NaslovnaBiljeLekovito biljeGodži bobice za dijabetes, visoki krvni pritisak, groznicu, probleme sa očima

Godži bobice za dijabetes, visoki krvni pritisak, groznicu, probleme sa očima

Alternativno ime za godži bobice je vučje bobice. Radi se o svetlom narandžastocrvenom plodu koji potiče od žbuna čija je postojbina Kina. U Aziji, godži se konzumirao kroz generacije u nadi da produžava životni vek.

Ljudi godži bobicama pokušaju da izleče razne zdravstvene probleme kao što su dijabetes, visoki krvni pritisak, groznicu, probleme sa očima izazvane starenjem, itd.. Godži bobice se konzumiraju u sirovom stanju, kao skuvane ili sušene, slično suvom grožđu. Takođe se od njih pravi biljni čaj, sok, vino i lekovi.

Koje su Zdravstene Koristi?

Istraživanja pokazuju da konzumiranje ovih bobica – slično kao i konzumiranje borovnica, asai bobica, brusnica, jagoda i trešanja donosi neke određene koristi po zdravlje. Možda je razlog taj što su gođi bobice, kao i ostale vrste plodova iz te kategorije, puni antioksidanata i drugih jedinjenja. Godži su takođe bogate vitaminom A.

U laboratorijskim tekstovima, antioksidanti smanjuju oštećenja izazvana slobodnim radikalima koji oštećuju ćelije i DNK. Kada se promeni ćelijska DNK, ćelija počinje da raste abnormalno. Antioksidanti oduzimaju destruktivnu moć slobodnim radikalima. Još uvek se rade ispitivanja da bi se utvrdilo da li je ova funkcija odgovorna i za prevenciju bolesti i starenja.

Neka proučavanja ovih bobica ukazuju da se vide poboljšanja u smislu mentalne dobrobiti i smirenosti, kvaliteta sna i subjektivnog osećaja dobrog zdravlja. Radi se o preliminarnim ispitivanjima koja se moraju ponoviti pre definitivnog zaključka u tom smislu.

Iako su bogate antioksidantima, još uvek nije jasno kako se godži bobice odnose prema ostalim vrstama bobica. Istraživači takođe ne znaju da li suplementi na osnovu godži bobica imaju iste zdravstvene osobine kao i same bobice.

Da li Imaju Neželjene Efekte?

Moguća je neka interakcije sa lekovima. Ako uzimate varfarin, lek za razređivanje krvi, možda treba da izbegavate godži bobice. Takođe mogu da interaguju sa lekovima za dijabetes i regulisanje krvnog pritiska.

Pre nego što dodate godži bobice u svoju ishranu, potrebno je da prodiskutujete vaše nedoumice sa svojim lekarom.

Godži bobice se smatraju,  najnutritivnijim plodovima na zemlji ako se računa gustina nutritivnih supstanci. Deo su porodice latinskog naziva Solonaceae  koja sadrži mnogo poznatih vrsta, kao što su krompir, slatki krompir, paradajz i paprika, ali i mnogo otrovnih vrsta kao što su bunika i otrovno velebilje. Zemlja porekla su im Himalajske planine Tibeta i Mongolije, ali se uzgajaju u mnogim zemljama sveta.

Zapadni svet ih poznaje tek nekoliko desetina godina, iako su bile korišćene hiljadama godina na Tibetu i u Kini, bilo u smislu kulinarstva bilo u smislu lečenja.

Jedinstveni su među plodovima jer sadrže sve esencijalne amino kiseline. Takođe imaju najviše koncentracije proteina od bilo kog drugog ploda. Imaju i dosta vitamina C, velike koncentracije karotenoida, 21 mineral u tragovima i bogate su biljnim vlaknima. Godži bobice imaju visoke koncentracije gvožđa, kao i kalciuma, cinka i selena.

Smatra se da godži bobice sadrže antibakterijske i antiupalne supstance. Njihove moćne antioksidantne osobine pomažu da se ojača imuni sistem. Zato, nije čudno zašto ih tradicionalna Kineska medicina preporučuje za uvećanje snage i dugovečnosti.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, smatra se da godži deluje na meridijane bubrega i jetre, što znači da pomažu kod bolova u nižem delu leđa, protiv vrtoglavice i za poboljšanje vida. Najčešće se konzumiraju u sirovom stanju iako može da se pravi i čaj ili da se dodaju supi.

Najdostupnije su kao sušene i odlični su za konzumiranje u tom stanju. Imajte u vidu da neki lekovi za dijabetes i krvni pritisak mogu da interaguju sa ovim bobicama i zato je neophodno da se konsultujete sa svojim lekarom pre konzumiranja.

Izvor ;novosti.rs

Poslednji tekstovi