Beba u 39.nedelji: Vežba stajanje u njenom krevetiću kada se probudi

1424

Vaša 39 nedelja stara beba (ili devetomesečna beba ukoliko Vam je tako draže) sada je napolju provela isto onoliko vremena koliko u materici pa su dani ’’ograđenosti’’ daleko od njenog sadašnjeg iskustva koje ima povodom svog okruženja.

U poslednjoj četvrtini ka njenoj prvoj godini, ona će težiti ka pokretljivosti podizanja: stajanja i hodanja. Govor i komunikacija su takođe veoma važni. Vaša 39 nedelja stara beba razume mnogo više nego što možete očekivati, pa ćaskajte sa njom kao što inače radite tokom dana. Recite joj šta radite i gde idete; tako će naučiti vokabular koji će lako prepoznavati i koristiti u drugoj godini.

Kupanje, krevet, hrana, piće – sve su ovo kockice koje čine strukturu bebinog dana. Ona će početi da uživa u jednostavnim knjigama sa slikama pokazujući poznate stvari i slušaće kako ih vi nazivate. Ali za sada, uglavnom, motorički razvoj je njen prioritet – sedenje, puzanje i stajanje i kruženje oko nameštaja su omiljeni u ovom stadijumu.

Hranjenje Vaše 39 nedelja stare bebe

Dojenje devetomesečne bebe može biti težak posao. Možda ćete otkriti da je Vaša beba odsutna i mrzovoljna prilikom dojenja tokom dana, sa povećanim brojem dojenja tokom noći. Neke bebe u ovom stadijumu odbijaju ili pokazuju averziju prema grudima, što je često povezano sa bolnim ustima zbog izbijanja gornjih zuba.

Vaša beba će možda vežbati hvatanje pristićima, štipajući Vaše grudi ili vrat prilikom hranjenja – nekada ostavljajući crvene fleke! Ogrlica za dojenje može biti korisna za odvlačenje pažnje sa njenim zauzetih ruku. Čupanje kose, bockanje nosa i ostali vidovi interakcije mogu učiniti da postanete željni svog ličnog prostora a hranjenje će nekada izgledati kao težak posao.

Uvrtanje bradavica se takođe javlja u ovom stadijumu – nešto što ćete želeti da onemogućite od samog početka.

Može pomoći da razumete da sva ova ponašanja koja su povezana sa razvojem takođe pokazuju i bebe koje se hrane flašicom. Bebe ove dobi su veoma aktivne, one ne mogu samo ležati ili jesti. Otkrićete da je Vaša beba takođe odsutna tokom obroka i da je manje zainteresovana za hranu, a mnogo više za igranje hranom ili posuđem. Takođe ćete brinuti da Vaša beba ne jede dovoljno.

Setite se kako ste posmatrali hranjenje ranije: računao se samo dnevni unos, ne koliko često i koliko dugo svaki obrok traje. Vaša beba koja je sada starija može da proguta velike količine mleka, veoma brzo i iznenađujućom jačinom. Dugi, nonšalantni obroci u toku noći pomažu nadoknađivanju bilo kojih kraćih a povećano noćno buđenje je veoma dobar način da to i učinite.

U vezi čvrste hrane, veoma je važno da imate na umu da je mleko i dalje primarni izvor nutrijenata i samo male količine hrane su potrebne. Nastavljanje sa pristupom ’’roditelji obezbeđuju, bebe odlučuju’’ će biti uverljivo za Vas, kako se budete dalje kretali, kada sva deca prolaze kroz uspon i pad u pogledu ishrane.

Spavanje i umirivanje

Ukoliko Vaša 39 nedelja stara beba spava u krevetiću, sledeće remećenje spavanja u toku noći će se sada možda pojaviti: većina beba je mnogo bolja u tome da podigne sebe kako bi stajale nego u tome da sednu. Možda će Vaša beba odličiti da vežba stajanje u njenom krevetiću kada se probudi u toku noći ali će Vas pozvati ukoliko se ’’zaglavi’’. Ne postoji ništa što možete učiniti kako biste sprečili ovo, pa možete očekivati da stalno pomažete Vašoj bebi u ovom stadijumu sve dok ne bude naučila da sama sedne. Igre i aktivnosti kada se probudi mogu pomoći njenoj vežbi i skratiti ovaj frustrirajući stadijum.

Važno je da će vreće za spavanje ili bilo kakva posteljina učiniti Vašu bebu zaštićenijom prilikom stajanja. Jednom kada ustane, ona će prvo stajati u svom krevetiću pre i nakon spavanja i kada se jednom bude kretala uz ivice, držeći se za oradu krevetića, biće joj potrebno da bude u mogućnosti da to i uradi, bez da se njena stopala upetljaju u posteljinu.

Bebe koje dele krevet sa roditeljima i koje spavaju u ’’produženom’’ krevetiću pored roditeljskog kreveta, manje će biti u ovakvoj situaciji verovatno jer će roditelji intervenisati pre nego što ustanu ili zbog toga što će biti ometane grudima koje su im odmah dostupne. Ove bebe će češće ustajati uz – ili puzati preko – svojih roditelja u toku noći, ukoliko odluče da je vreme za igru!

Onemogućavanje igre u toku noći može biti izazov, naročito ukoliko je Vaša beba u potpunosti budna pre Vas. Držanje svetla upaljenim i korišćenje nežnog glasa i bele buke, kao što ste činili ranije, može da podseti Vašu bebu da je vreme za spavanje a ne za igru. Ritmična priča ili uspavnaka mogu pomoći Vašoj aktivnoj bebi da ponovo utone u san.

Igra i razvoj

Oko devetog meseca, počećete da primećujete da Vaša beba razvija novi vid pokreta u svom gornjem delu tela i ramenima. Do sada, njeni pokreti ruku su više izgledali kao da su ruke povezane šarkama – to su samo pokreti gore i dole. Primetićete njenu novu veštinu okretanja ramena kako bude pomerala svoje ruke u pravi položaj da bi ispustila hranu ili igračku. Takođe će uživati da udara rukom o podlogu na kojoj nema ničega, pokretima kao da briše.Iako su ove igra frustrirajuće za Vas, jer Vaša beba odguruje pažljivo pripremanu hranu i čisti površine, ona je neće bacati, već će radije vežbati ovu novu veštinu.

Manje frustrirajuće je to što će možda početi da Vas pozdravlja rukama kojima pokazuje da želi da je podignete i podizaće ruke kada je oblačite. Ukoliko stavite bebu u nosiljku, primetićete da Više voli kada su joj ruke slobodne pre nego da su uvučene unutra.

Takođe ćete možda primetiti ranije znake slaganja ili neslaganja: odmahivanje ili klimanje glavom su prirodni pokreti sa kojima će ona postepeno povezivati ’’da’’ ili ’’ne’’. Možete igrati igre kako biste upotpunili ovo učenje – uključujući znakovni jezik beba, ukoliko ste ga savladali. Komunikacija postaje lakša kako ovi pokreti i kontekst budu dolazili jedno sa drugim – iako Vam se možda neće uvek svideti odgovori koji su Vam dati!

Sa separacionom anksioznošću koja dostiže vrhunac u ovom dobu, igre kao što su žmurke mogu pomoći Vašoj bebi da se podseti da ste Vi i dalje tu, čak i ako ne može da Vas vidi. To može biti korisno bebama koje razumeju koncept stalnosti objekta pa će učenje kroz igru pomoći da ovaj koncept razumeju još bolje.

www.ordinacija.tv

PODELI