Recepti za negu kose, koje koriste i naše bake

1372

Ljudi se sve više vraćaju prirodnim sastojcima i receptima za negu kose, koje su koristile i naše bake. Pravilnom upotrebom organskih preparata koje sami možete pripremiti kod kuće možete postići zavidne rezultate.

Prirodne maske za negu kose:

ULJE JOJOBE

Za suvu kosu

Možete koristiti ulje jojobe koje u sebi sadrži prirodan vosak koji hidrira kosu i samim tim omogućava kosi da bolje prihvati ostale sastojke koji su joj potrebni.

Recept: Uzmite dve kapi ulja i dodajte određenu količinu maske ili regeneratora za vaš tip kose. Masku držite na glavi 5-10 minuta, a potom isperite.

ŽUMANCE

za sve tipove kose

Žumance sadrži dosta lecitina i služi za bolje vezivanje svih elemenata koji se nalaze u preparatima za negu kose i u boji (farbi).

Recept: Za početak, uzmite 1/4 žumanca (dok ne vidite kako vaša kosa reaguje) i dodajte je u masku za vaš tip kose. Masku držite na glavi 5-10 minuta, a potom isperite.

KOPRIVA

protiv opadanja kose

Kopriva u sebi sadrži eterična ulja i stimuliše cirkulaciju koja je potrebna za rast kose.

Recept: Uzeti tri kašičice čaja od koprive stavite 1,5 dl tople vode. Pustite da odstoji 10 minuta, a potom tečnost nanosite isključivo na koren, blago masirajte vlasište i ne ispirajte.

AVOKADO

za izrazito suvu i oštećenu kosu

Avokado pavlaka i banana sadrži ugljene hidrate i proteine koji se već nalaze u kosi, a pavlaka ima nisku pH vrednost i samim tim je dobra jer kosi vraća prirodnu kiselost.

Recept: Jedna supena kašika isceđenog zrelog avokada, jedna 1/3 zrele banane, jedna kašika kisele pavlake i jedna kašika maske ili regeneratora. Mikserom umutite masku dok ne postane penasta. Masku držite na glavi 5-10 minuta, a potom isperite.

RICINUSOVO ULJE I ULJE KOŠTUNJAVIH PLODOVA

za sve tipove kose

Ricnusovo ulje je bogato sastojcima koji se već nalaze u sastavu kose, a ulje koštunjavih plodova je bogato vitaminom B koji je idealan za negu kose.

Recept: Možete uzeti jednu kap ulja bilo kog koštunjavog ploda, i kap ricinusovog ulja i pomešajte sa određenom količinom regeneratora. Masku držite na glavi 5-10 minuta, a potom isperite.

KAMILICA

protiv peruti

Kamilica je pogodna za osetljivu i upaljenu kožu glave.

Recept: Uzeti tri kašičice čaja od kamilice stavite 1,5 dl tople vode. Pustite da odstoji 10 minuta, a potom tečnost nanesite na koren, blago masirajte vlasište i ne ispirajte.

Izvor:.blic.rs

PODELI