Kako čuvati namirnice

1337

Idealna temperatura za svaku namirnicu
Različite namirnice treba držati na različitim temperaturama. Meso, sir i voće imaju svoju preporučenu temperaturu čuvanja. Na tabeli se može videti koliko dugo se mogu čuvati u frižideru.
Mesne prerađevine: Njih treba držati na četiri do šest stepeni, umotane u mastan papir. Ukoliko su isečeni, pojedite ih sto pre, najbolje u roku od dva-tri dana. Ako su u komadu, mogu da traju nešto duže (otprilike nedelju-dve).

Svež sir: On se lako kvari, pa ga držite u hladnijim delovima frižidera, u staklenim ili hermetički zatvorenim plastičnim posudama (ako je sir kupljen zajedno sa surutkom, ostavite ga u njoj). Čuvajte ga najduže pet-šest dana.

Sirevi sa tvrdom korom: Preporučena temperatura čuvanja je od šest do osam stepeni. Takve sireve je potrebno umotati u masnu hartiju ili vlažno platno. Ako planirate duže da ih čuvate, obavezno ih vakumirajte.

Sveže mleko: Mleko može da traje četiri dana, ukoliko ga stavite u deo frižidera gde je četiri stepena.

Riba: Očišćenu ribu stavite u najhladniji deo (na dva stepena). Neka bude u posudi koja je dobro zatvorena. Pojedite je u roku od tri dana. Plodovi mora imaju kraći rok trajanja (dan-dva).

Povrće: Potrebno je prvo oprati i osušiti voće i tek onda može da se čuva u frižideru. Čuva se u odgovarajućim fiokama, na temperaturi od šest do osam stepeni, u providnim plastičnim kesama. Lisnato povrće je najosetljivije, treba ga pojesti u roku od dva-tri dana. Čak i povrće koje može duže da se čuva treba pojesti što pre, jer s vremenom gubi vitamin C i folnu kiselinu.

Voće: Čuvajte ga u odgovarajucim fiokama, na temperaturi između šest i osam stepeni. Možete da ga stavite u papirne kese. Upotrebite ga u roku od tri-četiri dana.

Meso: Meso se lako kvari i vrlo često je uzrok trovanja hranom. Držite ga u najhladnijem delu frižidera (dva stepena) u pakovanju iz samoposluge ili hermetički zatvorenoj plastičnoj posudi. Mleveno meso bi trebalo čuvati najviše jedan dan, ono isečeno na šnicle dan-dva, a meso u komadu tri-četiri dana.

Umaci i slično: Umake koje ste sami pripremili čuvajte u najhladnijem delu frižidera, u staklenim ili keramičkim posudama. Što se tiče gotovih umaka, pridržavajte se uputstva na pakovanju. Nakon otvaranja, pojedite ih u roku od dve nedelje.

Plastika ili papir?
Kutije i tegle: Staklo najbolje čuva namirnice, ali mu je mana jer je lomljivo i teško. Alternativa: papir, plastika ili aluminijum.
Papir: Papir (mastan ili običan) za namirnice najbolje je rešenje za čuvanje mesnih prerađevina i sireva. Nemojte koristiti reciklirani papir, npr. novinsku hartiju, ona sadrži mnogo olova (ako se unese u velikoj količini, može da prouzrokuje razne poremećaje, kao što su hiperaktivnost i neurološki poremećaji).
Tvrda plastika: Plastične kutije od sladoleda su veoma pogodne za čuvanje namirnica na niskim temepraturama. Nisu, međutim, zgodne za masna i topla jela (kao sto su prilozi i umaci) zbog materijala od koga su napravljene (materijal ispusta ftalate i adipate, koji su opasni po zdravlje). Iz istog razloga ne preporučuje se da držite ulje i alkohol u plastičnim flašama.

Aluminijumska folija
Aluminijum podnosi i niske i visoke temperature (čak i do 600 stepeni Celzijusa) i štiti namirnice od svetla. Zato je pogodan za masne namirnice koje oksidiraju. Međutim, ne sme da se stavlja u mikrotalasnu rerun. Ako umotate u aluminijumsku foliju flašu sa maslinovim uljem, produžićete joj rok trajanja. Ne koristite aluminijumsku foliju za čuvanje previše kisele i slane hrane, da zajedno sa namirnicama u organizam ne biste uneli i tragove aluminijuma (koji je toksičan!).

Providna folija
O upotrebi PVC-a (vinila) u domaćinstvu se diskutuje godinama. Ftaltati i adipati, koji se dodaju plastici da bi bila elastična mogu da dospeju u namirnice koje su bogate mastima (puter, sirevi, mesne prerađevine) ili imaju masne delove na površini. Ako se oni talože u masnim naslagama u organizmu, navodno mogu da izazovu hormonske promene, endometriozu, smanjenu plodnost, oštećenja fetusa, bubrega i jetre. Manje štetne folije su folije od polietilena, na pakovanju obično piše „ne sadrži PVC“.

PODELI