Beba u 47.nedelji: Istraživanje sveta oko nje donosi veliku radost!

1795

“Gde je tvoj nos?” Vaša 47 nedelja stara beba možda još uvek ne bi mogla da identifikuje svoje različite delove tela, na zahtev, ali ona voli da je pitate i prepoznaje sve više i više reči.

Kako njen mozak obrađuje sve promene koje dolaze s njenom nedavnom Nedeljom čuda u 46.nedelji, ona takođe konsoliduje svoju sposobnost prepoznavanja sekvenci, a igre poput ove postaju odlična zabava. Igre koje uključuju obrasce i predvidljivost su odlični favoriti i dovode do smeha i uzbuđenja.

Istraživanje sveta oko nje donosi i veliku radost, mada možda nećete uvek videti prijatne rezultate! Ovo je vreme kada ćete pronaći svoju vrlo mobilnu bebu na svim mestima gde niste znali da može ući – i sa svim vrstama stvari koje ne bi trebalo da ima!

Spuštanje stvari van dometa za Vašu novo-uspravnu bebu će Vas držati zauzetom. Moraćete da se naviknete da imate u svom domu malu osobu koja će naći stvari brzo nakon što ste ih spustili!

Hranjenje Vaše 47 nedelja stare bebe

Kako čvrsta hrana postaje stabilnija u njegovoj svakodnevnoj ishrani, Vaša dojena beba se nastavlja hraniti prema potrebama. Ovo je poznato kao ‘’dojenje pod bebinim vođstvom’’. Ako je Vaš plan da nastavite dojenje u drugoj godini ili nakon toga, nema potrebe za promenom obrasca hranjenja bebe ili smanjivanja dojenja dok raste.

Mnoge dojene bebe oko desetog meseca će se hraniti skoro isto tako često kao novorođenčad, sa kraćim hranjenjem tokom dana i dužim tokom noći. Neke druge bi se mogle hraniti samo nekoliko puta dnevno. Vaša beba zna šta joj treba, a kada; možete sasvim sigurno pratiti njeno vođstvo.

Dojenje i dalje predstavlja glavni izvor hrane tokom prve godine. Kako vaša beba počinje da jede više porodičnih namirnica, postepeno će majčino mleko postati manje hrana, a više udobnost.

Ponekad, smernica za dojenje do najmanje 12 meseci se pogrešno tumači. Neki pogrešno misle da je dojenje korisno samo u prvih dvanaest meseci. Nekim majkama je rečeno da posle jedne godine ovo mleko nema nutrijenata.

Naravno, mi znamo da se majčino mleko ne menja iznenada, samo zato što je Vaša beba imala rođendansku zabavu! Dokle god se nastavi, dojenje koristi Vašoj bebi: kao izvor hrane, hidratacije, udobnosti, opuštanja i – možda najvažnije, kako vaša beba prelazi u dete – kao imunološka podrška.

Kako postaje mobilnija i sve nezavisnija, Vaša beba je izložena široj zajednici. To znači veći rizik od infekcije uobičajenim virusima i bakterijama. Ne samo da dojenje nastavlja da štiti Vašu bebu, kroz dejstva Vašeg imunološkog sistema, već neki imuni faktori rastu kako beba postaje dete.

Ovo se često vidi kod dojenčadi i dece koji su u dnevnom boravku. Iako su izloženi istom riziku kao i druge bebe, manje je verovatno da će postati bolesne, a njihovi roditelji gube manje vremena od rada kada ostaju kod kuće da bi se brinuli o njima.

Vaša starija beba i dete nastavlja da dobija značajan deo svakodnevnih potreba od dojenja:

29% dnevne energije

43% proteina

75% vitamina A

60% vitamina C

Tako da ako Vi I Vaša 47 nedelja stara beba i dalje uživate u dojenju, a ne žuri Vam se da je odviknete, možete nastaviti koliko god želite, znajući da je i dalje korisno za Vas.

