NaslovnaKozmetikaRecepti za prirodne maske, šampone, balsame za sve tipove kose

Recepti za prirodne maske, šampone, balsame za sve tipove kose

Promena godišnjih doba, načina života, slabiji unos vitamina su dovoljni razlozi da vaša kosa izgubi sjaj, počne da opada, postane krta i lomljiva. Nekada jednostavno šamponi, pakovanja  i regeneratori za kosu, koje kupujete po supermarketima, nisu dovoljni da biste je doveli u prvobitno zdravo stanje. To je zato što su puni hemikalija koji kosi donose više šetete nego koristi. Tada je vreme da se okrenete prirodi, bilo da krenete da koristite potpuno prirodne šampone bez sulfata, parabena i silikona  ili da probate da uz pomoć prirodne maske pomognete vašoj kosi da ponovo zablista.

Najvažniji vitamini za zdravu kosu

Za zdravu i lepu kosu najvažniji su vitamini koje unosite svakodnevno. Odgovarajućim vitaminima poboljšavate kvalitet kose na prirodan način. Neki od najvažnijih su:

Vitamin C – pomaže u jačanju imuniteta ali i u rastu i jačanju kose. Pomaže telu da stvara kolagen a on je vrlo bitan protein za kosu, kožu i nokte. Najbolje ga je unositi kroz hranu a najviše ga ima  u  brokoliju, kelju, prokelju, jagodama, kiviju i crvenoj paprici.

Vitamin B – Prvi znaci nedovoljnog unosa ovog vitamina je umor, malaksalost  i vrlo spor rast kose. Najbolji izvori ovog vitamin su meso, jaja, orasi, žitarice.

Niacin – Bez određene količine ovog vitamina vaša kosa postaje lomljiva i krta, beživotna. Namirnice u kojima se nalazi ovaj vitamin su ćuretina, pileće belo meso, tunjevina, pečurke.

Vitamin E – Važan je za rast i zdravlje kose. Preporučuje se utrljavanje ulja, koje sadrži ovaj vitamin, u teme glave da bi se podstakao rast kose. Možete ga naći u bademima, avokadu i brokuli.

Vitamin A – Pomaže u proizvodnji sebuma na koži glave što sprečava kosu od isušivanja. Namirnice bogate vitaminom A su šargarepa, dinja i  lisnati zeleniši.

Glavni sastojci u izradi prirodne maske za kosu

Ekstra devičansko maslinovo ulje. Mislim da je svima već odavno jasno da je ovo jedan od najvažnijih sastojaka u svim preparatima za kosu. Maslinovo ulje za kosu na tako prirodan način hidrira  daje mekoću, da ćete imati osećaj  kao da ste satima držali balzam . Ulje pomaže oštećenoj i ispucaloj kosi, regeneriše je i vraća joj zdrav prirodni sjaj.

Jedna od prednosti maslinovog ulja je što se odlično slaže u kombinaciji sa drugim preparatima koji pomažu u nezi kose.

Mleko. Ukoliko želite da omekšate kosu, koristite mleko kao jedan od sastojaka. Osim što je bogato B vitaminom koji će da je nahrani, ona će već posle prvog nanošenja maske da bude neverovatno meka i lagana za češljanje.

Limun. Ako imate masnu kosu  ovaj sastojak nemojte zaobići prilikom pripreme prirodne maske za kosu. Limun se pokazao kao odličan odstranjivač viška ulja iz kose. Možete ga koristiti i za posvetljavanje,  ali tada ga trebate razblažiti sa vodom u razmeri  1:2. Ali pažljivo sa limunom! Ukoliko ga stavite više nego što treba, možete izazvati iritaciju kože glave što će dovesti do peckanja.

Kokosovo ulje. Njegova dobrobit za kosu je ogromna. Smatra se najboljim uljem za kosu na svetu. Kada ga stavite  daje učinak balzama, a kosa je posle njega meka i sjajna. Pomaže u sprečavanju opadanja,  oporavlja oštećenu kosu, hidrira , pomaže kod ispucalih krajeva.

