NaslovnaLekariSaveti lekaraDa li post ugrožava zdravlje trudnice i bebe?

Da li post ugrožava zdravlje trudnice i bebe?

Za vreme trudnoće posebnu pažnju je potrebno posvetiti zdravoj ishrani. Saznajte da li post može da negativno utiče na zdravlje buduće majke i bebe.

Post podrazumeva isključivanje iz ishrane mesa, jaja, belog mrsa (mleka i mlečnih proizvoda), gaziranih pića, nezdrave hrane (grickalica). Kako je za vreme trudnoće potrebno unositi raznovrsnu hranu, trudnicama se ne preporučuje post duži od dva dana,.

Saveti za posne dane u trudnoći Ukoliko odlučite da (najviše dva dana) postite, važno je da tokom tih dana pijete puno vode, soka i čaja zbog izlučivanja toksina iz organizma. Takođe, tokom trudnoće je potrebno tri serviranja proteina dnevno (jedno serviranje više nego pre trudnoće), a za vreme posta to možete da se postigne uvođenjem u ishranu integralnih žitarica, semenja, orašastih plodova, soje, mahunarki. Obratite pažnju da hrana bude raznovrsna!

Kada konzumirate voće i povrće, neka bude zastupljeno više boja, jer je tada nutritivni profil bolji. Svakako uzmite jedno citrusno voće i jedno zeleno lisnato povrće.

Od slatkiša možete da jedete kuvani integralni pirinač sa suvim grožđem i medom, ili sušeno voće i suve kolače sa susamom. Takođe je dobra pečena bundeva posuta smeđim šećerom i cimetom.

Post na vodi za vreme trudnoće Ova vrsta posta nije preporučljiva za vreme graviditeta. U tom slučaju može da dođe do nakupljanja ketona (nastaju kada telo umesto glukoze koristi masti kao energiju), jer post brzo rezultira hipoglikemijom (nagli pad šećera u krvi), odnosno niskim nivoom insulina. Ketoni se razvijaju posle šesnaest sati, prolaze kroz placentu i mogu štetno da utiču na razvoj mozga i nerava kod bebe (izgleda da ova ketoza nema neželjenih efekata kada je u pitanju majka).

Takođe, post na vodi nije preporučljiv zbog brze detoksikacije, jer svi toksini ulaze u krv, a odatle u bebinu cirkulaciju, odakle se raznose u sve organe.

Čišćenje organizma je sporije i blaže unošenjem sokova od voća i povrća.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista

 

Poslednji tekstovi