Beba u 9. nedelji: Vreme je za upoznavanje i druženje sa drugom decom

1506

Možda ste primetili da Vaša 9 nedelja stara beba počinje da se umiruje u ovom periodu. Jačina stadijuma plakanja postaje blaža, druga Nedelja čuda je prošla i ona će možda sada spavati duži vremenski period i pokazivati predvidljivi obrazac hranjenja.

Vaša 9 nedelja stara beba sada ima potpuno razvijeno čulo sluha i dovodi do sve veće i veće zainteresovanosti za svet oko nje. Ona može malo i odgovovoriti kada joj govorite i očima pratiti igračku koja se sporo kreće kada je pomerate ispred nje.

Ona će više šutirati nogama i može držati na sebi igračku koju stavite u njene ruke – ili bilo šta drugo čega se dočepa. Ukoliko imate dugu kosu, pazite – ona je može zgrabiti šakom i čvrsto držati. Ovaj refleksni stisak dolazi iz daleke prošlosti, kada su bebe stezale dlaku na grudima svoje majke kako bi se držale. Uskoro će ona naučiti da grabi i steže pažljivije, kada refleksi novorođenčeta izblede.

Spavanje i umirivanje

Ukoliko Vaša 9 nedelja stara beba ima duže periode sna u toku noći, možete primetiti da su periodi spavanja tokom dana kraći. Ovo ima smisla zato što je Vašoj bebi koja raste i dalje potrebno između 8 i 12 obroka u toku 24 sata, tako da, kako ona učvršćuje spavanje noću na duži vremenski period, njeni obroci danju mogu se povećati kako bi se to kompenzovalo.

Većina beba koje se doje – ali i neke koje se hrane formulom takođe – dremaju tokom dana. Tipičan ciklus spavanja je oko 40 minuta za bebu ove starosti, a nekada je to sve što im je potrebno. Možete pokušati da je prevedete u drugi ciklus spavanja umirivanjem i tapšanjem kada bude počela da se meškolji ili staviti njena leđa na grudi kako biste joj olakšali povratak na spavanje.

Kasno popodne i rano uveče mogu biti izazov za decu svih uzrasta, kao i kod odraslih. Popodnevni umor je poznat većini radnika. “Čokoladni sat” udara između 3 i 4 popodne i nivoi produktivnosti opadaju, energija iščezava i javlja se pospanost. Ovo je delom zbog hormonalnih promena jer sat Vašeg tela menja tempo, čineći Vas pospanijima, navodeći Vas da mislite na krevet.

U našem modernom svetu, vreme za spavanje je još uvek daleko usled električnog osvetljenja koje nadvladava zalazak sunca, ali to ne sprečava Vaše telo da počne da klone u ovo doba dana. Bebe takođe doživljavaju promene kako dan počinje da se gasi, što dovodi do klaster dojenja, plakanja i potrebe da budu nošene. Većina beba je uznemirena u ovo doba dana – ironično nazvanog ’’arsenik’’ ili ’’veštičiji’’ sat.

Igra i razvoj

Ukoliko se još uvek niste vratili na posao, možda ćete se pitati čime da Vi i Vaša beba ispunite dane sada kada postaje starija. Briga o odojčetu u kućne obaveze Vam oduzimaju dosta vremena, ali za vas oboje je važno da takođe uključite i neke društvene i mogućnosti za igru izvan doma. Socijalna izolacija je veoma česta kod novih majki, naročito ukoliko je većina Vaših prijatelja i socijalna interakcija centrirana unutar Vašeg posla.

Evo nekoliko načina na koje možete upoznati druge majke i posejati prvo seme prijateljstva Vaše bebe:

  • Grupe novih majki su organizovane od strane različitih pružaoca usluga – Vašeg lokalnog pedijatrijskog centra, centra u zajednici, crkvi ili grupi podrške za dojenje – samo su neke od mogućnosti. Upoznavanje majki čije bebe su sličnog uzrasta kao i Vaša omogućava Vam da ćaskate o iskustvima koje delite a bebe će uživate ležeći na podu jedna pored druge dok vi razgovarate. Ležanje na stomaku je mnogo interesantnije sa drugom bebom i kako rastu, okretanje i puzanje u grupi je odlična zabava.

  • Parkovi i igrališta su popularna mesta za upoznavanje za majke i bebe. Stavite Vašu 9 nedelja staru bebu u kolica ili u nosiljku i prošetajte do najbližeg prostora za igru. Vaša 9 nedelja stara beba će voleti da leži ispod grana koje se ljuljaju na vetru a svež vazduh će oboma prijati. Ukoliko imate hrabrosti da kažete ’’zdravo’’ nekoj drugoj majci, ona će verovatno biti željna novog prijatelja isto koliko i Vi.

  • Možete kombinovati upoznavanje drugih majki i beba kada se vratite u fitnes program. Jednom kada doktor potvrdi da je sve u redu, pridruživanje grupi za vežbanje napravljenoj za nove majke će Vam pomoći da postepeno vraćata kondiciju i stvorite nove kontakte. Postoje grupe koje imaju redovne šetnje kolicima;časovi fitnesa koji podrazumevaju nošenje bebe gde možete bebu koristiti kao trening sa tegovima i časove joge za majke i bebe gde možete raditi na svojoj suštini i zabavljati svoju bebu dok se rastežete. Sve ovo će učiniti da se osećate bolje fizički i emocionalno, čineći da budete u boljoj mogućnosti da se suočite sa zahtevima Vašeg novog života.

Postoje i neke stvari kojih treba biti svestan:

  • Ukoliko osećate da ne uživate u materinstvu onoliko koliko ste očekivali

  • Ukoliko Vas ideja sklapanja novih prijateljstava čini uznemirenom

  • Ukoliko mnogo brinete o zdravlju ili sigurnosti Vaše bebe

  • Ukoliko se borite da prođete kroz dan

  • Ukoliko otkrijete da je teško da se vratite na spavanje nakon što ste smirili bebu

Tada je možda vreme da porazgovarate sa profesionalcem. Postporođajna depresija i anskioznos pogađaju jednu od sedam novih majki. Postoje načini da upravljate ovim osećanjima koji će Vam pomoći da se osećate bolje. Poveriti se svom partneru, lekaru, sestri, prijatelju ili članu porodice je najteži korak – ali odavde ćete biti podržani da pronađete odgovarajuću pomoć za Vas. Nema stida u pogledu postporođajne depresije ili anksioznosti i ovo Vas ne čini lošom majkom.

Autor : https://ordinacija.tv/   fotografija: Shutterstock

PODELI