Med. Jedna od njegovih najvažnijih funkcija u preparatima  je da hidrira kosu. Pun je aminokiselina i odličan je za regeneraciju suve i oštećene kose. Stavite med u prirodne maske za kosu koje pravite, i zapamtite da sa njim ne možete preterati.

Jabukovo sirće. Pomaže u odstranjivanju viška ulja sa kože glave, i zato je preporučljivo koristiti ga za masnu kosu. Osim toga odlično je za odstranjivanje peruti a možete ga koristiti kao pomoc kod zamršene kose.

Pored ovih glavnih sastojaka, možete u maske dodavati i druge u zavisnosti od toga za koji tip kose pravite masku.

Imajte na umu da će sve ove maske biti beskorisne ukoliko korisitite svaki dan neki jak šampon koji nanosi štetu. Prirodni šamponi koji su blagi najbolji su za često pranje kose i mogu da naprave pravi preokret u njenom izgledu.

Prirodne maske za suvu i oštećenu kosu

Do suve i oštećene kose dolazi zbog toga što lojne žlezde ne proizvode dovoljno ulja, a time se ni kosa ne vlaži koliko treba. Ovakva kosa je beživotna, krta, lako se lomi i cveta na krajevima. Potrebna joj je stalna nega i skraćivanje kod frizera na svaka 2-3 meseca.

Suvu kosu dodatno isušuje sunce, fen i razni tretmani hemikalijama, kao što je farbanje, i potrebna joj je dodatna nega i bogata pakovanja.

Kod ovog tipa vlasišta nije preporučljivo svakodnevno pranje jer je na taj način samo dodatno isušujete, ali su zato prirodne maske za kosu pravi melem.

Najbolji lek za suvu kosu su proteini a oni su najdostupniji u jajima. Osim proteina, jaja sadrže masti i vitamine koji će je nahraniti. Imajte na umu da su masne namirnice najbolji lek za suvu i oštećenu kosu.

Prirodna maska za kosu od jaja

Od sastojaka će vam trebati: jedno jaje i malo limunovog soka od isceđenog limuna.

Potrebno je da umutite jedno jaje ( ako je vaša kosa duža možete i 2 jaja ) i dodate nekoliko kapi limunovog soka, koji će da ublaži miris jaja .

Jaje za kosu se dosta često stavlja u prirodne maske jer je odličan izvor proteina. Osim toga bogato je vitaminima A ( bori se protiv slobodnih radikala), E ( podstiče cirkulaciju i povećava apsorpciju kose) i D ( pomaže rast kose).

Kad sve lepo sjedinite u kompaktnu masu, pokvasite kosu i nanesite masku od jaja na čitavu površinu. Ostavite da odstoji oko 20 minuta. S obzirom da je pakovanje dosta tečno kad se nanese, ne bi bilo loše da stavite plastičnu kapu.

Nakon 20 minuta operite kosu blagim šamponom i sušite na sobnoj temperaturi bez upotrebe fena.

Kosu isperite mlakom ili hladnom vodom, i potrudite se da je isperete što bolje i da odstranite svu masku od jaja iz kose.

Savet: Prilikom pranja kose koristite organske voćne šampone.Nekada maske za kosu koje napravite, u ovom slučaju sa jajima, imaju specifične mirise. Da biste ih odstranili, preporuka je da se koriste šamponi sa svežim i prijatnim mirisima

Da biste imali lepu i sjajnu kosu stavite ovu prirodnu masku  bar jednom mesečno.

Prirodna maska za kosu sa maslinovim uljem

Pored maske od jaja, za oštećenu kosu možete napraviti i masku za kosu sa maslinovim uljem. Recept je vrlo jednostavan. Dovoljno je da pomešate 2 supene kašike maslinovog ulja i 2 supene kašike meda u kompaktnu masu i nanesete na mokru kosu. Ostavite da odstoji  45 minuta i zatim isperite. Koristite blage šampone za pranje posle toga.

U ovoj maski med za kosu poboljšava vlažnost , pun je nutrijenata koji hrane dlaku  i vrlo brzo će vam pomoći da vratite sjaj.

Osim jaja i  limuna možete suvoj kosi pomoći i dodavanjem i kombinovanjem sledećih namirnica: avokada ( bogat vitaminima A i E ), banana (odlično se pokazala u odstranjivanju peruti), majonez ( neverovatno hranljiv za kosu ), želatin ( stvara proteinski omotač oko dlake ) i glicerin ( snažan ovlaživač kose ).

