NaslovnaHrana kao lekZdravi receptiZbog ovoga je PILEĆA SUPA efikasna kada imate prehladu

Zbog ovoga je PILEĆA SUPA efikasna kada imate prehladu

Svi smo svesni privlačnosti pileće supe – toplina bujona i bogati, savršeni ukusi piletine, povrća i rezanaca ili knedli.

Sa sezonom prehlada i gripa u punom jeku, vredi se zapitati da li postoji bilo kakva nauka koja podržava verovanje da pileća supa pomaže ili služi samo kao utešni placebo, pružajući nam psihološku podršku dok smo bolesni, bez stvarne terapeutske koristi?

Pripremanje pileće supe za voljenu osobu kada je bolesna je zajednička praksa ljudi širom sveta, vekovima. Danas, generacije iz skoro svake kulture, zaklinju se u prednosti pileće supe. Kod nas se obično pravi sa rezancima, flekicama ili griz knedlama, ali različite kulture pripremaju ovaj utešni lek na svoj način.

Pileća supa kao terapija može se pratiti sve do 60. godine n.e. i Pedanijusa Dioskorida, vojnog hirurga, koji je služio pod rimskim carem Neronom, i čija je medicinska enciklopedija u pet tomova bila konsultovana od strane ranih lekara duže od hiljadu godina.

„Umami” ukus

Poreklo pileće supe vraća nas hiljadama godina ranije, u drevnu Kinu.

Ono što supi daje taj karakterističan ukus je „umami”, što na japanskom znači „delikatan” – po istočnjačkoj klasifikaciji peta kategorija ukusnih senzacija, pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog.

Pileća supa je eliksir koji poboljšava apetit i pomaže varenje. To ima smisla, jer su aminokiseline gradivni elementi proteina, a aminokiselina glutamat se nalazi u hrani sa ukusom „umami”. „Umami” hrana nisu samo meso ili živina, već i sir, pečurke, miso i sojin sos.

Studije pokazuju da je ukus, ispostavilo se, kritičan za lekovita svojstva pileće supe. To je zato što akutne bolesti pokreću upalni odgovor koji može smanjiti apetit.

Ravnoteža između rezanaca, mesa i povrća

Piletina je odličan izvor aminokiseline cisteina, sastojka za koji se zna da nas oslobađa simptoma prehlade i stanjuje sluz.

Uz to, povrće i začini, koji idu u pileću supu, takođe, mogu da obezbede važne minerale, antioksidanse i aminokiseline koje pomažu imunom sistemu našeg organizma da se izbori sa virusima.

Pileći bujon obezbeđuje tečnost i elektrolite koji pomažu telu da se bori protiv infekcija kada je bolesno.

Sama topla supa, takođe, pomaže da se otvore zapušeni prolazi nosa i grla, što pomaže smanjenje simptoma prehlade i gripa.

Treba samo paziti na nivoe glukoze, kada konzumirate pileću supu, ističu nutricionisti.

Prema njihovim rečima, kada smo bolesni, naše telo oslobađa hormonsku kaskadu koja pomaže da se poboljša naš imuni odgovor.

Ovaj hormonski odgovor dovodi do toga da telo napravi više glukoze i bude nešto manje osetljivo na insulin. Iako je to važno za borbu protiv infekcija, to često dovodi do vrednosti nivoa glukoze u krvi većih od normalnih.

Zato, ako možete, napravite ravnotežu sa rezancima ili knedlama u pilećoj supi, dodavanjem u dosta piletine i povrća.

Prema nekim istraživanjima, pileća supa može da utiče na aktivnost belih krvnih zrnaca, koja su odgovorna za zapaljenski odgovor tela na infekciju. Pileća supa može da inhibira sposobnost neutrofila, vrste belih krvnih zrnaca, da putuju do upaljenog tkiva i tako smanji upalu i simptome kao što su zapušen nos, kašalj i bol u grlu.

Mehanizam kojim pileća supa deluje na neutrofile nije potpuno jasan, ali se veruje da je povezan sa sastojcima supe, kao što su pileće meso, povrće, začini i sam bujon. Ovi sastojci mogu da sadrže antiinflamatorne supstance, kao što su cink, vitamin C, selen, beta-karoten i antioksidansi.

Izvor: politika.rs

Poslednji tekstovi