Ishrana za obolele od žuči: Ovakva ishrana sprečava bol, izbacuje kamenje i oporavlja žučnu kesu!

23863

Osobe koje pate od bolesti žuči– kamenja ili drugih bolesti žučne kese, trebalo bi da se hrane na poseban način, koji će im ublažiti tegobe ili sprečiti nove. Cilj “žučne dijete” zapravo je da se zabrane sve namirnice koje izazivaju grčenje žučne kese.

Žučna kesa je malo mišićno “skladište” koje sadrži žuč, tečnost koju stvara jetra. Oko polovine izlučene žuči između obroka dolazi u žučnu kesu.

Održavanje zdrave žučne kese

Žučna kesa je zaslužna za uklanjanje otpadnih materija iz tela, kao što su razorena crvena krvna zrnca i holesterol. Žučna kesa ima ulogu da pomaže u probavi i u apsorpciji masti. Žučne soli povećavaju topljivost holesterola, masti i topljivih vitamina kao pomoć njihovoj apsopciji iz creva.

Ono služi i za izlučivanje različitih belančevina. Kada osoba jede, žučna kesa se steže, ispražnjava svoju žuč u crevo da pomaže u varenju masti i nekih vitamina. Mogući problemi do kojih može doći su kamenje u žuči, koji mogu da začepe tok žuči i to uzrokuje bol ili upalu žučne kese.

Kamenje može da putuje iz žučnih cevi, što može uzrokovati žuticu. Da bi se žučna kesa zaštitila i oporavila, koristi se žučna dijeta. Ovo su njena pravila:

– Mleko i ostali mlečni proizvodi moraju da budu sa niskim udelom masti

– Zamenite crveno meso belim

– Pržena hrana se ne sme naći na vašem jelovniku

– Jaja oprezno konzumirajte, izbacite žumanca

– Uključite mnogo voća i povrća

– Izbegavajte šećere, čokoladu i kafu

Obavezno treba slediti i sledeća tri pravila, kako bi se smanjilo opterećenje žučne kese:

  1. Podelite dnevne obroke na manje, ali češće

    Preporučuje se da jedete 5-6 obroka dnevno od kojih ni jedan ne sme da bude težak niti mastan. Takođe se preporučuje da nakon konzumiranja hrane legnete na pola sata, a na žučnu kesu stavite toplu oblogu.

  2. Prava temperatura hrane i pića

    Hrana koju konzumirate ne smije biti niti previše hladna niti vruća. Ako pijete voćne sokove, nikako ne smeju da budu ledeni.

  3. Masnoće i ugljeni hidrati u hrani
    Masnoća u žučnoj dijeti mora biti što manje, pa bi trebalo koristiti maslinovo ulje ili neko drugo ulje biljnog porekla. Maslac smete da koristite, ali u manjoj meri. Potpuno izbegavajte korišćenje svinjske masti. Hrana treba da bude sastavljena od ugljenih hidrata i mlečnih belančevina. Belančevine životinjskog porekla možete uzimati u normalnim količinama.

Poželjne namirnice za žučnu dijetu

Ishrana za vreme žučne dijete zapravo je vrlo jednostavna, ako se držite pravila. Po svojoj probavi i organizmu moći ćete sami da zaključite koje vam namirnice odgovaraju, a koje ne.

Ove preporučuje žučna dijeta:

– Supe (nemasne od mesa, povrća sa zaprškom na maslacu)

– Dopuštene su sve testenine

– Meso (teletina, belo meso živine, riba, bleda šunka)

Povrće (krompir bez masnoća (kuvan ili pire), karfiol, špargle, šargarepa, bundeva, blitva, paradajz)

– Varivo (pasirano ili zaprženo na maslacu)

– Voće (sve vrste voća, najbolje kuvano i bez kore, poželjni voćni sokovi)

Testo (perece, beli hleb, testo od krompira i sve za čiju pripremu je potrebno malo jaja)

– Slatka jela (marmelade, džemovi)

– Ostala jela (griz, svež kravlji sir, kukuruzno brašno, ovsene pahuljice i pirinač)

Piće (nemasno mleko, čaj, kakao i slaba kafa)

 Žučna dijeta u trudnoći

Za vreme trudnoće, nastanak kamenja u žuči je česta, zbog povećanja nivoa polnog hormona estrogena.

Promena ishrane za vreme trudnoće na žučnu dijetu može da spreči njihovu pojavu ili umanji bolove i simpotme ako je kamen već prisutan. Žučna dijeta u trudnoći nije teška za izvesti. Uzmite u obzir da sve masti uzrokuju reakciju žuči, što, ako patite od kamenja u žuči, može da uzrokuje bol.

Bitno je da u svoju ishranu uvrstite mnogo vlakana. Vlakna ćete pronaći u voću, povrću i integralnim žitaricama. Trebalo bi da jedete 4-5 porcija voća ili povrća svakog dana. Dobra opcija su voće i povrće tamnih boja, kao što su bobice, kelj, brokoli i ostale namirnice koje se koriste kao hrana za mozak.

Jedite što više sveže hrane, a smanjite unos visoko obrađenih namirnica koje sadrže konzervanse, masti i druge aditive. Uz to, možete da pazite da jedete zdrave grickalice, koje možete pripremiti kod kuće. Pripazite i na pravilnu hidrataciju organizma uz vodu, čajeve i voćne sokove.

izvor: net.hr

PODELI