A evo i još predloga za izradu maski za suvu i oštećenu kosu!

Masna kosa i prirodna nega

Obično osobe koje imaju masnu kosu imaju i masno lice. Te dve stvari u većini slučajeva idu zajedno. Usled pojačanog lučenja lojnih žlezda, na kosi se formira masan sloj. Ona ima masan odsjaj, beživotna je i slepljena.

Postoji niz faktora koji mogu da utiču na to da vaša kosa bude stalno masna. Jedan od najvažnijih su hormonske promene, koje mogu izazvati preterano lučenje lojnih žlezda. Zatim tu je stres, visoka vlažnost vazduha i toplota i na kraju i nasledni faktor . Uglavnom se ovakva kosa mora prati svaki dan jer privlači neverovatnu količinu prašine i svih nečistoća iz vazduha.

Koristite blage šampone, organske da je ne biste dodatno oštetili. Nakon ispiranja možete nakapati par kapi limunovog soka da biste joj vratili prirodni sjaj.

Da biste masnu kosu doveli u red trebaće vam prirodna maska za kosu koja razlaže masnoću i koja će je vremenom regulisati. Neki od sastojaka koji će vam pomoći u tome su : limun, soda bikarbona, žumance, med, ricinusovo ulje i sl. Inače, osim ovih sastojaka možete da koristite i zelenu glinu . Odlična je i za uklanjanje viška masnoće sa temena i lica, pa je možete  stavljati i na taj deo.

Jaje, med i limun u masci za kosu

Za ovu masku za kosu će vam trebati: 1 žumance, 1 kašika meda i malo limunovog soka.

Žumance i med umešajte zajedno u kompaktnu, kremastu masu. Kad se sve lepo sjedini dodajte nekoliko kapi soka od isceđenog limuna i pomešajte.

Masku za masnu kosu nanesite na suvu kosu, i to tako što ćete krenuti od temena glave prema krajevima. Da biste je ravnomerno naneli koristite četku. Ostavite da deluje nekih 20 minuta, zatim isperite kosu mlakom vodom.

Pažljivo i detaljno isperite kosu da biste odstranili svu masku sa kose a zatim operite kosu blagim šamponom, uz stalno masiranje glave da biste podstakli cirkulaciju.

Kako negovati kombinovanu kosu

Ovo je možda najnezgodniji tip kose jer zahteva posebnu negu. Karakteriše je masna koža glave i suvi krajevi. Nađete se u nedoumici šta koristiti od preparata i kakve maske za kosu stavljati. Osobe sa ovim tipom su sklone dobijanju peruti. Zato se nega  sastoji iz blagog šampona protiv peruti, šampona za suvu kosu i regenatora.

Prirodna maska za kombinovanu kosu

Kombinovana kosa je vrlo zahtevna i komplikovana za održavanje pa je i pakovanje malo teže za pravljenje.

Od sastojaka za ovu masku vam treba : pola šolje jogurta, 2 jagode, kašika sode bikarbone, 4 kašike jojoba ulja, ½ avokada, ¼ šolje limunovog soka, 2 kašike meda, ¼ šolje jabukovog sirćeta i 2 jaja.

Sve sastojke mešati dok ne dobijete kremastu masu a zatim je nanesite na kosu. Prirodnu masku za kosu ostavite  da odstoji nekih 20 minuta a zatim dobro isperite . Primetićete da je kosa fantastično nahranjena  i već posle prvog nanošenja videćete razliku u kvalitetu.

Masku za kombinovanu kosu stavljajte bar jednom mesečno dok ne povrati prirodni sjaj i masni tragovi sa nje ne nestanu.

S obzirom da u ovu prirodnu masku  ide dosta sastojaka, vremenom ćete proceniti koje sastojke trebate da povećate količinski, a koje da smanjite.

Kokosovo ulje za kosu

Za kombinovanu kosu možete koristiti i masku za kosu od kokosovog ulja. Osim što suzbija perut, ulje deluje kao regenerator, leči ispucale krajeve, podstiče rast, ona daje joj sjaj i odlaže pojavu sedih vlasi.