Spavanje i umirivanje

Dok se beba pomera iz skoka sedmog, počećete da vidite svetlost na kraju tunela. Između osam i deset meseci, niz razvojnih izazova za san Vaše bebe mogu izgledati nemilosrdno. Možda ćete pitati da li ćete se ikada vratiti na predvidljive obrasce sna.

U kratkom roku, odgovor je: moguće je. Od sada do sledeće Nedelje čuda u 55.nedelji, Vaša beba će možda postati lakša za umirivanje, lakše će zaspati i spavati duže pre buđenja. Oporavak od 8-9-10 mesečnog perioda “regresije” u pogledu spavanja trajaće malo vremena. Možda ste primetili da je Vaša beba propustila san, probudila se ranije ili kasnije ujutru, a vreme za spavanje takođe se kreće u neko drugo vreme.

Pridržavajte se izmenjenih obrazaca još neko vreme, a zatim prilagodite Vašu dnevnu rutinu tome. Ako želite da izvršite izmene da biste se prilagodili sopstvenim obavezama, to postepeno radite, tako da imate vremena za prilagođavanje.

Verovatno ćete videti više noćnih poremećaja dok vaša beba uči da hoda. Ako ona već radi na tom procesu, možda još nećete videti miran period.

Od onoga što znamo o uticaju puzanja na san bebe – sa poremećajem od mesec dana ranije i tri meseca posle – verovatno će hodanje učiniti još veći napor za sistem vaše bebe.

U kombinaciji sa trenutnim uticajem rasta zuba, dok se Vaša beba kreće ka drugoj godini, buđenje u toku noći nastavlja da bude deo života većine porodica, daleko posle prvog rođendana. Jedna studija koja je istraživala trajanje spavanja novorođenčadi pokazala je da 27% beba nije redovno spavalo od 22:00 do 6:00 časova oko prve godine, a 13% beba ne spava redovno tokom 5 sati ili vise oko prve godine. Ukoliko se Vaša beba i dalje budi tokom noći, trebalo bi da znate da niste sami.

Igra I razvoj

Verovatno još uvek pokušavate da je sprečite da puzi u toku promene pelene. Sada se možda takođe borite sa oblačenjem i skidanjem svoje 47 nedelja stare bebe. Stavljanje u njenu stolicu, sedište za sedenje ili kolica više ne može biti lako. Vaša beba počinje da izgovara mišljenje o tome šta se dešava sa njenim telom i dok još ne može da stvori reči, sigurno ćete dobiti poruku kada se ne slaže!

Autonomija koja dolazi sa pokretom podudara se sa svešću o trajnosti i stalnosti objekta. Vaša beba sada zna da je odvojena od Vas i da se može pomeriti kad želi. Vaša sposobnost da je ograničite dolazi kao malo iznenađenje za nju i ona će se odupreti Vašim pokušajima da radite stvari koje joj se ne dopadaju.

Razgovor sa svojom bebom o tome šta radite i šta ćete raditi, može Vam pomoći. Odrasli ne žele da budu udaljeni od aktivnosti kojima se bave- niti Vaša beba. Promena odeće i pelena zahteva ograničenje koje ona ne shvata, a kada je stavite na leđa, ona automatski pokušava da se prevrne i ode. Ona Vas ne sluša ili je nevaljala!

Držanje specijalnih igračaka na stolu za presvlačenje, sedištu ili u kolicima može pomoći. Neka vidi igračku pre nego što je stavite na mesto. Razgovarajte o tome sa entuzijazmom. Budite svesni svog glasa i izraza lica dok podešavate njene trake ili se borite sa njenom odećom.

Ako pristupite tome kroz zabavu, a ne bitkom, ona će biti sigurna. Igranjem žmurki dok povlačite košulju preko glave, pevanjem pesme dok je stavljate u sedište za auto ili pripremate za kupanje, izazov možete pretvoriti u igru.

www.ordinacija.tv

PODELI