ZAŠTO SU DOBRI ČAJ, MLEKO I SIRĆE OD LJUBIČICE: Prirodno rešenje za negu kože lica, masažu, miran san…

3730

Ljubičica (Viola odorata) jedan je od prvih vesnika proleća. Izvorno je evropska biljka, poštovana u Staroj Grčkoj kao simbol plodnosti i ljubavi. Strarorimski lekari predlagali su da se venčići od sveže ubranih ljubičica nose oko glave, protiv glavobolje i vrtoglavice.
Divlja ljubičica svojim eteričnim uljima privlači pčele. Po narodnom verovanju, da biste bili zdravi, treba da pojedete prvi cvet ljubicice koji pronađete.
Čaj od ljubičice
2 kašičice osušenih i sveže izmrvljenih delova biljke
2,5 dl hladne vode
1 kasika meda.
Ljubicicu prelijte hladnom vodom, zagrejte do ključanja i ostavite da odstoji 5 minuta. Procedite i mlak čaj zasladite medom od žalfije, lipe ili cvetnim livadskim medom.
Po narodnom verovanju, čaj od ljubičice ima blagotvorno dejstvo kod histerije, hipohondrije i ubrzanog rada srca i nesanice.
Odličan je i za ispiranje desni i usta.

Čaj od ljubičice 2
Pola šoljice svežih cvetova prelijte sa 2,5 dl ključale vode. Poklopite i procedite nakon 5 minuta. Pijte 2 puta dnevno posle jela.

Ulje od ljubičice
Šaku sveže ubranih cvetova prelijte sa pola litra hladno ceđenog maslinovog ulja, ostavite da odstoji 4 dana na hladnom mestu. Procedite i čuvajte u tamnoj boci
Koristi se za masažu očnih kapaka i slepoočnica, protiv glavobolje.

Sirće od ljubičice
150 grama svežih cvetova i 1 litar belog vinskog sirćeta stavite u tamnu bocu i dobro zatvorite. Procedite nakon 15 dana. Sirće se koristi za masažu zglobova i kičme.

Mleko od ljubičice
Koristi se za čišćenje lica. Priprema se bez dodataka konzervansa i zato je rok upotrebe samo 7 dana. Nakon pripreme čuvati ga u frižideru.
1 šaku cvetova prelijte sa 0.5 l proključalog mleka. Procedite.

ordinacija.tv Izvor: : Magično bilje

PODELI