Preparat od kokosovog ulja se pravi tako što pomešate hladno ceđeno kokosovo ulje ( 1,5 supena kašika ), pola banane i med od bagrema ( 2 supene kašike). Kokosovo ulje je potrebno ostaviti na sobnoj temperaturi dok se ne rastopi. Pola banane izgnječiti, dodati med i mešati dok ne nestanu sve grudvice. Tu masu pomešati sa kokosovim uljem i naneti na kosu.Masku držite oko 40 minuta a zatim kosu dobro isperite. Nemojte koristiti regeneratore.

 Prirodne maske za normalnu kosu

Pod ovim tipom se podrazumeva sva kosa koja je zdrava i sjajna. Neutralni šamponi se preporučuju za pranje ovog tipa kose , i to samo onda kad je zaprljana.

Međutim, imajte na umu da ako je previše izlažete suncu, pijete puno lekova, posebno antibiotika, loše se hranite, stavljate minival ili farbate loših farbama, može da dodje do gubitka kvaliteta kose.

Recept za masku za normalnu kosu

Normalnoj, zdravoj kosi nije potrebna nikakva dodatna nega do one koju primenjujete svakodnevno, ali nije na odmet da je s vremena na vreme nahranite prirodnom maskom za kosu.

Za sastojke uzmite: 1 jaje, 1 šolja jogurta ili mleka, nekoliko kapi limunovog soka i 2 kašike maslinovog ulja.

Za normalnu kosu uvek koristite celo jaje.

Umutite jaje sa mlekom ili jogurtom i dodajte 2 kašike maslinovog ulja. Kad se sve lepo sjedini u kremastu masu, dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Promešajte čitavu smesu  i nanesite je na kosu. Koristite četkicu da je  nanesete ravnomerno. Ostavite da odstoji oko 15 minuta a zatim isperite.  Koristite blage  šampone za pranje.

Pazite da ne preterate sa limunovim sokom jer možete osetiti peckanje na koži glave.

Limun za kosu se koristi i kao prirodni način za negu kože glave. Odličan je u borbi protiv infekcija kože glave, podstiče rast kose, bogat je vitaminima B i C.

Najvažniji vitamini za zdravu kosu

Za zdravu i lepu kosu najvažniji su vitamini koje unosite svakodnevno. Odgovarajućim vitaminima poboljšavate kvalitet kose na prirodan način. Neki od najvažnijih su:

Vitamin C – pomaže u jačanju imuniteta ali i u rastu i jačanju kose. Pomaže telu da stvara kolagen a on je vrlo bitan protein za kosu, kožu i nokte. Najbolje ga je unositi kroz hranu a najviše ga ima  u  brokoliju, kelju, prokelju, jagodama, kiviju i crvenoj paprici.

Vitamin B – Prvi znaci nedovoljnog unosa ovog vitamina je umor, malaksalost  i vrlo spor rast kose. Najbolji izvori ovog vitamin su meso, jaja, orasi, žitarice.

Niacin – Bez određene količine ovog vitamina vaša kosa postaje lomljiva i krta, beživotna. Namirnice u kojima se nalazi ovaj vitamin su ćuretina, pileće belo meso, tunjevina, pečurke.

Vitamin E – Važan je za rast i zdravlje kose. Preporučuje se utrljavanje ulja, koje sadrži ovaj vitamin, u teme glave da bi se podstakao rast kose. Možete ga naći u bademima, avokadu i brokuli.

Vitamin A – Pomaže u proizvodnji sebuma na koži glave što sprečava kosu od isušivanja. Namirnice bogate vitaminom A su šargarepa, dinja i  lisnati zeleniši.

Pored prirodnih maski koje stavljate na kosu, možete da uradite još par stvari koje će popraviti njen kvalitet .

  • Za početak, nemojte prati kosu svaki dan. Kad god ste u prilici da preskočite jedan dan –  uradite to. Svakodnevnim pranjem skidate sa kose i kože prirodna ulja i na taj način iritirate teme glave, a kosu isušujete. Ta prirodna ulja su vam posebno potrebna zimi kad su niske temperature jer čuvaju kosu.

