NaslovnaBiljeLekovito biljeČudotvorna biljka: Ublažava depresiju, nesanicu i stres!

Čudotvorna biljka: Ublažava depresiju, nesanicu i stres!

U borbi s nesanicom većina posegne za tabletama za smirenje ili spavanje. No, osim njih, za neprospavane noći možete izabrati i valerijanu, biljku čiji koren ublažava osećaj napetosti i nesanicu i poboljšava kvalitet sna.

Kod pušača izaziva odbojnost prema duvanskom dimu, a smanjuje i napetost i nervozu pa je odličan saveznik kod odvikavanja od pušenja.

Valerijana ublažava i simptome depresije, epilepsije, hroničnog umora i stanja izazvana psihološkim stresom, uključujući glavobolje, želučane tegobe, strah i hipohondriju. Može umanjiti i bolove u mišićima i zglobovima i menstrualne grčeve i neugodne simptome menopauze. Osim toga, na valerijanu teško da ćete se navići kao kad je reč o uzimanju tableta čim san ne dolazi na oči. Velika prednost za njenu upotrebu je i to što, za razliku od tableta za smirenje i antidepresiva, valerijana ne izaziva nikakvu zavisnost.

Deluje kao sedativ

Valerijana deluje sedativno i ublažava grčeve, pa se prvenstveno upotrebljava kod nervne napetosti i nesanice koja je posledica nervoze, stresa i razdražljivosti, koji izazivaju grč u telu i mišićima. Upotrebljavamo je i kod depresije, migrena i glavobolja izazvanih stresom i napetošću. Prema nekim istraživanjima, valerijana popravlja i kvalitet sna onda kada tablete za spavanje prestanu da budu efikasne. No, valerijana na nesanicu ne deluje tako brzo kao tablete pa ju je potrebno uzimati nekoliko dana, pa i nedelja, kako bi se osetio njen pravi efekat.

Njeno delovanje je potvrđeno i kod ubrzanog rada srca, bolova u predelu srca, grčeva disajnih puteva, psihičke premorenosti, kod osećaja straha izazvanog neurotičnim stanjima. Prednost ove lekovite biljke je što, za razliku od farmaceutskih sredstava za spavanje, ne izaziva osećaj mamurluka.

Način upotrebe

Valerijanu je najbolje upotrebiti tako da jednu čajnu kašičicu korena valerijane prelijete hladnom vodom i ostavite da odstoji od 8 do 12 sati. Zatim procedite i napitak sasvim malo ugrejte i pijete ga gutljaj po gutljaj, od dva do tri puta na dan, s tim da zadnju šoljicu popijete pola sata pre spavanja. Koren biljke možete preliti vrućom vodom i ostaviti dvadesetak minuta, a zatim procediti i piti na isti način kao kod hladne pripreme. Neugodan ukus čaja možete ublažiti kombinacijom valerijane i drugih biljaka, ali samo s onima koje nemaju sedativno dejstvo.

Kod nesanice, dva sata pre spavanja uzimajte od 400 do 900 ml ekstrakta valerijane tokom mesec dana.

Za ublažavanje nemira 20 mg ekstrakta valerijane i 80 mg ekstrakta lista limuna uzimajte tri puta na dan mesec dana. Tinkturu napravite tako da 50 g usitnjenog korena stavite u litar 40-postotnog alkohola. Neka odstoji deset dana pa procedite, sipajte u bočice i dobro ih zatvorite.

Valerijana se može kombinovati i s drugim lekovitim biljkama kao što su, na primeri, matičnjak, glog, kamilica. U biljnim apotekama može se nabaviti i tinktura valerijane, koja se uzima tri puta na dan po 20 kapi na kocki šećera. Nakon 2 – 3 nedelje upotrebe valerijane treba napraviti pauzu od dve nedelje, a zatim je, ako je potrebno, možete ponovno početi uzimati. Prerađevine od valerijane možete kupiti i u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula i ekstrakta.

Zabranjena za trudnice i dojilje

Valerijana se ne sme upotrebljavati tokom trudnoće i dojenja. Ne treba je uzimati ni uz alkohol, koji pojačava njeno delovanje. Valerijana ima kontra efekat i kod onih koji uzimaju sedative, antidepresive, hipnotike i benzodiazepine (apaurin, lexilium, lexaurin). Uzimanje valerijane zajedno s drugim sedativima može uzrokovati preveliku pospanost, jer valerijana takođe ima delovanje sedativa. Valerijana usporava centralni nervni sistem.

Anestezija i neki drugi lekovi, koji se upotrebljavaju tokom operativnih zahvata, takođe deluju na centralni nervni sistem. Kombinacija anestezije i valerijane može biti jako opasna. Zato je preporuka da se prestane valerijanu uzimati barem 2 nedelje pre operativnog zahvata. Čaj od valerijane kod pušača izaziva odbojnost prema duvanskom dimu, a smanjuje i napetost i nervozu pa je odličan saveznik kod odvikavanja od pušenja.

Nuspojave

Valerijana može uzrokovati neke nuspojave, kao što su glavobolja, uznemirenost pa čak i nesanica. Kod nekih se može javiti osećaj da su umorni i pospani dan nakon uzimanja valerijane. Iako ne izaziva mamurluk, valerijanu nije preporučljivo konzumirati pre vožnje automobilom ili rada koji traži veću koncentraciju, jer zbog uspavljujućeg delovanja smanjuje pažnju i može biti razlog za nepažnju ili nesmotrenost pri vožnji i radu. Ako primetite neke nuspojave, smanjite dozu ili potpuno prestanite s uzimanjem valerijane.

ordinacija.tv    Izvor:zena.hr

Poslednji tekstovi