Lekovita svojstva bokvice

2879

Kod nas ona je vrlo česta i rasprostranjena i veoma je cenjena od davnina. Mogu se prepoznati dve vrste ove biljke ženska bokvica i glatka bokvica. Sve tri imaju istu lekovitu vrednost i u lecenju i korišćenju tretiraju iste probleme.

Sve tri vrste su zeljaste, živopisne, višegodišnje, samonikle. U zemlji imaju kratak rizom, iz kojeg izrastaju osnovni listovi oblikujući rozetu.

U našoj zemlji može se naći gotovo svuda.

Listove bokvice je najvažnije sakupljati u periodu april-septembar i sišiti raširene u tankim slojevima koje treba da se odigra bez promene prirodne boje. Ukoliko se boja nezdravo izmeni takve biljke nije dobro koristiti. Ženska bokvica se koristi cela, sa korenom – bez cvetnog izdanka.

Važno je korenje dobro oprati a biljka se suši raširena u tankim slojevima u prostorijama koje su dobro provetrene.

Posle sušenja biljke čuvati na tamnom, dobro provetrenom prostoru.

Farmakološko dejstvo:

Interno: Protiv dijaree (proliva), sredstvo za omekšavanje kože, zaustavlja krvarenje, uništava bakterije, za isceljenje rana, snižava nivo holesterola u krvi, smanjuje krvni pritisak.

Spolja: Antiseptik (protiv zaraznih klica).
Ima depurativno dejstvo (prečišćava krv) i zato je dragocena za osobe koje pate od plućne i bubrežne insufijencije (redukovane funkcije pluća i bubrega), ekcema, herpesa (groznice).

Kod bronhijalne astme, majčina dušica i bokvica, kombinovane u jednakim količinama, predstavljaju dobar lek.

U slučajevima bronhitisa i bronhijalne astme, čaj se priprema na sledeći način: 1 šolja hladne vode, kriška limuna (bez kore) i kašičica meda se ugreju do ključanja. Odmah pošto ugasimo vatru i prestanemo s kuvanjem, dodajemo 1 kašičicu gore pomenute mešavine (majčina dušica i bokvica) i ostavimo da odstoji pola minuta. Kod težih slučajeva, priprema se svež čaj 4 puta dnevno i pije se u retkim gutljajima.

Sirup od bokvice pročišćava krv od toksina. Uzima se po 1 kašičica pre jela u periodu od 3 nedelje. Sveži, oprani i izgnječeni listovi se stavljaju na posekotine, ogrebotine (površinske povrede kože i sluzokože), na mesto ujeda otrovnih insekata, pasa i zmija.

Za sprečavanje stvaranja žuljeva na nogama, u toku duge šetnje, može se staviti u cipele nekoliko listova. Efikasna je i kod malignih oboljenja žlezda: vranilova trava (mravinac), sveža ili osušena se stavi u maslinovo ulje. Flaša se napuni biljkom i preko nje se sipa ulje. Ostavi se da odstoji 10 dana na toplom mestu. Dobijeno ulje se stavlja na obolelo mesto, a preko toga se oblaže bokvica.

Kod gušavosti: Listove izgnječiti, pomešati sa solju i staviti na obolelo mesto.Oblaganje lišća u vidu kataplazme na otvorene rane ubrzava njihovo zarastanje, čak i kod starijih osoba. Kada na nogama pored otvorenih rana postoje i mesta zahvaćena upalom, potrebno je držati ih najpre u hladnom čaju od sleza, ili u dekoktu od preslice (rastavića). Oko rana treba namazati mast od nevena.

Listovi bokvice su preporučljivi i u lečenju tromboze.

Način upotrebe:

Infuzija: 1 punu kašičicu listova dodati na 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji pola sata i procediti.

Mešavina za čaj: Pomešati jednake količine bokvice i majčine dušice;
1 kašičicu mešavine dodati na 250 ml vrele vode.

Oprane i usitnjene sveže listove staviti na obolelo mesto.

Sirup: Dve pune šake opranog i iseckanog lišća se potopi u toliko vode tako da, kada se stavi na vatru, lišće ne zagori. Takođe, treba dodati i 30 g meda. Masu treba zagrevati na tihojvatri uz stalno mešanje, dok ne postane gušća i lepljiva. Dobijenu smesu sipati u flašu.

PODELI