  • Ako ikako možete, osušite kosu na prirodan način bez fena jer je on isušuje. Inače, upotrebu fena biste trebali svesti na jednom ili dva puta u toku nedelje, i ako to uspete poštedećete svoju kosu isušivanja i lomljenja.

U svakom slučaju, ukoliko razmišljate o tome da pomognete na neki način vašoj kosi koja je izgubila sjaj, elastičnost i postala krta, neka vaš izbor budu prirodne maske za kosu.

Da bismo ublažili gubitak kose i doprineli njenoj lepoti preporučujemo vam ovaj šampon. Jednostavno se priprema, a efikasan je 100 odsto. Posle nekoliko pranja kose primetićete prve rezultate, vaša kosa će manje opadati, biće jača, lepršavija a nakon mesec-dva redovne primene primetićete nove vlasi što doprinosi povećanju volumena.

Potrebni sastojci:– Šampon od koprive (običan litarski)– Pantenol 100 ml (vodeni rastvor)– Kapi od koprive 30 ml (jedna bočica)– AD kapi, 30 ml vodeni rastvor (jedna bočica)– Ricinus ulje 50ml– dve ampule vitamina B

U 750 ml šampona od koprive, umešati celu bočicu pantenola 100 ml, celu bočicu koprivinih kapi 30ml, celu bočicu AD kapi i ricinusovo ulje.

Kako deluje ovaj šampon:

Verovali ili ne ovaj šampon je prava vitaminska bomba za vašu kožu glave, a samim tim i za vašu kosu.

Kopriva: ubrzava perifernu cirkulaciju i prokrvljenost kože glave na taj način ubrzavaju se metabolički procesi unutar epiderma. Samim tim ostali sastojci ovog šampona će se brže i kvalitetnije apsorbovati.

Pantenol: pantotenska kiselina (vitamin B5) deluje na očuvanje pravilne funkcije kože glave i stimulaciju njenih regeneratvnih procesa.

Ricinusovo ulje: Jača kutikulu vlasi. Bogato je vitaminom E i ricinoleinskom kiselinom. Vitamin E je značajan antioksidans i sprečava dejstvo slobodnih radikala i njihovih štetnih uticaja na kožu glave i koren dlake. Ricinus pored regenerativnih svojstava deluje antifugicido (uništava gljivice koje su odgovorne za pojavu peruti). Na kožu skalpa deluje zaštitno, umirujuće i zaceljujuće, dok svojom gustom i lepljivom konzistencijom uklanja izumrele ćelije kože glave sprečavajući ih da zapuše folikul dlake što bi uticalo na usporen rast kose.

AD kapi: vitamin A deluje na različite fiziloške funkcije u ljudskom organizmu, ono što je značajno za kosu je njegovo regenerativno dejstvo na skalp glave tj. diferencijacija epitelnog tkiva.

Vitamin B kompleksa: Prehranjuju kosu i vraća čvrstoću dlake

Šampon možete kupiti u bilo kojem marketu, a ostale sastojke u apoteci.

Kako napraviti prirodni balzam za kosu?

Biće vam potrebno samo 15 minuta i dobićete svoj prirodni balzam za kosu. Kako se prave i koji sastojci se koriste, otkrivamo za vas.

Izbor dobrog balzama za kosu uvek je prioritet za žene sa suvom kosom. Bez balzama, vaša kosa, posebno krajevi kosi bili bi oštećeni. Nekontrolisamo kovrdžanje, nepotrebna tekstura i neželjeno lomljene i pucanje kose, su sve stvari koje ne želi ni jedna žena. Balzam za kosu pomaže u glađenju dlake i održava je dobro hidriranom, što čini vašu kosu mekom, kontroliše kovrdže, što dosta olakšava češljanje kose.

Postoji mnogo različitih tipova balzama koji su dostupni na našem tržištu danas, od onih koje koristite pre pranja kose, do regeneratora za regeneraciju i dubokog tretmana kose. Postoje i balzami specijalno kreirani prema tipu kose, postoje i oni bez kojih nikako ne biste mogli,a u pitanju je balzam za kosu sa UV zaštitom.

