Mršavljenje u skladu sa godinama

1603

Od 18 do 29 godina

Ovo je period kada organizmu treba najviše energije, samim tim i ishrana treba da bude „bogatija“. Treba jesti dosta namirnica koje su bogate belančevinama, a siromašne kalorijama. Ne treba zaboraviti na voće i povrće, bogato vitaminima i biljnim vlaknima. Zbog potrebe za kalcijumom, potrebno je uzimati mleko i mlečne proizvode. Takodje treba obezbediti i dovoljno kalorija iz skrobnog povrca (grašak, pasulj i slično).

Važno:
– Povrće i belančevine (jaja, riba, meso) možete jesti  kad god poželite.
– Na vašem dnevnom jelovniku moraju biti dve porcije voća i dve porcije mlečnih proizvoda (npr. dve jabuke i šolja i po jogurta).
– Dva puta nedeljno treba  jesti  skrobno povrće.
– Doručak nikako ne treba preskočiti, kalorije se troše i tokom noći.

U stalnom pokretu
Veoma je važno da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, najbolje je tri puta nedeljno po 45 minuta. Za ovaj uzrast, sport koji bi vam najviše odgovarao je step ili džoging. To je vrsta napora koji podrazumeva veliku potrosnju kalorija, sto će naterati organizam da posegne za zalihama masti.

Od 30 do 45 godina

Masti I sećere organizam skladišti kao masne naslage veoma lako
U ovim godinama metabolizam počinje da se usporava i manje se troše šeceri i masti, organizam ih vrlo lako skladišti kao masne naslage na bokovima i butinama. Zato treba da se unosi u organizam dosta belančevina i povrća, a nešto manje voća i mlečnih proizvoda. Treba izbegavati I skrobno povrće.

Važno:
– Povrće i belančevine (jaja, riba, meso) u uzimati u željenoj količini
– Preporučene su dve porcije mlečnih proizvoda dnevno.
– Jedna porcija voća dnevno.
– Doručak nikako ne treba preskočiti (neki topli napitak, namirnice bogate belančevinama, kao što su jaja, meso, mlečni proizvodi, voće)

Stomačni mišićii
Ženama u ovim godinama trbušni mišići su slaba tačka. Zato se, što se tiče fizičke aktivnosti, treba opredeliti za klasične trbušnjake. Naravno, u obzir dolazi I trcčanje i plivanje – dva puta nedeljno po 45 minuta.

Preko 45 godina

Izbaciti sve sto goji
Vreme je, dakle, odreći se svega što goji, jer menopauza donosi velike promene u vašem organizmu I to na vašu štetu. Šta vam preostaje? Da izbegavajte šećere i masti, drugim rečima, voće i mlečne proizvode. Organizam treba da naterate da crpi potrebnu energiju iz zaliha, pa zato treba unositi belančevine i povrće u neograničenoj količini.

Važno:
– Povrće i belančevine (jaja, riba, meso) uzimati u željenoj količini.
– Samo jedna porcija mlečnih proizvoda dnevno.
– Unosite što više tečnosti, recimo čaj od lekovitog bilja, jer on pomaže organizmu da izbaci toksine. Tako ćete sprečiti nastanak otoka koji prate celulit.
– Doručak nikako propustiti, ali mora da bude lagan. Npr: čaj ili kafa (s veštackim zaslađivačem), jedno kuvano jaje ili parče belog mesa i parče posnog sira.

Vežbe u vodi
Za vas je najbolji akvabik, on ne opterećuje previše zglobove, a istovremeno jača kardiovaskularni sistem i zateže mišiće. U vodi je lakše raditi vežbe, potrebno je manje napora i manja je mogućnost povrede. Idealno bi bilo vežbati dva puta nedeljno po 45 minuta.

PODELI