Trojica monaha proterani iz manastira Dečani zbog odbijanja vakcine

46223

Dvojica monaha odlaze u prostor Raške šume, a treći prelazi u drugu eparhiju. . . Trojica monaha koji su se decenijama podvizavali u manastiru Dečani Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji nedavno su proterani zbog nespremnosti da dobiju vakcinu protiv KOVID-a. Jeromonah Serapion, monah Nikanor i monah Luka bili su članovi manastirskog bratstva preko 20 godina sve dok nisu došli u sukob sa igumanom Savom, koji snažno podržava vakcine i stroge mere izolacije.

Izvor blizak monasima priča da iako zvanično nisu bili obavezni da se vakcinišu, o. Sava je sve više vršio pritisk na njih, i sve više pokušavao da ih odvoji od ostale braće, i fizički i u crkvenom, i društvenom smislu, govoreći nekoj bratiji da ne kontaktiraju sa njima. Otac Sava je čak zaključavao monahe u radionici zbog njihovih poslušanja. „Jedan je bio poslednji ikonopisac, pa mu je zabranio da radi ikone i zaključao ga u radionicu, a drugi je bio poslednji drvorezbar i isto tako o. Sava ga je zaključao u radionicu.” U manastiru su primenjivane i stroge blokade tokom poslednje dve godine, čak i kada to nisu zahtevali lokalni organi vlasti, kao i druge mere kao što je zahtevanje PCR testova za svakog monaha koji se vraća u manastir nakon što je bio odsutan iz manastira dan ili više i uskraćujući braći medicinsku negu koja nije vezana za KOVID.

Ove oštre mere su, izgleda, sprovedene sa blagoslovom NJegovog Preosveštenstva sadašnjeg Episkopa Raško-Prizrenskog Teodosija. Napetost između igumana i trojice monaha nekako je dostigla vrhunac poslednjih dana, kada je došlo do neke vrste spora oko novih ograničenja, nakon čega je o. Sava rekao monasima da moraju da odu. Iguman je izmišljao druge izgovore zašto su morali da odu, ali pravi uzrok je njihovo stalno prisustvo kao nevakcinisanih monaha u njegovom inače potpuno vakcinisanom bratstvu, kaže izvor. Rasprava je postala toliko žestoka da je jedan od monaha očigledno udario igumana u lice. Dvojica monaha odlaze u Rašku šumu, a treći prelazi u drugu eparhiju.

Podsećamo da je 2010 godine iz te eparhije proteran, a nakon toga i „rasčinjen“ počivši episkop Artemije lažno ga optuživši zbog zloupotrebe crkvenog novca a u suštini iza toga su sakrili njegovu dugogodišnju borbu protiv ekumenizma, borbu za čistotu ispovedanja pravoslavne vere i borbu za očuvanje vekovne srbske zemlje Kosova i Metohije. Za vladikom Artemijem iz te eparhije tada je pošlo preko stotinu monaha i monahinja. Novi episkop Teodosije svojim rukovođenjem datu mu eparhiju sunovraćuje pogubnom jeresju ekumenizma, a od skoro i koronoverstva podržanom iz vrhuške svetovne i duhovne vlasti.

Izvor: vaseljenska.net

PODELI