Ali jeste li znali da i sami možete napraviti sopstveni prirodni balzam za kosu?

Ne samo da su super jednostavni da se naprave i neće vas koštati mnogo, već su jednako efikasni (ako ne i više) kao balzami koje ste kupili u radnji, bez ikakvih agresivnih hemikalija.

Domaći balzam za kosu može da bude bilo koje ulje, npr. ricinusovo, susamovo ulje ili maslinovo ulje, koje ćete držati na kosi pola sata i dobićete efekat balzama za kosu. Kada uljima dodate još neki sastojak dejstvo balzama se povećava.

Izdvojili smo za vas nekoliko prirodnih balzama za kosu, koje možete Brzo i lako da napravite kod svoje kuće. Količina koja se spominje kod svakog recepta je za kosu srednje dužine, do ramena. U zavisnosti od dužine vaše kose, vi odredite vašu količinu.

Prirodni balzam za kosu od kokosovog ulja i meda

Trebaće vam:

  • 1 kašika kokosovog ulja

  • 1 kašičica meda

  • 1 kašika limunovog soka

  • 1 kašičica ružine vode

Biće vam potrebno oko 15 minuta za pripremu, a postupak je sledeći:

Sipajte sve sastojke u jednu posudu i pomešajte ih sve dok se dobro ne spoje i ne postanu kompaktna smesa. Nanesite ovaj prirodni balzam za kosu, nakon šampona i ostavite ga u kosi oko 10-15 minuta i isperite vodom na kraju.

Otkrijte sve tajne koje ima kokosovo ulje za kosu!

Mnoge žene vole da čuju iskustva drugih dama koje su probale neki preprat. Kažu da se dobar glas daleko čuje, pa da vidimo kakva su iskustva sa prirodnim balzamom od kokosovog ulja. Irena je sa nama podelila svoje iskustvo:

Obožavam miris kokosovg ulja. Jedva sam čekala da probam svoj domaći balzam za kosu. Na prvom mestu, najviše mi se dopalo što se brzo i lako priprema. Obično imam naviku da balzam za kosu držim ne više od tri munuta na glavi, ali kada sam miris kokosa osetila, pustila sam priodni balzam za kosu oko pola sata da stoji na mojoj kosi.

Moram vam priznati da sam već posle prve upotrebe primetila koliko je moćan. Kosu sam odmah lakše raščešljala, nije se petljala i kovrdžala, tako da sam ja nakon toga, kad god bih bila u prilici, napravila sebi jedan prirodni balzam za kosu od kokosovg ulja.

Domaći balzam za kosu sa maslinovim uljem

Trebaće vam:

  • 2 kašike meda

  • 4 kašičice maslinovog ulja

  • kapa za tuširanje

Postupak pripreme je oko pola sata, a izgleda ovako:

U posudi pomešajte med i maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smesu. Podelite kosu na četiri dela i počnite redom da nanosite ovaj prirodni balzam za kosu. Kada je kosa potpuno prekrivena mešavinom meda, pokrijte je kapom za tuširanje. Ostavite balzam da stoji oko 5  minuta, a zatim, na kraju dobro isperite kosu mlakom vodom.

Ovaj domaći balzam za kosu ne morate da koristite svaki put prilikom pranja kose, dovoljno je da to bude od 2 do 3 puta. Maslinovo ulje je prirodni regenerator koji pomaže hidrirati i nahraniti vašu kosu, a med pomaže jer će zapečatiti vlagu.

Domaći balzam za kosu sa jajima i maslinovim uljem

Trebaće vam:

  • 2 žumanca

  • 2 kašičice maslinovog ulja

  • obična voda

U posudi pomešajte maslinovo ulje i žumance dok ne dobijete glatku smesu. U ovu mešavinu dodajte malo vode kako biste je lakše naneli na kosu.

Podelite kosu na četiri dela i počnite da nanosite balzam. Po želji, ovaj prirodni balzam za kosu možete naneti po celoj kosi ili samo na krajeve, posebno ako vam je kosa masna. Ostavite balzam par minuta, isperite na kraju običnom vodom.

Žumanci su veoma korisni za kosu, a sadrže i masti koje prave zaštitni sloj preko kose, što kosu čini glatkim i lakom za rukovanje. Na kraju, primetićete koliko će vam biti lakše prilikom češljanja.

