Endometrioza – simptomi i lečenje

478

Endometrioza predstavlja vodeći uzrok izostanka žena sa posla, jedan od najčešćih uzroka steriliteta i uzimanja lekova zbog bolova u maloj karlici.

Ovo oboljenje je prisutno kod 70% adolescenata i mladih žena koje imaju simptome bolova u maloj karlici i koje nemaju poboljšanje kod uzimanja oralnih kontraceptiva ili anti inflamantornih lekova. Ipak, veoma retko se dijagnostikuje kod adolescenata.

Pogrešno se tumači da je potreban duži niz godina od početka menstrualnog ciklusa, kako bi se razvila endometrioza, kao i da rani simptomi, poput bola mogu biti normalni u ovom periodu.

Simptomi

Na endometriozu se može posumnjati ukoliko se primete neki od sledećih simptoma:

 • Dismenoreja (bolne menstruacije)

 • Bol u maloj karlici (koji se može javiti u bilo kom delu ciklusa)

 • Dispareunia (bolni seksualni odnosi)

 • Bol u krstima

 • Bol u vreme ovulacije

 • Bol u crevima

 • Obilno krvarenje

 • Uporni umor

Endometrioza se može razviti u većem broju formi: izrasline, čvorići, ciste koje mogu boleti.

Kod nekih žena bol u maloj karlici može biti izazvan pritiskom od endometrioma (endometrijalne čokoladne ciste) ili priraslica (tkivnih veza između organa). Bol se može javiti pri sedenju ili pri specifičnim aktivnostima.

Čvorići se mogu pojaviti u Daglasovom prostoru (predelu između rektuma i zadnjeg dela materice), uterosakralnom ligamentu ili rektovaginalnom septumu (tananom tkivu koje odvaju vaginu od rektuma).

Ove promene mogu izazvati veliki bol. Simptomi koji se vezuju za endometriozu koja je zahvatila bešiku ili creva ne prepoznaju se odmah. Oni mogu biti prikazani kao sindrom iritiranih creva, ili sindom bola bešike. Simptomi endometrioze creva mogu uključivati bol i grčeve u stomaku, bolne pokrete creva, zatvor, retku stolicu, mučninu i povraćanje. Simtomi endometrioze bešike uključuju bol u predelu bešike, često mokrenje, peckanje pri mokrenju.

Broj i učestalost simptoma se povećava kako boslest napreduje, iako to nije tipično za sve pacijente.

Na endometriozu se naročito sumnja ukoliko se pojave simptomi:

 • bola koji ne nestaju nakon uzimanja lekova protiv bolova kao što su paracetamol, ili nakon uzimanja antiinflamantornih lekova kao što je mefanamicna kiselina.

 • Koji ne nestaju nakon uzimanja oralne kontracepcije

 • Bol koji vas ometa u dnevnim aktivnostima

 • bol koji se pojavljuje svakog meseca u isto vreme

 • pogoršanje simptoma sa vremnom

Priraslice se često povezuju sa endometriozom i prema tipu i lokaciji priraslica bol može varirati od blagog do jakog. Bol može uzrokovati tenzija u depozitima endometrioze, pritiska od endometrijalnih cisti ili od priraslica koje pritiskaju i vuku organe. Bol može biti izazvan određenim položajima ili aktivnostima.

Dijagnoza

Postoji veliki broj metoda koje se mogu koristi da bi se procnilo da li žena ima endometriozu, ali jedini način da se utvrdi da li je zaista u pitanju endometrioza je laparoskopija.

Laparoskopija je hirurška procedura u kojoj se koristi laparoskop koji se uvodi u abdomen kroz mali rez na stomaku. Ova intervencija se ponekad naziva “operacija kroz ključaonicu”. Laparoskopija sa sobom nosi 3% rizik od pojave manjih komplikacija ili bolova u desnom ramenu, a kod dve od svakih 1000 procedura može se javiti preforacija creva ili neka druga veća komplikacija.

U nekim slučajevima endometrioza se može ukloniti u toku laparoskopije. Ukoliko je to slučaj uzorak tkiva treba poslati na histopatološku analizu.

Ukoliko idete na laparoskopiju predlažemo Vam da pitate da li će se, ukoliko je u pitanju endometrioza, odmah tretirati u toku operacije. Izveštaj sa intervencije i iz laboratorije može biti od velike korsiti za buduće lečenje.

Ultrazvuk
se često kotisti da bi se istražili simptomi, ali nije pouzdan način dijagnostike za mnoge žene, jer uglavnom prikazuje samo endometriotične ciste kao posledicu endometrioze ali ne i druge njene forme. Rektalni ultrazvuk može pokazati endometriozu u rektalno-vaginalnom delu.

Magnetna rezonanca male karlice može otkriti endometriozu i adenomiozu.

Duboko infiltrirana endometrioza

Duboko infilitrirana endometrioza je stanje kod koga je endometrioza prodrla više od 5mm ispod peritoneuma (tkiva kojim je obložena stomačna duplja). Tkivo koje je prodrlo više od 10mm je povezano sa izuzetno jakim menstrualnim bolovima i bolovima u maloj karlici.

