Beba u 2. nedelji: Počinje najbrži razvoj u svom životu

2262

Možda nećete slaviti kraj prve nedelje života Vaše bebe.To je samo zbog toga što nakon sedmog dana, Vi verovatno niste sasvim sigurni koji je dan, a čak i ako jeste, previše ste umorni za slavlje!
Kako porođaj pada u zaborav i Vaš novi život zaokupljuje Vašu pažnju, Vaša mala beba počinje najbrži razvoj u svom životu izvan utrobe.
Vaše telo se takođe oporavlja ili od napora porođaja i rađanja ili operacije, tako da je ovo važno vreme za odmor.

Dojenje
Ukoliko se Vaša dve nedelje stara beba hrani efektivno i efikasno, bilo kakva ranija osetljivost bradavica sada je podnošljivija a Vaše grudi počinju da se prilagođavaju ritmu ponude i tražnje dojenja. Potrošićete većinu svojih budnih sati na dojenje – i vrlo verovatno većinu Vaših sati spavanja takođe!
Ova druga nedelja je važan period za Vaše grudi da dobiju povratnu informaciju od Vaše bebe. Ovo pomaže u uspostavljanju dobrog snabdevanja mlekom i priprema ćelije koje proizvode mleko na maksimizaciju proizvodnje. Vaša beba i dalje uči, tako da možete očekivati nekoliko pokušaja prilikom svakog hranjenja pre nego što se poveže. Ona će možda zadremati ili zaspati usred hranjenja i odremati na kratko, pre nego što se opet probudi i nastavi tamo gde je stala. To se dešava zbog njene nezrelosti, i može učiniti da se peirodi hranjenja razvuku na više od sata! Budite sigurni, kako raste, postaće mnogo fokusiranija i efikasnija.
Možete očekivati da ćete Vašu bebu dojiti u proseku 8 do 12 puta u periodu od 24 sata. Nekada to može biti i mnogo češće! To je znak da Vaša beba raste rapidno i da joj je potrebno učestalije hranjenje – to nije znak da nemate dovoljno mleka za nju. Nekada se na jedan obrok može nastaviti sledeći, što se naziva klaster hranjenje.
Vaše mleko će sada biti zrelije, sa poslednjim tragovima kolostruma koji počinju da blede pri kraju ove nedelje. Vaše grudi će biti čvrste i punije pre dojenja i mekše nakon toga. Ukoliko Vaša beba i Vaše grudi ne budu u harmoniji ponekad, možda ćete osetiti prepunjenost. Možda će povremeno ili redovno curiti mleko i neophodni su Vam ulošci (tuferi) za grudi, ali ne brinite ako Vam se to ne dešava – curenje varira između žena i nije povezano sa zalihom mleka.
Ove nedelje Vaša beba će povratiti izgubljenu težinu u prvoj nedelji. Trebalo bi da se vrati na svoju težinu koju je imala na rođenju za 2 do 3 nedelje. Sada će biti najmanje pet jako mokrih pelena svakog dana i najmanje 3 pražnjenja creva svakog dana. Ovo su pouzdani znaci da Vaša beba dobija dovoljno mleka.

Spavanje i mirovanje (odmor)
Ukoliko Vaša beba ne provodi vreme jedući, najverovatnije će spavati. Novorođenčad ne provode previše vremena budni a kada su budni, tada najverovatnije žele da jedu ili da spavaju. Otkrićete da je Vaša beba najspokojnija kada je držite uz svoje toplo telo, naročito ukoliko se krećete. Ljuljanje ili poskakivanje su instinktivni pokreti koje pravimo kada smirujemo uplakanu ili pospanu bebu i oni nisu slučajni.
Takođe je normalno i prirodno da 2 nedelje stara beba prilikom hranjenja zaspi. Danju ili noću, otkrićete da Vaša beba najbolje spava kada je u kontaktu sa roditeljem ili u neposrednoj blizini svoje majke. U ovom stadijumu mnogo ljudi menja raspored spavanja. Možda ćete otkriti da Vaša beba provodi manje vremena u njenoj pažljivo dekorisanoj sobi nego što ste očekivali.
Spavanje tokom dana će se često dešavati na Vašim grudima nakon dojenja. Možda ćete brinuti da biste ovo vreme mogli bolje iskoristiti obavljajući obaveze u kući dok Vaša beba spava. Ipak, važno je da imate na umu da Vi takođe morate odmarati što češće možete, a dnevno dremanje može biti odličan način da to i učinite. Važno je da izbegavate da zaspite na sofi ili fotelji, jer to nisu bezbedna mesta za spavanje. Umesto toga, planirajte da odremate zajedno, učeći da dojite ležeći u krevetu, putem smernica za bezbedno dojenje u krevetu. Vaša babica, laktacioni konsultant ili pedijatrijska sestra će Vam pokazati kako se to radi.

Igra i razvoj
U kratkom periodu kada se Vaša dve nedelje stara beba probudi a nije gladna ili umorna, uživaće da Vas upoznaje, zureći u Vaše lice. Na rođenju je pogled bio kao kroz maglu i iako sada može da se pokreće i jasnije vidi, može da s fokusira stvari koje su u krugu od 20 do 30 cm – što je upravo distanca između Vašeg lica i njenih očiju.
Iako će ona verovatno zatvoriti oči dok je hranite, u ovom stadijumu, ona će uživati dok gleda u lica svojih roditelja, rođaka i bliskih članova porodice. Verovatno će svako ko se upozna sa bebom po prvi put instinktivno da stavi lice ispred bebe i široko se nasmeši. Nemojte doživljavati lično ukoliko se ona mršti na Vas!
Ležanje na stomaku je preporučeno na dnevnom nivou od rođenja. U ovim prvim danim, možete staviti Vašu bebu da leži na stomaku na Vašim grudima – ona će pokušati da podigne svoju glavu, kao odgovor na Vaš glas. Ne uživaju sve bebe u ležanju na stomaku i važno je da je postepeno upoznajete sa tim.
Uskoro ćete moći da posmatrate svoju bebu kako raste tokom narednih nekoliko nedelja, iako prolazak kroz ovaj period može doneti neke brige oko dodavanja težine Vaše bebe.


https://ordinacija.tv/

PODELI