Dr Nestorović: Da li je štetno kupati bebu i brisati je vlažnim maramicama?

7709

U poslednjih nekoliko godina naše babice i pedijatri počeli su da savetuju novoopečene roditelje da bebe ne kupaju svakog dana, dok je ova preporuka već davno prihvaćena u Americi.

Prema mišljenju doktora pedijatrije iz Američke akademije pedijatara bebu je dovoljno oprati jednom ili dva puta nedeljno od glave do pete. Oni smatraju da je greška da se beba kupa svakog dana posebno ako joj i svaki dan kvasite glavu.

Pored redovnosti pranja pedijatri iz Amerike savetuju da se ne koristi previše kozmetičkih preparata za kupanje već da birate sredstvo za pranje, kao što je recimo sapun, bez parfema i boja.

Roditelji u Srbiji uglavnom i dalje kupaju svoje bebe svakodnevno, a da li u tome greše, odgovorio je za Telegraf.rs alergolog i pulmolog, dr Branimir Nestorović.

– U Americi čak zvanično savetuju da se bebe uopšte ne kupaju, ali to je preterivanje druge vrste. Oni bebe mažu maramicama sa alkoholom koje su stvorile epidemiju ekcema, što je sada tamo postalo problematično. Generalno bebe se ne kupaju radi čistoće, one se ne prljaju. Kupanje je više ritual koji se dešava na kraju dana. Ono što je važnije od samog kupanja je masiranje bebe nekim uljem. Važno je da ne preterujete s kupanjem jer tako možete da oštetite kožu. Sadašnji sapuni, pa čak i bebi sapuni su dosta jaki i mogu da oštete kožu, a isto tako štetno je i brisanje kože vlažnim maramicama, ističe doktor Nestorović.

Na koji način je onda najbolje da kupamo bebu?

– Roditeljima savetujem kratko malo kupanje toplom vodom i nakon toga masažu uljem jer dodir majke i deteta stvara dobre efekte. Taj oksitocin koji se luči i kod majke i kod deteta, razmena energija, to je baš ozbiljna stvar. Postoji mnogo radova na temu šta znači dodir dva čoveka, pogotovu majke i deteta. – kaže dr Nestorović.

Sve više roditelja zbog užurbanog života umesto tople vode koristi vlažne maramice kako bi oprali bebu nakon velike nužde, koliko je ova navika loša?

Vlažne maramice nikako nemojte koristiti. One su sada više ekološki problem jer su neuništive, ne raspadaju se, a štetne su za okolinu. Nema potrebe za vlažnim maramicama, operete bebu sa vodom i bebi sapunom, namažete je nekim neutralnim uljem i to je to. – zaključio je dr Branimir Nestorović.

ordinacija.tv   Izvor :telegraf.rs Foto: shutterstock

PODELI