Beba u 38. nedelji: Ona voli da se igra svojim glasom i zvukovima koje stvara

1219

Vaša 38 nedelja stara beba (koja sada ima 9 meseci) je šarmantni paketić uzbuđenja, koji uživa u životu sa entuzijazmom zbog svega – sve dok Vi niste previše daleko!

Ona voli da se igra svojim glasom i zvukovima koje stvara, pa nemojte biti iznenađeni ukoliko reži poput psa ili grokće poput praseta – ona se oseća prilično ponosno.Ona će uživati u jednostavnim pričama koje joj čitate.

Spavanje za sada možda neće biti viosko na listi prioriteta što će je nekada činiti pospanom i mrzovoljnom.

Njeno interesovanje za dojenje može varirati, u zavisnosti od toga za šta je još zainteresovana, a ukoliko ne otpuzi izvan Vašeg vidika, ili Vas ne drži za prste, biće u Vašim rukama, odbijajući da ode bilo gde drugde. Vaša 38 nedelja stara beba se razvija brže nego što ponekad može da se nosi sa tim i ne može uvek odlučiti između avanture i sigurnosti.

Hranjenje Vaše 38 nedelja stare bebe

Možda ćete se pitati da li bi trebalo da nastavite da joj nudite mleko pre čvrste hrane ili je vreme da to zamenite. Odgovor zavisi od toga kakav ste pristup imali prilikom uvođenja čvrste hrane – bez obzira da li je Vaša beba bila uglavnom dojena ili hranjena formulom – i kakav ste plan imali po pitanju odvikavanja.

Bebe kojima je uvedena čvrsta hrana oko šestog meseca, obično su i dalje u fazi učenja u devetom mesecu. Ukoliko ove bebe koriste pristup samostalnog hranjenja, one će probati širok spektar hrane, različite ukuse i teksture. Bebe koje se doje a koje su hranjene i uz pomoć mleka i čvrste hrane će postepeno povećavati svoje interesovanje za hranu a Vi možete nastaviti da pratite ovaj put.

Ukoliko ste savetovani da uvedete čvrstu hranu prerano, možda pirinač ili pire, od četvrtog meseca, Vaša beba bi trebala da počne sa ’’hranom za prstiće’’ i grudvičastim obrocima oko osmog meseca. Vaš cilj je sada da Vaša beba jede porodične obroke, sa malim izmenama, sve do 12 meseci.

Ukoliko ste planirali da dojite bebu samo do 12.meseca, u naredna tri meseca ćete postepno smanjivati dojenja i zamenjivati ih vodom iz šoljom i čvrstom hranom u vreme obroka. Mleko iz šolje može zameniti dojenje, ali izbegavajte uvođenje flašice u ovom periodu; flašice se ne prepuručuju nakon 12 meseci. Kako budete zamenili dojenje, jednostavno joj možete ponuditi obrok i vodu umesto toga. Jednom kada uspešno pređete na obroke čvrstom hranom, dojenje povezano sa buđenjem u toku noći će takođe prestati.

Bebe koje su hranjene flašicom bi trebalo da se postepno odvikavaju od flašice i formule do 12 meseci, pa je deveti mesec dobro vreme da joj počnete nuditi čvrstu hranu pre mleka. Vaša beba će verovatno imati tri oborka i tri užine svakog dana, a flašicom je možete hraniti u isto vreme, pa je jednostavno pustite da pojede čvrstu hranu pre nego što joj ponudite flašicu. Postepeno možete praviti ovaj prelaz, obrok po obrok, tokom nekoliko dana, kako biste joj pomogli da se prilagodi. Izbegavajte da vršite pritisak na bebu da isprazni flašicu; pustite neka Vas njen apetit vodi.

Do 12 meseci, preporučeno je 4 do 6 porcija mlečnih proizvoda na dan. Jedna porcija = pola šolje ili 125 ml mleka ili pudinga ili 100 grama čaše jogurta ili 20 grama sira ili kriški sira. Formula za stariju decu nije neophodna ili preporučljiva.

Mame koje planiraju da doje bebu i u drugoj godiji ili nakon toga mogu imati mnogo opušteniji pristup i jednostavno dozvoliti svojoj bebi da odluči da li želi da bude dojena pre ili posle obroka. Majčino mleko nastavlja da bude značajan deo bebine ishrane a pristup ’’roditelji nude, bebe odlučuju’’ će omogućiti opušteniji prelaz na hranu koju konzumira porodica, kako beba bude odrastala.

