NaslovnaLekariAlternativaNarodni lekove koji će ublažiti crvenilo kože i smiriti opekotine od sunca

Narodni lekove koji će ublažiti crvenilo kože i smiriti opekotine od sunca

Opekotine koje nastaju od štetnih UV zraka mogu biti veoma bolne i iritantne, a mi vam predstavljamo najefikasnije prirodne lekove koji će ublažiti crvenilo i smiriti opekotine.

Hladne obloge

Koristite hladne obloge, led ili hladan tuš kako biste temperaturu izgorele kože povratili u normalu. Ovaj proces bi trebalo da ponavljate nekoliko puta, u zavisnosti od toga kog stepena je opekotina. U slučaju opekotina koje se manifestuju plikovima, intenzivnim crvenilom i temperaturom, obavezno je potražiti savet dermatologa.

Stari dobri jogurt ili kiselo mleko

Svi znaju da jogurt i kisleo mleko pomažu kada izgorimo, ali još uvek nije baš najjasnije kako. Najverovatnije je zbog toga što ima višu pH vrednost pa je delotvoran za rashlađivanje.

Čaj

Nije potrebno da ga pijete već da ga koristite kao hladnu oblogu na opekotinama. Možete stavljati vrećice čaja na kožu. Najefikasniji je crni čaj jer može da isisa toplotu iz opekotine.

Tečnost

Kada izgorite pijte mnogo tečnosti, najbolje vode. Samo pomislite, ako je vaša koža suva i ispucala, onda je u takvom stanju i vaš organizam iznutra.

Mleko

Obloge od mleka mogu takođe da vam pomognu jer mleko sadrži vitamine A i D. aminokiseline i masnoće koji pomažu koži da se regeneriše i oporavi.

Krastavac

Znate da se koristi za osvežavanje kože lice jer je krastavac prirodni antioksidant koji će smiriti vaše opekotine od sunca. Možete ga iseći na kolutiće i staviti ga na opekotinu. Iako ne postoji dokaza da pomaže sigurno ćete osetiti olakšanje.

Soda bikarbona

Pomešajte je s malo vode i napravite pastu koju ćete naneti na bolnu površinu kože.

Jabukovo sirće

Sirće je efikasno kod rashlađivanja. Sipajte ga u bocu sa raspršivačem i naprskajte crvenilo na koži.

ordinacija.tv   Foto: shutterstock Izvor:srbijadanas.com

Poslednji tekstovi