NaslovnaHrana kao lekPovrćePistaći: Za imunitet, srce, nervni sistem, oči, kožu, štite od raka

Pistaći: Za imunitet, srce, nervni sistem, oči, kožu, štite od raka

Ovaj orašasti plod, koji je nepravedno zanemaren, zapravo je prava riznica zdravlja. Iako u 100g ove namirnice leži čak 540 kalorija, pistaći su odličan izbor za zdravu i dobru liniju, ali i za mnogo više od toga. Pistaći u ljusci uvek su bolji izbor od onih već oguljenih jer će vaš mozak imati više vremena da shvati da ste siti, a na osnovu količine oljuštenih plodova bićete svesniji koliko ste zapravo pojeli.

Pistaći za zdravlje

Za imunitet

Zdrav imunološki sistem zahteva adekvatnu dozu vitamina B6, kojih, kako smo već naveli, u pistaćima ima mnogo. Vitamin B6 (piridoksin) je jedan od 8 B vitamina koji telu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Deficit vitamina B6 je rijedak i očituje se kao slabost mišića, nervoza, iritabilnost, depresija, slaba koncentracija i gubitak kratkoročnog pamćenja. Pistaći su također odličan izvor vlakana, a u samo 100 grama nalazi se 10.3 grama dijetalnih vlakana koji su presudni u ubrzavanju metabolizma i koji sprečavaju rak creva.

Za srce

Dokazano je da ovi orašasti plodovi smanjuju nivo lošeg holesterola, a povisuju nivo dobrog, i to samo nakon kratkog perioda umerene konzumacije. Pun je antioksidanata, kao što su vitamini A i E, koji se bore protiv upala, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i samo malo njih povećaće nivo luteina, moćnog antioksidanta, koji štiti od lošeg holesterola i tako štiti zdravlje najbitnijeg organa u telu – srca!

Reguliše šećer u krvi

Jedući pistaće smanjujete šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. U jednoj šolji pistaća leži čak 60% preporučene dnevne doze fosfora. Osim što ovaj mineral razbija proteine u amino kiseline, fosfor pospešuje i toleranciju na glukozu.

Za krv

Pistaći su odličan izvor vitamina B. Ovaj vitamin esencijalan je za proizvodnju hemoglobina, proteina koji je odgovoran za prevoz oksigena kroz krvotok do ćelija, ali koji također povećava nivo oksigena kojeg prenosi.

Dobar za nervni sistem

Vitamin B6 koji se nalazi u ovim orasima ima jako pozitivan učinak na naš nervni sistem. Poznate kao vitamin nerava, Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu. Takođe je potreban za usvajanje vitamina B12, kao i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Za oči

Pistaći sadrže dva karotenoida koje teško možemo naći u ostalim orasima. Radi se o luteinu i zeaksantinu, antioksidantima zaštitnicima očiju i vida, koji smanjuju rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene.

Za kožu

Pistaći su dobar izvor vitamina E, moćnog antioksidanta koji štiti kožu od štetnih UV zračenja, esencijalnog za zdravlje membrana ćelija i često preporučenog za zdravu i lepu kožu. Pistaći su rekorderi među orašastim plodovima prema sadržanoj velikoj količini antioksidansa koji su ključni za obnovu ćelija tela i zbog kojih su prozvani prirodnim botoksom. Pet do deset pistaća dnevno preporučuje se u borbi protiv bora.

Štiti od raka

E vitamin štiti od određenih oblika raka, a pistaći obiluju gama- tokoferolom (oblikom vitamina E) koji može smanjiti rizik od razvijanja raka pluća za čak 30 posto. 68 grama pistacija dnevno izvrsna je preventiva zloćudnoj bolesti. A s obzirom na to da su odličan izvor vlakana, presudni su u ubrzavanju metabolizma i tako smanjuju šanse za nastanak raka debelog creva.

ordinacija.tv

Poslednji tekstovi