Nakon 12 meseci, 500 ml majčinog mleka će i dalje obezbeđivati 29% njene potrebne dnevne energije, 43% potrebu za proteinima, 36% potrebu za kalcijumom, 75% potrebu za vitaminom A a 60% potrebu za vitaminom C.

Spavanje i umirivanje

Verovatno ćete primetiti da je ovo veoma zahtevan period. Vaša 28 nedelja stara beba je dostigla vrhunac separacione anksioznosti i retko želi da ode kod drugih kako bi Vama dala malo prostora. Njoj je potrebno da bude u Vašim rukama ili u svojoj nosiljki čitav dan. Ukoliko ste razdvojeni od nje tokom dana, Vaša beba će želeti da bude blizu Vas kada ste zajedno, čak i ukoliko je srećna što provodi vreme u rukama svog negovatelja kada ste razdvojeni.

Kada kombinujete remećeni obrazac spavanja kod beba u ovoj dobi sa onim što predstavlja ’’promene raspoloženja kod beba’’što izgleda kao deo skoka šestog, pitaćete se šta se dešava sa Vašom malom bebom punom samopouzdanja.Za neke bebe u ovom periodu, noći mogu biti remećene nečim što izgleda kako noćne more, što će učiniti težim umirivanje i noću i danju.

Sva ova ponašanja su normalna i povezana sa fizičkim, emocionalnim i mentalnim razvojem. Stres kod roditelja je takođe normalan, iako se većina roditelja plaši da priča o tome; oni brinu da će nekako uzrokovati određeno ponašanje ili da je jedina podrška koja im može biti ponuđena jeste trening spavanja ili kritikovanje zbog roditeljskih izbora.

Pomaže da znate da se veliki broj beba u ovom periodu budim tokom noći a studije potvrdđuju ono što roditelji znaju: 78% beba starosti između 6 i 12 meseci se redovno budi barem jednom u toku noći, a 61% beba ima barem jedno hranjenje mlekom tokom noći. Ipak, pritisak društva koje ima bebe koje spavaju tokom noći dovodi do toga da trećina roditelja laže o tome kako njihove bebe spavaju.

Ono što se ponekad označeno kao ’’smanjenje sna kod bebe od 9 meseci’’ je prirodna promena u obrascu spavanja odojčeta koji raste i pada tokom ranih godina. U vreme rapidnog rasta i razvoja, bebe i starija deca se mnogo češće bude tokom noći i neophodna im je roditeljska podrška kako bi nastavili sa snom. Ono što je roditeljima potrebno tokom ovih stadijuma jeste podrška i razumevanje od porodice, prijatelja i šire zajednice.

Igra i razvoj

Kako mobilnost Vaše 38 nedelja stare bebe raste, to znači njen pristup stvarima koje može da istražuje. U svetu devetomesečne bebe, istraživanje uglavnom znači stavljanje svega u usta! Ovo dovodi do perioda kada joj je neophodan konstantan nadzor i nagledanje šta se može naći na podu. Naročita fasciniranost bilo čim što je napravljeno od papira; Vaša beba može početi da žvaće komadiće papira, stvarajući svežanj kojim se može ugušiti. Brzo vađenje svega iz usta uz pomoć prsta će postati Vaša svakodnevnica. Na igralištu pazite na komadiće semena i male kamečiće.

Ukoliko još uvek to niste uradili, sada je pravo vreme da pohađate kurs prve pomoći, koji će Vas naučiti kako da upravljate situacijom ukoliko dođe do gušenja. Ne može samo posmatrati svoju bebu tokom dana ili izbegavati sve situacije gde može da pokupi male predemte. Zaštita i nadzor na mestima za igru će biti primarni, ali trebalo bi da znate šta da radite u slučaju opasnosti.

Većina dece prestaju sa ovom fazom između druge i treće godine, ali će neka starija deca nastaviti sa time zbog radoznalosti, a čak se i odrasli ljudi ponekada guše hranom. Ukoliko budete spremni, znaćete kako da postupite.

www.ordinacija.tv

PODELI