Prirodni balzam za kosu sa shea maslacem

Trebaće vam:

  • 1 kašičica shea maslac

  • 2 kašičica kokosovog ulja

  • 1 kašičica arganovog ulja

  • 2-3 kapi eteričnog ulja po izboru (opcionalno)

Postupak pripreme trajaće pola sata, a sam postupak izgleda ovako:

Zagrejte kokosovo ulje i shea maslac zajedno dok ne dobijete otopljenu smesu. Nakon toga dodajte arganovo ulje i mešajte sve sastojke dok se dobro ne spoje. Po želji možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja po vašem izboru.

Kada je kosa u potpunosti čista stavite balzam na kosu, posebno na krajeve kose, ukoliko su rascvetali i oštećeni. Nakon par minuta, dobro isperite mlakom vodom.

Shea maslac je bogat izvor masnih kiselina i ulja koji pomažu da obuzdate kovrdže i smanjiti rascvetale krajeve. Ovaj prirodni balzam za kosu održava vašu kosu hidriranom i smanjuje učinak sušenja koji šampon može imati na kosu.

Jovanino iskustovo sa balzamom od shea maslaca:

Jako dugo koristim prirodni šampon za dubinsko čišćenje kose čiji je glavni sastojak ulje shea drveta. Ovaj sastojak jako volim, pre svega jer normalizuje proizvodnju sebuma i omekšava kosu, čini je fleksibilnom i elastičnom.

Jednosatavno taj šampon je preporodio moju kosu. Kosa mi je postala jača, eliminisala sam perut iz kose, a konačno mi je kosa zdrava i jaka i gusta. Nemam problem sa opadanjem. Ako želite da ga probate, preporučujem šampon Vlasilan formule A.

Saznajte koje sve prednosti poseduje ovaj prirodan šampon za kosu!

Obzirom da mi je nedostajao balzam za kosu, tražila sam upravo balzam za shea maslacem. Međutim, dugo i bezuspešno. Onda sam odlučila da balzam napravim sama.  Pomešala sam ga sa arganovim i kokosovim uljem i dobila sam svoj prirodni balzam z akosu. Čak ga koristim i dana danas, ali ne baš redovno. Otprilike koristim ga jednom mesečno. U kombinaciji sa mojim prirodnim šamponom za kosu, ovaj balzam je pun pogodak!

Domaći regenerator za kosu sa bananom

Trebaće vam od sastojaka:

  • 1 zrela banana

  • 2 kašičica maslinovog ulja

  • 1 kašičica meda

Postupak pripreme balzama za kosu je sledeći:

U posudi zgnječite bananu dok ne bude potpuno bez grudvica. Dobro je ispasirajte viljuškom. U pire od banane, dodajte maslinovo ulje i med. Dobro ih sve zajedno izmešajte. Nanesite balzam na kosu i ostavite desetak minuta.

Ovaj balzam za kosu je idealan, obzriom da banana sadrži vitamine B, C i E, koji čine čuda za održavanje zdravlja kose. Poboljšava elastičnost kose i sprečava probleme kao što su pucanje i ispucali krajevi. U kombinaciji sa maslinovim uljem i medom, stvara savršeno rešenje za suvu kosu.

Prirodni balzam za kosu sa jabukovim sirćetom

Trebaće vam od sastojaka:

  • 2 kašike jabukovog sirćeta

  • 1 šoljice vode

Postupak pripreme:

U posudi razredite jabukovo sirće sa jednom šoljicom vode. Odložite to na stranu i nastavite sa pranjem kose hladnom vodom i blagim šamponom bez sulfata. Kada ste dobro oprali kosu sipajte balzam preko cele kose. Masirajte ga u vlasište i vodite računa da se ravnomerno rasporedi po kosi. Ostavite nekoliko minuta i na kraju dobro isperite.

Jabukovo sirće ima niz prednosti za kosu, a na prvom mestu vlaži i čini kosu sjajnom. Takođe čini vašu kosu mnogo lakšom za rastavljanje i češljanje.

