Beba u 44.nedelji: Sve više vremena želi da provodi stojeći, koristeći nameštaj kao podršku

1333

Vaša 44 nedelja stara beba je zvanično stara deset meseci. Još samo osam nedelja je ostalo do njenog prvog rođendana! Ona sve više i više vremena želi da provodi stojeći, koristeći nameštaj kao podršku. Kada je na podu, uz puno samopouzdanja će puzati, a samostalno sedenje će ići mnogo lakše. Svi ovi koraci vode ka sledeća dva cilja: samostalnom stajanju i hodanju.

Vaša beba stvara rečnik poznatih reči. Uglavnom će i dalje brbljati, praveći zvukove koje možete povezati sa njenom omiljenom osobom ili stvari. Nastavite da joj čitate. Tako postavljate osnovu za govor koji će ona stvoriti. I, čak i ako zvuči blesavo ponekad, nastavite da joj pričate. Ona Vas zaista sluša!

Ukoliko je ne dojite, počećete da je odvikavate od formule i flašice u narednim nedeljama. Iako je dojenje preporučeno minimum 12 meseci, hranjenje flašicom je preporučeno samo 12 meseci. Ovo može zvučati zbunjujuće, ali se radi o metodama i sadržaju koji su ukljuleni i nije osuđivanje Vaših izbora u pogledu hranjenja.

Hranjenje Vaše 44 nedelje stare bebe

Vaša desetomesečna beba bi trebalo da je na putu prelaženja sa flašica na šolje i sa formule na kravlje mleko, što je preporučeno od 12 meseci. Tipična beba sa 44 nedelje će možda imati formulu za doručak, kasno ujutru, u vreme ručka, kasno popodne, za vreme večere, pred spavanje i u toku noći ako se probudi.

Doručak, ručak i večera su najlakši za prelazak sa flašice na šolju. Vaša beba će redovno konzumirati čvrstu hranu u ovo vreme pa možete zameniti flašicu šoljom pre ili nakon obroka.

Vaša beba možda neće piti istu količinu mleka iz šolje kao što je to činila iz flašice, što je u redu. Vaš cilje da smanjite ili eliminišete ovo hranjenje mlekom u naredna dva meseca. U stvari, prilikom nekih obroka, možete je ponudiiti vodu u šolji.

Flašice koje su povezane sa spavanjem može biti teže zameniti. Ukolko Vaša beba mora biti hranjena da bi zaspala, odvikavanje znači modifikovanje njene rutine spavanja ka postepenom smanjivanju korišćenja flašice.

To možete učiniti na nekoliko načina. Probajte da uvedete neki predmet pored flašice i pažljivo ga ističite pomeranjem flašice ka tom predmetu (to može biti omiljeno ćebence, mekana igračka i slično).

Možete smanjiti količinu mleka u flašici i smanjiti tempo hranjenja uz odmor na svakih par minuta.

Nuđenjem mleka iz šolje ili na slamčicu, umesto iz flašice, možete polako slabiti vezu između flašice i spavanja.

Većina porodica otkriva da je teže da se beba odvikne od flašice ukoliko je koristi noću. Važno je da formula ili kravlje mleko koji su dati kada je vreme za spavanje ne ostaju u ustima. Operite nove zubiće Vaše bebe jer ostaci mleka oko zuba tokom spavanja stvaraju savršenu podlogu za propadanje zuba.

Gornji zubi ovde najviše rizikuju a mogu biti ranjivi i pre nego što se u potpunosti pojave na površini. Vodite brigu o njima od samog početka, jer je to veoma važno.Iz tog razloga se i preporučuje smanjivanje korišćenja flašice pre spavanja od devetog meseca.

Do 12 meseci, Vaša beba bi trebalo da jede uglavnom hranu koju jede čitava porodica. To uključuje mleko i mlečne proizvode, sa 4 do 6 porcija na dan ( jedna porcija = pola šolje ili 125 ml mleka, pudinga ili 100 grama jogurta ili 20 grama sira).

Deci nisu potrebni specijalni jogurti ili pudinzi, koji su često puni šećera. Kada pročitate sadržaj etikete da proverite količinu šećera, imajte na umu da je oko 4 grama jedna kašičica. Većina hrane za bebe i stariju decu sadrži ogromne količine šećera.

Možete koristiti punomasno mleko umesto formule od 12 meseci. Mleko sa nižom količinom mlečnih masti (i svi takvi proizvodi) sadrže više šećera kako bi nadoknadili mast koja nedostaje.

Spavanje i umirivanje

Ukolko ste napredovali sa flašicama, možda ćete se pitati da li da koristiite cuclu kako biste smirili svoju bebu za spavanje.

