NaslovnaVežbeVežbanje i zdravljeDa li treba početi sa vežbanjem čim skinete gips

Da li treba početi sa vežbanjem čim skinete gips

Dr Predrag Mugoša, fizijatar, akupresurolog i sportski lekar, kaže da je za potpuno zarastanje preloma potrebno između mesec dana i tri meseca, i to pod uslovom da se pacijent na vreme obratio lekaru.

– Odmah nakon skidanja gipsa pacijent treba da se obrati fizijatru koji će mu preporučiti adekvatnu terapiju. Treba biti strpljiv i poštovati preporuke lekara jer samo tako mogu da se izbegnu moguće komplikacije – objašnjava dr Mugoša.

PRVO LED, PA FROTIR

U većini slučajeva se po skidanju gipsa na mestu preloma pojavljuju otoci, što je sasvim normalno jer je ekstremitet dugo bio fiksiran.

– Gips usporava cirkulaciju, koju sada treba stimulisati, najbolje krioterapijom, koja daje sjajne rezultate. Reč je o jednostavnom metodu koji podrazumeva naizmenično hlađenje povređene ruke ili noge ledom i utopljavanje – kaže dr Mugoša i dodaje da s krioterapijom treba krenuti odmah nakon skidanja gipsa.

Svim pacijentima savetuje da budu disciplinovani i da terapiju sprovode svakodnevno, najmanje deset dana. Krioterapija ne zahteva posebne uslove, pa može da se radi i kod kuće. Povređeno mesto prvo treba trljati od pet do sedam minuta ledom, obrisati ga, uviti u frotir i u toplo, debelo ćebe. Utopljavanje treba da traje između 45 minuta i sat vremena.

– Trljanje povređenog mesta ledom skuplja krvne sudove, a utopljavanje ih širi. Tako se ubrzava cirkulacija i popravlja prokrvljenost ekstremiteta, što pomaže bržem zarastanju.

TOPLA VODA NE POMAŽE

Krioterapija se preporučuje i pacijentima kod kojih se posle skidanja gipsa nisu pojavili otoci, jer se tako ublažavaju bolovi, normalizuje cirkulacija krvi, aktiviraju zglobovi i mišići. Ova terapija sprečava i nastanak algodistrofičnog ili Sudekovog sindroma, koji prouzrokuje ozbiljnije poremećaje cirkulacije, jake bolove i trajno smanjuje pokretljivost zglobova.

Dr Mugoša kaže da je u svojoj bogatoj lekarskoj praksi često viđao pacijente kojima su se zbog neodgovarajuće terapije istanjili ekstremiteti i kočili zglobovi. Jedna od najčešćih grešaka je potapanje ruke ili noge s koje je tek skinut gips u rastvor morske soli ili u toplu vodu.

VEŽBAJTE, ALI S MEROM

– Iako je krioterapija obavezna, nije dovoljna, te je neophodno da se pacijent obrati fizijatru koji će nakon pregleda mesta preloma i snimka koji se pravi posle skidanja gipsa odrediti dodatnu terapiju. Za aktiviranje zgloba i ubrzano zarastanje preloma najčešće se preporučuju magnetna terapija, elektroterapija i elektrostimulacija, kao i vežbe koje potpomažu ubrzavaju rehabilitaciju – kaže naš sagovornik.

Veoma je važno, ukazuje dr Mugoša, da se preporučene vežbe rade baš onoliko i onako kako je lekar odredio. Strpljenje se podrazumeva jer lečenje preloma ima svoj tok, traži određeno vreme i ništa se na silu ne može uraditi.

– Kao što nije dobro ve­žbati manje nego što je lekar rekao, nije dobro ni preterivati – kaže dr Mugoša i naglašava da je plivanje najbolji dodatak svakoj terapiji.

Kako napraviti led

U plastičnu čašu od jogurta, kiselog mleka ili pavlake sipajte vodu, ubacite u nju drveni štapić i stavite je u zamrzivač. Izvadite led iz čaše i koristite ga za trljanje povređenog dela tela. Masaža vam neće teško pasti jer zahvaljujući štapiću nećete morati da držite led golom rukom. Ako vam se štapić ipak polomi ili ga nemate kod kuće, napunite plastičnu flašicu vodom i zamrznite. Da vam se ruka kojom masirate ne bi smrzla, navucite rukavicu za rernu.

Izvor: zena.blic.rs

Poslednji tekstovi