Crni luk

1987

CRNI LUK ZA POSPEŠIVANJE MOKRENJA
Uzeti jednake delove luka (recimo 2 glavice), peršuna i celera i ovu mešavinu kuvati lagano u 1 litri vode i 8 supenih kašika meda. Pije se toplo 4 puta dnevno po šoljica.

LEKOVITI SIRUP OD CRNOG LUKA
Pola kilograma crnog luka narenda se i kuva sa 1/2 kilograma šećera (ili meda) u litri vode, lagano tri sata. Ostaviti u tamne flaše i kao lek koristiti po kašiku nekoliko puta dnevno s mlakom vodom ili mlekom. Ovaj lek je dobar i kod plućnih bolesti i bolesti probavnih organa.

CRNI LUK PROTIV NESANICE
Na mašini za mlevenje mesa samleti 1-2 glavice crnog luka, dobiveni sok popiti s malo mlake vode ili mleka i kašikom meda, naravno pred spavanje.

CRNI LUK PROTIV KURJIH OČIJU
Glavica crnog luka se prereze na pola i stavi u vinsko ili jabukovo sirce 3-4 sata. Pred spavanje ovim se lukom obavije kurje oko i učvrsti zavojem. Ovo se ponavlja nekoliko noći dok kurje oko (žulj) sasvim ne omekša i ne nestane.

CRNI LUK PROTIV RANA, ČIREVA NA KOŽI I UPALJENIH ZANOKTICA
Crni luk se sitno nasecka ili narenda i pomeša sa biljnim uljem. Od ovoga se napravi oblog i obavije mesto na kome je rana, upaljena zanoktica ili čir. Oblog se menja 3-4 puta dnevno.

CRNI LUK KOD ZAPALJENJA JETRE
Propasirati 200 grama crnog luka i zatvoriti u flasu sa 7 decilitara belog vina, 100 grama meda i 2 supene kašike pelinog lista. Flaša se drži najmanje 20 dana na toplom mestu i mućka više puta u toku dana. Posle toga pije se po šoljica tri put dnevno pre jela.

PODELI