Momordika (gorka dinja) – lek i hrana

13120

Gorka dinja je poreklom iz Indije, a u Kinu je preneta u 14. veku. Postoji nekoliko vrsta momordike, u odnosu na oblik i na ukus samog ploda.Gorka dinja je, na globalnom nivou, doživela ekspanziju tek pre dvadesetak godina, kada je prvi put predstavljena na evropskom tržištu. Danas, gorka dinja je lako dostupna u dobro snabdevenim marketima, a češće se može kupiti u vidu soka, tableta i kapsula.

Uzgoj gorke dinje

Gorka dinja se uspešno gaji i u našim krajevima – poželjno je znati da je to jednogodišnja zeljasta biljka koja, kada je potpuno zrela, nema delove koji nisu jestivi! Stabljika, semenke, plod, listovi – sve se može iskoristiti – što u kulinarstvu to i u pripremi lekovitih napitaka.

Gorka dinja u kuhinji

Gorka dinja se koristi u kulinarstvu dok je zelena ili blago žuta. Lišće i mlada stabljika gorke dinja su takođe jestivi elementi.

U kineskoj kuhinji, gorka dinja se koristi baš zbog svog gorkog ukusa – posebno u kombinaciji sa svinjetinom, supama, sušijem ili u pripremi zelenog čaja od gorke dinje.

U indijskoj kuhinji, gorka dinja se služi zajedno sa jogurtom, kao i u kombinaciji sa karijem u pripremi mnogih jela.

Lekovito svojstvo gorke dinje su prvi otkrili stanovnici južne Indije – kao dodatak jelima za dijabetičare. Gorka dinja se u Indiji koristi u kombinaciji sa kokosom, sirom i začinima, kao i za dodatak pićima.Na kraju članka pogledajte zanimljive recepte sa gorkom dinjom.

Gorka dinja kao lek

Gorka dinja se vekoviam koristi kao dodatak prirodnim lekovima u Kini i Indiji. Prvenstveno, gorka dinja se koristila u vidu soka od dinje kako bi se osobe rešile stomačnih tegoba. U tradicionalnoj indijskoj medicini, različiti delovi biljke gorke dinje se koriste za pripremu prirodnih lekova za regulaciju nivoa šećera u krvi, za stomačne tegobe ( ima odlično laksativno dejstvo ), kod tegoba sa žučnom kesom, kod hroničnog povraćanja, za regulaciju problema sa kašljem, respiratornim bolestima, bolestima kože, otvorenim ranama, čirevima na koži, i reumatskim čvorićima.

Posebno je intrigantno uticanje gorke dinje na regluaciju šećera u krvi – iako su mnogi stručnjaci skeptični, gorka dinja se pokazala kao odlično sredstvo za snižavanje nivoa šećera u krvi kada je to preko potrebno. Zato se gorka dinja sve više proizvodi u obliku soka, kako bi bila široko dostupna, i lako primenljiva u slučaju kada je to potrebno.

Sok od gorke dinje

Za pripremu ovog soka Vam neće biti potrebno puno vremena. Jedino što Vam je od tehnike potrebno jeste sokovnik. Nakon što od gornje dinje odstranite koru, semenke i pulpu, iseckate mesnati deo dinje na stine komadiće a zatim ubacite u sokovnik.

Sok od gorke dinje je koncentrovan, i treba da se razblaži vodom, u odnosu 2:1 u korist vode.

Sok od gorke dinje je odličan za primenu, a i za širu distribuciju. Pomaže kod problema sa gušteračom, ublažava bolove kod tumora dojke, pankreasa, prostate, debelog creva, želuca i jetre. Studije su pokazale da povoljno deluje i na pacijente koji su na hemoterapiji.

Pored lekovitog svojstva, sok od gorke dinje je odličan za mršavljenje i možete ga ubaciti u svoju redovnu dijetu.

Čaj od gorke dinje

Za pripremu čaja od gorke dinje, potrebno Vam je da odstranite lišće, da ga dobro osušite, i da, kada je lišće dovoljno suvo, napravite čaj koji procedite i pijete.

Čaj od gorke dinje je posebno blagotvoran kod stomačnih tegoba. Pomaže i kod hroničnog zatvora svojim laksativnim dejstvom.

Gorka dinja protiv dijabetesa

Dijabetes je stanje nedovoljnog lučenja hormona pankreasa, insulina i posledičnog porasta  nivoa šećera u krvi koji u značajnoj meri narušava zdravlje.

Dijabetes tip 1 se javlja autoimunski, odnosno, pravi uzrok njegovog nastanka nije do kraja razjašnjen, dok je dijabetes tip 2 uglavnom nastao kao posledica kardiovaskularnih i ostalih sistemskih bolesti. Sok i čaj od gorke dinje pomažu u lečenju dijabetesa tipa 2. Na koji način?

Ubrzo nakon konzumacije čaja ili soka od gorke dinje, gušterača počinje da luči hormon glukagon, dovodeći tako do povlačenja šećera iz krvi u ćelije i tkiva, tako dolazi do sniženja šećera u krvi i normalizacije glukoze. Čaj i sok od gorke dinje nisu preterano štetni, tako da se mogu konzumirati bez ustručavanja. Ipak, usled preterane konzumacije, nivo šećera može da padne ispod graničnih vrednosti, i da kod pacijenta izazove nesvestice i vrtoglavice – da bi se to preveniralo, preporučuje se konzumiranje čaja ili soka od gorke dinje ne više od 2 puta dnevno. Preporuke je i da se čaj pije ujutru, na prazan stomak, ili uveče, pred spavanje.

Neželjeni efekti konzumiranja gorke dinje

Usled preteranog konzumiranja gorke dinje, mogu se javiti simptomi u vidu proliva, bola u stomaku, povišene telesne temperature, jako niskog nivoa šećera u krvi ( hipoglikemija ), bol u grudima.

Gorka dinja je kontraindikovana kod trudnica zato što može da dovede do krvarenja, kontrakcija i pobačaja.

Izvor: prirodnoizdravo.com

PODELI