Dr Zoran Lekić: Liposukcija – Brzo i lako oblikovanje tela

2801

Masno tkivo je sastavni deo građe čoveka, a svojom količinom i rasporedom bitno utiče na oblik i izgled tela. Masno tkivo kod normalno građenih osoba sadrži otprilike ujednačen broj masnih ćelija, dok kod patološki gojaznih osoba broj masnih ćelija može biti i višestruko veći.
Povećana količina masnog tkiva može prouzrokovati dva osnovna tipa poremećaja: opštu gojaznost koja vremenom može prerasti u ozbiljnu psiho-fizičku bolest i celulit koji najčešće predstavlja estetski problem i pojavljuje se isključivo kod žena. Na pojedinim delovima ženskog tela postoje u tom smislu već predodređena mesta za nakupine masnog tkiva. To su prvenstveno struk, zatim bedra, unutašnja strana kolena i natkolenica, gležnjevi, nadlaktice i podbradak. Kako će se masno tkivo rasporediti po telu,određuju dva faktora: nasledni faktor i ishrana.

Metode

Laserska liposukcija je operativna metoda kojom se selektivno odstranjuje masno tkivo sa delova tela na kojima se prekomerno nataložilo. Potom se kroz mali rez na koži (3-5 mm) uvlači kanila, te se putem vakuuma, laserski asistirano usisava masno tkivo. Na taj način masne ćelija su zauvek uklonjene sa tog mesta. Treba napomenuti da liposukcija nije metoda mršavljenja, već oblikovanja tela.

Oporavak

Tokom oporavka neminovni su otoci regije koja je tretirana,i oni su prisutni prvih 7-10 dana nakon zahvata.Potpuni oporavak je nakon 4-6 nedelja.Upravo zbog laserske asistencije neravnina na koži nema, a koža se dobro adaptira na novu površinu. Tokom prve nedelje nakon operacije preporučuje se mirovanje uz obvezno nošenje posebnih steznika. Zatim su sledeće tri do četiri nedelje dozvoljene uobičajene svakodnevne aktivnosti, ali bez većih fizičkih opterećenja. Rezultati liposukcije su u pravilu izuzetni i trajni, a vidljivi su već nakon tri nedelje do mesec dana od skidanja steznika.

Laserska liposukcija predstavlja vrlo popularan estetski zahvat ne samo kod žena već i kod muškaraca.
Međutim, sama liposukcija nije dostupna u slučajevima opšte gojaznosti kada se višak masnog tkiva meri desetinama i više kilograma. Ipak, podvrgavanje ovom operativnom zahvatu može dati podsticaj za sprovođenje odgovarajuće dijete kojom će se znatno smanjiti višak masnog tkiva. Nakon toga se mogu ponovnim operativnim zahvatom ukloniti „najtvrdokornije“ naslage masnog tkiva ili celulita u nameri da se telu da novi, lepši oblik.

Dr. Zoran Lekić

Specijalna bolnica Menssana

Kneza Višeslava 36, 11030 Beograd

Tel: +381 11 354 61 69; +381 11 254 15 48; +381 60 352 50 15

http://www.menssana.co.rs

PODELI