10 super namirnica koje čuvaju zdravlje

1391

Beli i crni luk
Zbog jedinstvenog sistema, to povrće je odlična zaštita od srčanih bolesti i mogućeg rasta holesterola. Preporučuje se svakog dana pojesti čen belog luka, a tokom nedelje tri, četiri glavice crnog luka.
Primer – prepržite glavicu belog luka i manju glavicu crnog luka kako bi dobili karamelasti umak slatka-stog ukusa. Na iseckan beli luk možete dodati jogurt u koji možete umešati kašiku maslinovog ulja, kašiči-cu vinskog sirćeta i malo crnog bibera. Sve sastojke dobro izmešajte.
Višak naseckanog belog luka možete dodati narezanim ili naribanim krastavcima, koji s nekoliko listića mente, ljutih papričica ili karija postaju salata zanimljivog ukusa.

Limun i limeta
Ove se vrste agruma retko koriste u pripremanju glavnih jela, imaju antikancerogeno dejstvo i lek su u le-čenju bolesti disajnog sistema.
Primer – kupite odrezak od sabljarke ili lista, posipajte origanom, prelijte maslinovim uljem, limetinim ili li-munovim sokom. Na ribu stavite još dve, tri kriške limuna, pa je prekrijte folijom i pecite 15 minuta u dobro zagrejanoj rerni.

Lanene semenke
Bogate su omegom -3 i izvrsna su zaštita od zloćudnih i srčanih bolesti, odlična su zamena ako na jelov-niku nema ribe.
Primer – najbolje ih je ujutro kao dodatak pahuljicama umiješati u jogurt ili mleko, a za ručak ili večeru u salate. Nikada ih nemojte koristiti za kuvanje ili prženje.

Crno vino
Svakodnevno treba popiti čašu crnog vina i tako organizam opskrbiti fenolom, tj. antioksidansom koji nas delotvorno štiti od bolesti srca i cirkulacije.
Rezultati raznih istraživanja pokazuju kako se redovnim ispijanjem jedne čaše crnog vina za 30 posto smanjuju rizici od smrti uzrokovane srčanim bolestima.
Iako se crno vino koristi i kao dodatak jelima, najbolje ga je piti nakon glavnih obroka.

Crna čokolada
Čokolada je izvor vitamina B, magnezijuma i gvožđa, pomaže pri rešavanju stresa i depresija i snižava vi-sok krvni pritisak.

Šipak
Sadrži bioflavonid – sastojak koja organizam štiti od raka, idealno bi bilo njegove koščice jesti svakodnev-no, ali ništa se ne gubi i ako se zamene čašom soka od šipka.

Crveni kupus
Crveni kupus je i zdravima preporučljiva namirnica, savetuje se pri dijagnozi anemije, disajne infekcije ili kožnih bolesti. Bogat je sumporom i gvožđem, a kao i brokoli zbog antikancerogenog delovanja.
Crveni kupus najbolje je jesti sirov i kao salatu začinjenu sirćetom i uljem.
Nutricione vrednosti tog povrća dolaze do izražaja kad se posluži naribano sa zelenim i belim kupusom, ali uz dodatak crnog luka, naribane šargarepe i kisele jabuke.

Orasi
Koštunjavo voće kao izvor vrednih masnih kiselina omega -3, cenjeni je antioksidans, koji pomaže da bo-lje pamtimo i brže izlečimo bolesti srca.
Naseckane orahe ujutro umešajte u pahuljice, dok nakon ručka s malo meda dodajte jogurtu i poslužite kao desert.

Đumbir
Izvrstan za bolesne zglobove, proširuje krvne sudove i podstiče cirkulaciju. Ljutog je ukusa, no trebalo bi ga svakodnevno barem malo pojesti naribanog kao dodatak azijskim specijalitetima ili ispiti čašu lekovi-tog napitka od đumbira.
Ujutro se pije sa dodatkom soka od šargarepe, spanaća i cvekle, a neki ga zovu i “čistačem krvi”.
Sok od đumbira pije se i kao lek protiv prehlade i mučnine – nariban i s medom umešan u toplu limuna-du.

PODELI