Ovaj izuzetno ozbiljan oblik endometrioze može se naći između rektuma i vagine i često se naziva rekto-vaginalna endometrioza, u Daglasovom prostoru, uterosakralnim ligamentima, crevima, bešici, ureteru, ali takođe se može javiti i u nervima poput išijakalnog nerva ili obturatora. Zakasnela dijagnoza može dovesti do različitih stepena nemogućnosti kretanja, gubitak funkcije i izuzetno ozbiljnog bola.

Uporni bol u maloj karlici je često povezan sa ovim oblikom endometrioze. Dismenoreja (bolni ciklusi) je najčešći simptom kod 51-91% pacijenata koji imaju endometriozu. Bol može da potiče od nagomilanog pritiska u lezijama tokom menstruacije. Takođe, postoji povezanost između uznapredovale endometrioze i bola koji se javlja u toku odnosa. Ovaj bol može uzrokovati položaj u toku odnosa.

Enometriotične ciste (endometriome)

Endometriotične ciste mogu da budu povezane sa ozbiljnim bolovima u maloj karlici, one mogu da budu i duboko infilitrirane lezije.

Opšte je prihvaćeno mišljenje da sve endometriotične ciste koje su veće od 3-4cm treba da budu uklonjene hirurškim putem. One se obično mogu pojaviti na jajnicima ali i u Daglasovom prostoru. Intervencija uklanjanja ciste naziva se cistektomija. Samo uklanjanje ciste ima mnogo više efekta nego njeno punktiranje. Uklanjanjem ciste se može smanjti broj folikula na jajniku, što može biti značajan faktor steriliteta u budućnosti. Međutim, danas postoje tehnike kojima se ovakvi ishodi svode na minimum. Mišljenja smo da odluka o načinu uklanjanja ciste treba da bude doneta u konsultaciji sa pacijentom uzimajući u obzir podatke kao što su godine, veličina ciste i problem plodnosti.

Priraslice su česte kod pacijentkinja sa endometriozom i takođe mogu biti povezane sa bolom. Adhezije prouzrokuju bol, tako što formiraju ožiljke na nervnom tkivu ili kao rezultat povrede organa male karlice usled gubitka krvi. Priraslice se mogu javiti na crevima, jajnicima, materici… Vremenom priraslice na zadnjem delu materice mogu je učiniti fiksiranom ili zabačenom unazad. Ovo može voditi bolu u leđima, donjem stomaku, rektumu ili butinama.

Lečenje duboke endometrioze

Jedan od pristupa lečenja je hirurško odstranjivanje.

U retkim slučajevima, ovaj tip endometrioze može biti maligni. Trenutno se vodi debata o tome koja je najbolja hirurška tehnika za uklanjanje. Po našim iskustvima, potrebno je sakupiti što više informacija pre hirurške intervencije. Bitno je znati da li ima endometrioze na crevima i koje je veličine, kako bi se sa pacijentom prodiskutovao način intervencije.

Pre intervencije neophodno je da se urade određeni pregledi. Oni uključuju pregled karlice transvaginalnim/transrektalnim ultrazvukom i snimke sa magnetne rezonance.

Ipak, često čak ni ovi testovi ne daju tačnu procenu opsega bolesti, ali prava procena simptoma, dobar ginekološki/hiriruški pregled daju dobru sliku pre intervencije.

Ukoliko postoji sumnja, može se uraditi mini dijagnostička laparoskopija pod lokalnom anestezijom kako bi se procenilo koliko su zahvaćeni organi male karlice. Po našim iskustvima pacijentima se savetuje da se uradi i agresivnija intervencija kao što je resekcija creva, uretera ukoliko je endometrioza prisutna na ovom nivou. Samo kompletno uklanjanje promena može dovesti do kliničke regresije, poboljšanja kvaliteta života.

Nakon multidisciplinarne procene, pacijentkinjia je informisana o svojoj bolesti, intervenciji kao i svim mogućim komplikacijama. Samo radikalna/rekonstruktivna hirurgija male karlice koja se izvede na zadovoljavajuć način neće ugroziti fertilitet u budućnosti.

Takođe, ne treba zaboraviti da zbog endometrioze par može iskusiti dispareuniju, adhezije koje su vezane za organe male karlice kao i uterosakralne ligamente.

Terapija lekovima može biti efektivna u rektovaginalnoj endometriozi, bolnim ciklusima, smanjenju ne menstrualnih bolova u maloj karlici, kao i smanjenju bolova u toku odnosa. Studije koje su se bavile ovim ispitivanjem uključile su mali broj pacijenata i nema podataka o rezultatima terapije na duže staze. Ozbiljne komplikacije koje mogu nastati su obstrukcija creva, hidro utero nefroza sa hroničnim otkazivanjem bubrega i dr.

Izvor: jevremova.medigroup.rs

PODELI