 1 dl. mleka,

  • 2 jaja,

  • 225 gr.namenskog brašna,

  • 100 grama vanilin šećera

  • i prstohvat soli.

Priprema hleba:

Umutite buter sa šećerom i soli tako da bude kremast. Dodajte jaja, dobro umutite, a zatim dodajte i brašno i kvasac koji je nadošao u toplom mleku. Ostavite smesu da nadođe pa dodajte suvo voće.

Sipajte u pleh u obliku pravougaonika koji ste prethodno premazali maslacem i posuli brašnom.

Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

Zatim prekrijte hleb papirom za pečenje i pecite još dvadestak minuta na 180 stepeni. Dok je još vruć, prelijte ga vrućim maslacem.

Najbolji kolači od suvih kajsija – recepti

Kuglice od suvih kajsija i badema

Za ovaj recept potrebno vam je:

  • 100 gr. prepečenih badema,

  • 100 grama suvih kajsija,

  • sok od pola limuna i med.

Priprema kuglica:

U blenderu jednostavno usitnite bademe i kajsije, Dodajte sok od pola limuna i kašiku meda. Sve dobro umesite i vadite male kuglice.

Ovaj instant desert je izuzetno zdrav i ukusan.

Kajsija štangle

Evo jednog dekorativnog i ukusnog recepta idealnog za proslave. Deca ih prosto obožavaju.

Potrebni sastojcu su:

  • jedan list velike oblande,

  • 500 grama samlevenih suvih kajsija,

  • 100 gr. šećera u prahu,

  • 200 gr. kristal šećera,

  • 125 gr. margarina,

  • 1 dl vode,

  • 200 gr. mlevenog keksa

  • i 150 gr. oraha.

Priprema:

Za glazuru otopite 100 gr. čokolade i kašiku margarina. Napravite dva fila koje ćete staviti između dva lista oblande koja je prepolovljena.

Prvi fil napravite tako što ćete pomešati sušene kajsije i šećer u prahu i premazati oblatnu.

Drugi fil se pravi tako što se prokuva šećer, voda i margarin i u to dodaju mleveni keksi i orasi. Prebacite ga preko prvog fila i preklopite oblatnom.

Stavite preko neki težak predmet da se filovi sabiju i ostavite u frižider da se ohladi.

Izvor: dijetamesecevemene.com

Poslednji tekstovi