Prirodni regenerator za kosu sa majonezom i jajima

Trebaće vam za pripremu:

  • 2 cela jaja

  • 5 kašičica majoneze

  • 1 kašičica maslinovog ulja

Postupak pripreme biće gotov za 20 minuta, a sastojke pomešajte na sledeći način:

U posudi umutite jaja i majonez zajedno dok ne dobijete glatku smesu i na kraju dodajte maslinovo ulje. Dobro izmešajte sve sastojke. Operite kosu šamponom, a ovaj balzam neka vam bude pri ruci sve vreme. Nanesite smesu na kosu od korena do krajeva, za izrazito masnu kosu, nanesite balzam na krajeve. Ovaj prirodni balzam za kosu ostavite oko 20 minuta da stoji na kosi.

Majonez je posebno dobar jer sadrži ulja koja duboko hrane vašu kosu, dok su jaja bogata proteinima koji su neophodni za zdrav izgled dlake. Ovaj prirodni balzam za kosu čini vašu kosu svilenkastom i mekšom.

Regenerator za kosu kokosovog mleka

Trebaće vam:

  • 1 1/2 kašičica kokosovo mleka

  • 1 kašika šampona bez sulfata

Postupak pripreme:

Uzmite 1 kašiku kokosovog mleka i 1 kašičica šampona i dobro promešajte. Koristite ovu mešavinu za šamponiranje kose kao što biste inače činili.

Nastavite dalje da negujete i hidrirate kosu sa kokosovim mlekom kao balzamom. Nakon što ste izašli iz tuša, uzmite 1/2 kašike kokosovog mleka u dlan i prođite kroz kosu. Ostavite par minuta i isperite.

Kokosovo mleko bogato je vitaminima B, C i E koji pomažu kod očuvanja zdravlja kose. Odličan je regenerator koji će hidrirati vašu kosu bez osećaja masnoće.

S ovim prirodnim balzamom za kosu možete se oprostiti od dosadne, oštećene i suve kose. Sa samo malo dodatne nege, možete vratiti izgubljeni sjaj na svoju kosu.

Prirodni regenerator za kosu sa sodom bikarbonom

Trebaće vam za balzam za kosu:

  • 1/4 šoljice sode bikarbone

  • 1/2 šoljice balzama

Postupak pripreme:

U plastičnoj posudi promešajte sodu bikarbonu i regenerator za kosu dok ne dobijete dobro pomešanu smesu. Počnite polako da nanosite ​ na kosu, posebno i najviše na suve krajeve kose. Na kraju možete pokriti kapom i staviti peškir na glavu. Ostavite da deluje oko sat vremena. Na kraju isperite hladnom vodom.

Soda bikarbona je veoma efikasan sastojak za uklanjanje nečistoća iz vaše kose. Ovaj prirodni balzam za kosu učiniće vašu kosu mekom i hidratiziranom.

Glicerin i vitamin E kao prirodni balzam za kosu

Trebaće vam od sastojaka:

  • 4 kašičice kokosovog mleka

  • 2 kašike meda

  • 1 kapsula vitamina E

  • 1 kašičica ružičaste vode

  • 1 kašičica biljnog glicerina

Postupak pripreme balzama za kosu:

Sipajte sve sastojke u posudu i mešajte dok se dobro ne spoje. Kada ste ih dobro pomešali, nanesite na kosu, posebno na krajeve. Pokrijte kosu plastičnom kapom i ostavite je oko 15 minuta. To će stvoriti toplo okruženje koje će omogućiti vašoj kosi da apsorbuje vlagu i hranu. Isperite kosu hladnom / mlakom vodom.

Za kraj, kao što vidite puno je sastojaka, koje možete upotrebiti za pravljenje svog prirodnog balzama za kosu. Možda ćete sastojke birati po mirisu, baš kao i Irena, koja je odabrala kokosovo ulje. Možda će izbor sastojaka biti slučajan, šta imate u frižideru – kako god bilo, probajte sa domaćim regeneratorom i vidite kako deluje na vašu kosu.

Probajte, menjajte, mešajte i pronaćićete na kraju najbolji za sebe.

 Izvor: ordinacija.tv ;minutzamene.com; sveokosi.com

Poslednji tekstovi