Iako neke porodične rutine uključuju cuclu od rođenja, neke druge ih uključuju kasnije. Mnogi ih nikada ne koriste. Porodica, prijatelji i ostali mogu Vas često savetovati da uvedete cuclu. Ukoliko ste već uveli ili planirate da to učinite, šta bi trebalo da znate o tome?

Jedan od najvećih izazova kod kojih se cucle koriste za umirivanje pre spavanja jeste da ih morate vratiti u usta svaki put kada ispadnju. A ovo se dešava nekoliko puta u toku noći.

Dobra vest je da oko 8.meseca Vaša beba može naučiti kako da to sama čini! Umesto da Vi to činite za nju, stavite joj cuclu u ruku i učite je da je prinese ustima. Možete činiti ovo kada god je koristi, danju ili noću, sve dok ne nauči da to povezuje. Nakon perioda shvatanja, ona će uskoro to i moći. Niko ne garantuje da će uvek biti uspešno, ali to je tek početak!

Sada kada je Vaša beba počela da komunicira zvukovima i govorom, važno je da omogućite njenom jeziku da se oseća što je više moguće slobodno. Zato cuclu ostavite samo za periode spavanja. Ukoliko je Vaša beba ’’zapušena’’ veći deo vremena kada je budna, biće potrebe da je odvikavate od cucle postepeno.

Pojavljivanje zuba je takođe povezano sa zabrinutošću zbog cucle. Intenzivno korišćenje može stvoriti prititsak u ustima, što uzrokuje neusaglašenost zuba. Ipak, zubari su zabrinuti zbog uticaja cucle na stalne zube koji se pojavljuju oko šeste godine. Eliminisanje cucle do druge godine smanjuje potecnijalne probleme i daje vremena bilo kakvim nepravilnostima da se prirodno srede pre nego što se pojave stalni zubi.

Konačno i možda najvažnije, ukoliko je dete zavisno od cucle, to može biti veliki problem. Ukoliko želite da izbegnete ovaj vid problema, ima smisla da odvikavate bebu od korišćenja cucle tokom dana i od kompletne upotrebe, do prve godine.

Ukoliko uradite sve ovo, smanjićete svoje brige. Kratkotrajna memorija Vaše bebe je nezrela i ona je još uvek mala tako da je relativno lako da je odvikavate od cucle. Nećete morati da donirate cuclu drugim bebama preko Deda Mraza, zubnoj vili ili da koristite druge kreativne taktike koje koriste roditelji predškolaca!

Igra i razvoj

Sa deset meseci Vaša beba će gurati sebe kako bi ustala, uz potporu nameštaja – čvrstog ali i onog koji se pomera, ne samo za stajanje već i za hodanje.

Hodalice dobrog kvaliteta mogu zabaviti bebu u ovom stadijumu. Pobrinite se da je dizajn dobar kako biste sprečili rušenje kada se beba drži za nju kako bi se podigla. Vaša 44 nedelja stara beba će uživati u ovom vidu pokretljivosti i šetaće na ovaj način tokom igre.

Takođe će učiti da se može pomerati pored nameštaja, kao što je sofa ili sto za kafu, možda će se i spuštati da puzi između nameštaja pe nego što se opet podigne. Svi ovi pokreti razvijaju mišiće koji će joj biti potrebni jaki za samostalno hodanje.

Konačno razvoj mozga za najkompleksniji pokret će potrajati. Hodanje dolazi između 9 i 18 meseci, a veliki broj beba prohoda oko prvog rođendana. Ne možete je požurivati kako bi prohodala. Pod je Vašoj bebi prostor na kome će učiti da hoda, ali i da vežba pokretljivost.

Ustajanje donosi Vašoj bebi novi položaj glave. Bebe u ovom periodu mogu biti visoke oko 70 cm a pogled sa ove visine može biti uzbudljiv! Predmeti koje ranije nije primećivala sada ulaze u njen vidik – i privlače pažnju! Ali nešto može poći naopako.

Neprijatno je čuti zvuk udarca glave Vaše bebe kada loše proceni ili se spotakne i padne preko predemta ili udari glavom o pod. Možda ćete se pitati da li bi trebalo da ograničite njenu igru kako biste smanjili padove.

Pomaže da imate na umu da je priroda priprema za ovaj stadijum. Lobanje beba su mnogo deblje nego kod odrasle dece ili odraslih. Iako bi trebalo da sprečite ozbiljnije padove, ovi slučajni padovu su beznačajni. Maženje ili dojenje zaustavljaju suze. Bilo koji udarac glave koji uzrokuje oticanje ili modrice se klasifikuje kao povreda glave.Tada bi trebalo da posetite lekara.

www.ordinacija.tv

PODELI