Biljka PLUĆNJAK: Za lečenje pluća i respiratornih tegoba (recepti)

821

Biljka plućnjak raste u listopadnim i bukovim mešovitim šumama od nizija do planina. Široko je rasprostanjena u Evropi. Ovo je zeljasta višegodišnja biljka koja pripada porodici Boraginaceae (boražinovki) i može narasti do 30 cm u visinu. Čitava biljka je prekrivena dlačicama, a listovi su prekriveni belim mrljama. Cvetovi mogu biti raznih bolja: od roze, preko ljubičaste, pa sve do plave i crvenkaste (boja potiče od antocijanina). Plućnjak cveta od marta do maja, a seme zri od maja do juna.

Kao što i sam naziv ove biljke kaže – plućnjak se koristi za lečenje tegoba pluća i drugih respiratornih tegoba.

Kao lekoviti deo biljke koristi se nadzemni deo biljke (pretežno listovi)

Plućnjak kao lek:

Plućnjak se pre svega koristi za lečenje tegoba pluća i drugih respiratornih tegoba.

Sadrži sluzi i to ga čini korisnim u lečenju hroničnog bronhitisa, prehlade, uplae grla i kijavice – podstiče iskašljavanje. Može se koristiti čak i za lečenje velikog kašlja, ali i protiv asmatičnog napada.

Listovi se mogu koristiti za spoljašnju upotrebu za zaustavljanje krvarenja. Listovi se beru u proleće i suše se za kasniju upotrebu.

Plućnjak kao lek se koristi i za sledeće tegobe:

– Protiv dijareje

– Protiv groznice

– Protiv hemoroida

– Kod promuklosti

– Podstiče izbacivanje viška vode iz organizma i izaziva znojenje

– Kod očnih bolesti

– Protiv akni i bubuljica, kao i kod drugih kožnih bolesti i rana

– Usled nedostatka vitamina C, plućnjak snabdeva organizam ovim vitaminom

Čaj od plućnjaka kako se priprema?

Plućnjak odlično lekovito dejstvo ima kada se koristi u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama. U zavisnosti od oboljenja, plućnjak se kombinuje sa raznim biljem.

Ukoliko patite od bronhitisa i astme, za dobar čaj Vam je potrebno:

 • 50 grama listova plućnjaka

 • 30 grama iglica bora

 • 30 grama kamilice

 • 20 grama listova timijana

 • 2 kašike meda

Pomešajte lekovito osušeno bilje, a potom kašiku bilja ubacite u ključalu vodu. Nakon što voda proključa, ubacite 2 kašike meda u čaj, a potom ostavite 2 sata poklopljenu posudu. Nakon toga, procedite čaj i pijte 3 puta dnevno, ali budite obazrivi na iglice bora – zbog toga je potrebno da čaj, pre nego progutate, ostavite malo u ustima – tako će se disajni ptevi još brže otvoriti. Ovaj čaj je dobar i za inhalaciju – držite glavu nad loncem sa čajem oko 15 minuta kako bi pročistili nos i disajne puteve!

Ukoliko imate probleme sa bubrezima ili imate krv u mokraći, čaj od plućnjaka je idealan izbor za Vas!

Za pripremu ovog čaja, potrebno Vam je:

 • 50 grama listova plućnjaka

 • 30 grama suvih listova breze

 • 30 grama osušene kore vrbe

 • 30 grama preslice

 • 50 grama koprive

 • 30 grama listova maslačka

Nakon što ste suvo bilje utucali i pomešali, sipajte 1 kašiku u vodu koja je na ringli, ani ne ključa, već je topla. Ostavite na ringli još par minuta a potom procedite čaj i pijte 3 puta dnevno, pre svakog obroka. Preporučujemo Vam da čaj ne konuzmirate pred spavanje kako biste izbegli noćne odlaske u toalet i umokravanje.

Ukoliko imate puno šlajma, čaj od plućnjaka Vam može pomoći da se lakše iskašljete. Potrebno Vam je:

 • 50 grama listova plućnjaka

 • 25 grama belog sleza

 • 25 grama crnog sleza

 • 20 grama morača

Nakon što ste bilje izmešali, 1 supenu kašiku sipajte u 2  decilitara vode koja ključa, a potom ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon što čaj od plućnjaka procedite, pijte ga nakon svakog obroka.

Lekovita biljka plućnjak odlično ide i u kombinaciji sa bokvicom – pomešajte 20 grama nane, 20 grama bokvice, 20 grama crnog sleza i podbela, a potom 3 kašike prelijte sa 7 decilitara vode koja ključa a onda ostavite da odstoji. Nakon toga čaj procedite i konzumirajte 3 puta dnevno.

Vino i pivo od plućnjaka

Verovali ili ne, plućnjak možete kombinovati i sa vinom. Vino odlično stimuliše rad disajnih organa, a svakako će imati blagotvornije dejstvo u kombinaciji sa zdravom biljkom kao što je plućnjak. Za pripremu vina od plućnjaka, potrebno Vam je:

 • 50 grama listova plućnjaka

 • 2 litra belog vina

 • 1 kilogram meda

 • 20 grama osušenog korena sladića

Pomešajte plućnjak i koren sladića, a potom ubacite u šerpu sa vinom, kada se vino ugreje, dodajte 1 kilogram meda, a potom kuvajte još oko 5 minuta. Šerpu odložite sa strane i poklopite, potom procedite i pijte pre svakog obroka. Kako biste izbegli glavobolju od vina, pre spavanja, popijte 2 čaše vode, kako bi se vino razblažilo – vino je već prilikom konzumiranja ispoljilo svoje blagotvorno dejstvo na disajne puteve.

Ukoliko iz bilo kog razloga ne možete da pijete vino, umesto vina možete koristiti mleko.

Plućnjak pomešan sa pivom pomaže osobama koje pate od promuklosti. Posebno je dobar za zdrave osobe koje nisu na terapiji, kako pivo ne bi uticalo na smanjenej efektivnosti samih lekova. U četvrtinu litara piva dodajte 2 kafene kašičice plućnjaka, a potom nekoliko minuta lagano zagrevajte, ali ne dozvolite da pivo proključa! Sklonite sa ringle, procedite a potom konzumirajte. Savetujemo Vam da pivo konzumirate nakon obroka, kako hranom ne bi iritirali grlo.

Izvor:  prirodnoizdravo.com

PODELI